Една линейка обслужва 4 видински общини, реформата ги остави без болница

От 12 години болницата в Кула е закрита, достъпът до медицинска помощ е затруднен
22 яну 2022 17:17, Анисия Иванова
84

На една линейка разчитат жителите на четирите видински общини – Кула, Грамада, Макреш и Бойница, за да бъдат откарани по спешност във Видин. В случай, че със специализирания автомобил е превозван болен от Ковид, задължително се прави дезинфекция. Със същата линейка нови адреси се обслужват едва след час, когато приключи цялата процедура. От 12 години болницата в Кула е закрита и достъпът до медицинска помощ е затруднен.

Единствено лечебно заведение в северозападния град Кула не е изоставено вследствие на апокалипсис, а е резултат от реформата в здравеопазването през 2010-2011 г.

"Много лошо се направи, че се закри. Защото тука хората са много и не могат да издържат да ги карат до Видин", сподели Цанко Петков.

"Няма и изследване къде да си направиш и какво да ви кажа... Ковидът, лоша болест и... не знам", каза Петрана Данкова..

12 хиляди са жителите на общините – Кула, Грамада, Бойница и Макреш през 2010 г., когато е взето решението да се закрие единствената болница в района. Причината е дълг от 170 хил. лв.

"Сега как 10-11 години болницата не съществува, населението масово не иска да ходи в друга болница. Отиват в краен случай във Видин. Не се обърна внимание навремето, че можеше да се направят някакви стъпки да остане болницата, да се задържи персонала", смята фелдшерът в Спешния медицински център в град Кула Маргарита Иванова.

След закриването на болницата през 2010 г. Министерството на здравеопазването разкри спешен кабинет в града, където всеки ден дежури лекар с различна специалност. В Кула дежурства дава и кметът, който е лекар, защото смята за свой дълг да помага доколкото може и при лечението на своите съграждани.

"Минават различни болни, с различни оплаквания. Разбира се, сега хората малко или много са стрестнати, уплашени са и идват на кабинета само в крайна нужда", сподели д-р Владимир Владимиров пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Засега ваксинацията срещу Ковид-19 си остава най-сигурната защита от вируса. Жителите на малките общини обаче не могат да я направят, когато решат. Разчитат на добра организация от личните лекари и общинската администрация.

Филмът "Когато няма болница" на Миглена Георгиева и оператора Ангел Пешков гледайте в "Историите ON AIR" от 19:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
msm преди 2 години
Та да си дойдем на думата за щетите от КОВИД! За две години що нещо можеше да се направи като инвестиции в сгради, легла, лекари и сестри, линейки и апаратура!? Ама нали по-евтинко е със здравен фашизъм!
64
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 години
Ами дайте по 20-30 хил. лв. заплати на лекари и може би ще се намерят.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една линейка и след това ковида виновен за високата смъртност
62
2
 
4
 
! Отговори
Да ходят да се преди 2 години
лекуват в Зайчар-съседна Сърбия!Както ходят там да ядат и пият,че било по-евтино и богато,така да ходят и да се лекуват там!Ако искат,могат да ходят и отвъд Дунава,в Калафат-съседна Румъния,че е член на ЕС,и там " обяда е още по-безплатен"!След Димово,ако свиеш към Макреш имаш чувството,усещането,че си в Космоса,на обратната страна на Луната-беднотия на поразия,обаче са едни дървени философи-мързеливи и за умрелите,като на някой миришат им краката,обаче не можеш да им затвориш устата!?!?!?
61
0
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Е,това също е решение,защото може да е една линейка за цялата област.Като се вземе предвид състоянието на пътищата в България,релефа на държавата за сравнително нормалното функциониране на спешната помощ са необходими поне 700-800 линейки,от които поне една трета да са с повишена проходимост,защото в отдалечените планински селца също живеят хора,а пътищата до тези места,повече от 30 години не се поддържат,а само се рушат.Предвид площта на държавата,необходими са и поне 10 медицински хеликоптера
60
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо, я стига. В коя държава ще има болница за двадесет човека. То в района никой не живее вече. Естествено, че ще пътуваш до по-голям град, за да посетиш болница. Много манипулативно написана статия. В този район към днешна дата живеят НА ХАРТИЯ към 6000 души, а реално са 1000... Стига глупости от новото правителство, че започвате да ме дразните. Да се заемат с доходите на хората и с бюджета, а не да се правят на много умни. Протестите и изборите свършиха, ГО>ВЕ>ДА такива
59
3
 
7
 
! Отговори
Наско преди 2 години
Управляващите оставиха хората без медицинска помощ, а сега ги обвиняват, че се разболявали и натоварвали системата, защото им нямали доверие и не искали да се ваксинират. Че кой вярва на душманина си?
58
1
 
7
 
! Отговори
до веселин и ванката преди 2 години
Според теб къде може да са отишли 50 или 60 годишни линейки?Помисли малко и ще се сетиш.Някой беше написал,че според стандартите една се полага на 50 000 човека.Е,добре при катастрофа с трима пострадали ти как би постъпил?Или двама болни? От стандартаджии който мразят да мислят ми е дошло до гуша!Имах такъв случай- линейките са по случаи и се обади майка ,че детето и на 17 години е с гърч и в безсъзнание.Не ме питай какво ми беше докато видях,че са го докарали живо!Стандартаджии!!!!!!!!!!!!!!!!
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук по форумите има много глупави хора!!!Моля ви,не пишете глупости по повод мъките на хората изоставени да живеят в този ужас и мизерия!!Нека в колкото се може по-скоро време,управляващите да вземат правилно отношение към живота на тези нещастни хора!!!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да Живеаш У Северозапада, баце ! Тава не ти а сарвайвар :D
55
15
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
И тая линейка им е много! По стандарт, една линейка е на 30-50 000. Не стига, че болшинството са неработещи и смучещи от социала хуманоиди, които цял живот и 1 лев не са вкарали в хазната, но пък все искат...
54
5
 
9
 
! Отговори
СДС(Стани дА Седна) преди 2 години
Това са Плодове на Демокрацията(Дивия Капитализъм)Лошото е че тези плодове ще стават още по горчиви.
53
0
 
16
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Видин и околните села вече са с пурпурен цвят, а бяха от най-чистите райони. Уплаших се, когато за последно бях там преди две години. Из центъра на града щъкаха ромеи- това го нямаше преди 10 години.Губим се, народе.
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, Арчар е село с 3000 човека и е имало болница на 2 етажа, която сега е пустееща и имат едно джипи. Всичко безотговорно е унищожено. Виновни няма.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия демократи не се спряха в унишожаването на България.Явно добре им плащат за постигането на целта.
50
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 линейка е достатачно там няма и 5 хиляди жители, от които половината са римляни.
49
2
 
9
 
! Отговори
Северозападнал преди 2 години
До 44. Не е баш така. През 90-те съм служил в Пазарджик и много добре помня какви допотопни тролеи се движеха по улиците и как вечер можеше да се видят стадата кози и овце, които се прибират от паша, да блокират главни кръстовища. Такава гледна е нещо немислимо за Видин, който винаги е бил град със стар градски дух. Преди 2-3 години ходих в Пазарджик по работа и буквално не можах да го познаят. Само в центъра на града ГЕРБ и ДПС са налели стотици милиони. Все пак Делянчо мисли за гласоподаватели
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази област гледах улиците в село Арчар които са от тошово време и още можеш да се движиш по тях. Незнайно защо са попаднали в община Димова където населението е на половината на това село и няма никакъв превоз до там. Радиация разграбена и съсипана от местните шведи, държавата я няма.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До.. 47.. Болницата е закрита точно преди това
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като останем 2-3 милиона народ няма да има нужда от толкова лекари и линейки.