Зелените сертификати ще са валидни 270 дни от последната доза

Новите правила важат за целия ЕС
117
Зелените сертификати ще са валидни 270 дни от последната доза
Снимка: БГНЕС

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза. Промяната се налага заради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС. Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата ЕМА, съобщи пресцентърът на МЗ.

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen. Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като „2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на Janssen. Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

До този момент са генерирани общо над 1.970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: сертификат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
16
 
! Отговори
д-р Хаус преди 2 години
Д-р Радева, сега срокът ще стане 9 месеца, после ще стане 6, после 3 и т.н. Накрая ще искат от теб да ходиш с абокад на ръката и всеки ден да ти слагат по 1 доза. Пак ли ще викаш "браво" ?!
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Радева, Вие сте "неУбразованата" , щом така пишете. Кой ли ви е подарил диплома като на всички Ковид фашисти, които ни тероризират вече 2 години с убийствените си мерки, ваксини и сертификати.
55
2
 
21
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Да, и моят сертификат изтича февруари, но твърдо отказвам да продължа участието си в експеримента Д-р Менгеле в съвремен вариант
54
4
 
14
 
! Отговори
пенсионер 1 преди 2 години
Да излизаме от фашисткия ЕС!Англичаните се усетиха,а ние кога?
53
3
 
9
 
! Отговори
най-неубразован преди 2 години
Иронията, д-р Радева, иронията. Мъка...
52
3
 
12
 
! Отговори
значи ... 270 дена преди 2 години
по това време / в същото време .... ваксинираите ще могат да СЕЯТ заразата НАРЕД ... по законов начин и ЩЕ КАЗВАМЕ ... ОК .. това е много готино !!!!!!!!!! ?? ИЛИ . алоооооо Ганъоооооо ... колко е 2 + 2 ... че 2 * 2 ти е сложно !!!!!!!!!!! ? зеления сертификат е законов начин да те заразят и .. ти да си спокоен : ) ....
51
2
 
7
 
! Отговори
До радева преди 2 години
Щото си торл.
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двудозовите да тичат да ги набодат.
49
3
 
1
 
! Отговори
д-р Радева преди 2 години
До Доктор ЦветковаКолежке, ти дупна ли се? Дупна се! Трябва всички да се дупнем!!!
48
12
 
1
 
! Отговори
д-р Радева преди 2 години
ЗАЩО МИ ДАВАТЕ МИНУСИ????
47
2
 
17
 
! Отговори
Доктор Цветкова преди 2 години
Ваксинираните заразяват! Пазете децата и не се поддавайте на пропагандата на колегите за ваксиниране. За пари го правят.
46
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВСИЧКИ ВАКСИНИРАНИ ДО МОМЕНТА ВЕЧЕ СА РОБИ И НА 9 МЕСЕЦА НОВА ДОЗА! НО ТОВА 9 МЕСЕЦА ИЗОБЩО НЯМА ДА ОСТАНЕ САМО 9 МЕСЕЦА ОЩЕ СЪЛГО! ТОВА НЕ Е ВАКСИНАЦИЯ А ТЕРАПИЯ! ВАКСИНАТА СЕ ПОСТАВЯ САМО 1 В ЖИВОТА А ВТОРИЯ ПЪТ Е САМО АКО ПЪРВАТА ПАРТИДА Е БИЛА ДЕФЕКТНА ДА СИГУРНОСТ ! БОДЕТЕ ВСЕКИ 9 МЕСЕЦА ПОСЛЕ 6 МЕСЕЦА Е ТЕРАПИЯ
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е поредната гавра с всички хора, и особено онези, които са принудени от работодателите да имат сертификати, за да запазят работните си места. Това са принудителни, изнудващи убийствени действия срещу обикновените хора, които и без това мизерстват с ниски заплати.
44
22
 
3
 
! Отговори
д-р Радева преди 2 години
Докато не се ваксинирате ще сме ковид гетото на Европа. Както винаги сме лузари, двойкаджии. И ще си останем най-бедни и най-неубразовани!!!!
43
0
 
21
 
! Отговори
11 преди 2 години
Понятията "последна доза" и "завършен ваксинационен курс" са несъвместими. Защото след 270 дни курсът ще е незавършен и всяка доза ще е предпоследна. Ясно е, че се готвят за ежегодна ваксинация.
42
14
 
2
 
! Отговори
д-р Радева преди 2 години
Браво на ЕС! Даже трябва да е валиден 6 месеца. Иначе риска става твърде голям.
41
1
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОТ 1 ФЕВРУАРИ ВЛИЗАТ ДОСТА ГЛУПОСТИ В СИЛА В ЕС И ЩЕ ИМА СТРАХОТЕН ТЕРОР АКО НЕ СТЕ ВАКСИНИРАНИ! БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ КРАЙ С ПЪТУВАНИЯТА В СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ЕС! БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ОТ ЕС АМА ПОСЛЕ НЕМОЖЕТЕ ДА ВЛЕЗЕТЕ ! НЕВАКСИНИРАНИТЕ ДО КРАЯ НА 2022-РА СТАВАТ ЗАТВОРНИЦИ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЪРЖАВИ ДОКАТО НЕ СЕ ВАКСИНИРАТ!
40
0
 
5
 
! Отговори
До пациента на преди 2 години
Карлуково, представящ се за д-р Иванов. Тепърва в Генуа шмайзерите започват проучване за страничните дйствия на препарата и спокойно могат да добавят твоя случай като показателен и често срещан.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече, толкова повече дела. Всяко зло за добро. Търсете си адвокати.
38
1
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПЛАНА ЗА РЕДУЦИРАНЕ НА СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ С БЛАГОДАТНАТА ВАКСИНА И НЕЙНИТЕ БЕЗБРОЙ БУСТЕРИ Е ДЪЛГОСРОЧЕН И ИЗОБЩО НЕ СТАВА ДУМА САМО ЗА 1 ГОДИНА НАПРЕД !!! СЕГА СМЕ ЕДВА В НАЧАЛОТО НА ГЛОБАЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ И ПРЕВАСИНИРАНЕ! НО АКО СМЪКНАТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ПОД 2 МИЛИАРДА ДО 2030-ТА ЩЕ СА СЕ СПРАВИЛИ ОТЛИЧНО СЛУГИТЕ НА БОЦ!