Как децата боледуват от COVID-19, кога да се насочим към лекар?

Да няма самолечение, лечението да бъде след преглед от лекар
20 яну 2022 09:05, Елка Василева
39
Как децата боледуват от COVID-19, кога да се насочим към лекар?
Кадър: БНТ

"Алармираща за преглед от лекар или за насочване към болница трябва да бъде трайно повишена температура над 38,5 градуса. Когато тя не може да бъде смъкната със стандартни медикаменти, ако детето започне да диша много учестено и повърхностно, ако детето е много бледо или устните му със синкав цвят, това е индикация за бързото насочване към лекар, заяви пред БНТ Благомир Здравков. директор на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.

Още по темата

По думите му напливът на болни деца с COVID-19 е сериозен, но няма случаи на дете, което не е прегледано, ако се нуждае от хоспитализация се пренасочва към друго лечебно заведение.

"Лечението на деца трябва да бъде изписано от лекар и да няма самолечение, задължително е да бъде след преглед от лекар. В момента максималният капацитет на болницата за деца с Ковид е разкрит - 11 легла, като всички са заети, приемат се както новородени, така и такива до 18-годишна възраст. Легла, когато се налага, се разкриват", допълни Благомир Здравков.

По думите му е редно да се преглеждат пациентите, а не само дистанционно да бъдат изписвани схеми за лечение, което е неудачно особено за децата.

"Някои дефицитни медикаменти са осигурени, специално при болничното лечение на децата. Много бързо се разпространява Ковид при децата, но протича по-леко заболяването. В болница се лекуват деца със сериозна клинична картина, заболяването засяга в по-голямата част горните дихателни пътища", добави Благомир Здравков.

Той поясни, че когато детето е положително и в самото домакинство има болен с COVID-19, трябва да се премине към изолация. При извънучилищните занимания контактите са рискови, уточни Благомир Здравков.

Липсата на Национална детска болница е осезаема, комплексността на детското обслужване е най-големият проблем, каза още Благомир Здравков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
6
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Ах децата, те са нашето бъдеще, ваксинирайте ги с РНК препаратите, бъдете отговорни! Те са и вашето бъдеще, защото са нашето, а вие нямате собствено, освен нашето!
13
2
 
20
 
! Отговори
До 10, преди 2 години
"А как да разберем, че е ковид? На всяко вдигане на температера ли да обикаляме по опашките на лабораториите за пср тест?" - - Ковид и грип винаги е имало. Сега просто от икономически съображения направиха цирк. Лично мен неме интересува ковид ли е, мовид ли е. Когато понакашлям и не се чувствам добре пийвам аспиринче с витамини,пооставвам на топло и за пет дни съм шен. Така-вече 47 години. Антибиотици не съм пила от поне 20 години. Ковид минах с липса на обоняние и апетит. Повече не се тествам!
12
2
 
19
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
"Във Великобритания сагата "Ковид" приключи.Официално! Що се правите всички медии на ощипани?" ----- Е, нашите "медии", оръжието на пропагандата, са подчинени пряко на управляваща хунта, тя - на ЕС, той - на САЩ, а от там не дават да се отпуска населението. Мерки, лишаване отправа и продължаване с химичните и биологични експерименти.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите деца боледуваХА без температура. Едното изгуби обоняние и вкус за две седмици, но нямаше други симптоми, другото пък имаше кашлица и хрема за три дни, без други симптоми. Ние,родителите, без температура - отпадналост, аз изгубих вкус, съпругът ми имаше вече втрисане, но /пак казмав/ - безтемпература. Татко на 76 кара с кашлица, майка само имаше пневмония, която си лекува вкъщи. Та - няма такова нещо като "как карат децата ковид" - всеки си караразлично, като всяко друго вирусно заболяване.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махни тоя *** от муцуната си, очилатко, че ми трябва преводач да разбера кво дуднеш през него. Няма да фанеш корона без парцала, не се бой толкова.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С парите от фалшивите тестове да бяхме си построили детска болница.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как да разберем, че е ковид? На всяко вдигане на температера ли да обикаляме по опашките на лабораториите за пср тест?
7
6
 
12
 
! Отговори
Пуснете преди 2 години
учениците в София онлайн веднага! В момента има вирус с температура, ангина и бронхит. Масово са болни по училищата. Вчера обиколихме 7 !!!!!!! аптеки, докато да намерим антибиотика, който е изписан. Вие сте абсолютни ***!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ти да видиш.. ммм ама да не лъжеш пак. Или само си измисляш.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ако чакаш сините устни, си закъснял, нека са добре децата ни.
4
0
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Напливът е сериозен .........11 легла .....!? Да е сериозен , колко да е сериозен !?
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как до преди 2 години никакви грипове и вируси не можеха да ни уплашат,а сега всичко живо само за к19 говори ? Даже и моите родители и роднини,които познавам като върли поддръжници на бабини методи за лечение,масово обедняха ментално с тоя к19 и Волтрон и Пауър Рейнджърс.То в нашия край и сняг няма тая година,да речеш да го калиш...
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Великобритания сагата "Ковид" приключи.Официално! Що се правите всички медии на ощипани?
1
0
 
29
 
! Отговори
ЕТО КАК БОЛЕДУВАТ преди 2 години
Два дена с лека температура! Самолечението е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! А не да ви предпишат два тежки антибиотика едновременно и да натровят детето! Или какъвто дивашки зловреден "протокол" имат за съсипване на здравето.