Една линейка обслужва 4 видински общини, реформата ги остави без болница

От 12 години болницата в Кула е закрита, достъпът до медицинска помощ е затруднен
22 яну 2022 17:17, Анисия Иванова
84

На една линейка разчитат жителите на четирите видински общини – Кула, Грамада, Макреш и Бойница, за да бъдат откарани по спешност във Видин. В случай, че със специализирания автомобил е превозван болен от Ковид, задължително се прави дезинфекция. Със същата линейка нови адреси се обслужват едва след час, когато приключи цялата процедура. От 12 години болницата в Кула е закрита и достъпът до медицинска помощ е затруднен.

Единствено лечебно заведение в северозападния град Кула не е изоставено вследствие на апокалипсис, а е резултат от реформата в здравеопазването през 2010-2011 г.

"Много лошо се направи, че се закри. Защото тука хората са много и не могат да издържат да ги карат до Видин", сподели Цанко Петков.

"Няма и изследване къде да си направиш и какво да ви кажа... Ковидът, лоша болест и... не знам", каза Петрана Данкова..

12 хиляди са жителите на общините – Кула, Грамада, Бойница и Макреш през 2010 г., когато е взето решението да се закрие единствената болница в района. Причината е дълг от 170 хил. лв.

"Сега как 10-11 години болницата не съществува, населението масово не иска да ходи в друга болница. Отиват в краен случай във Видин. Не се обърна внимание навремето, че можеше да се направят някакви стъпки да остане болницата, да се задържи персонала", смята фелдшерът в Спешния медицински център в град Кула Маргарита Иванова.

След закриването на болницата през 2010 г. Министерството на здравеопазването разкри спешен кабинет в града, където всеки ден дежури лекар с различна специалност. В Кула дежурства дава и кметът, който е лекар, защото смята за свой дълг да помага доколкото може и при лечението на своите съграждани.

"Минават различни болни, с различни оплаквания. Разбира се, сега хората малко или много са стрестнати, уплашени са и идват на кабинета само в крайна нужда", сподели д-р Владимир Владимиров пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Засега ваксинацията срещу Ковид-19 си остава най-сигурната защита от вируса. Жителите на малките общини обаче не могат да я направят, когато решат. Разчитат на добра организация от личните лекари и общинската администрация.

Филмът "Когато няма болница" на Миглена Георгиева и оператора Ангел Пешков гледайте в "Историите ON AIR" от 19:30 часа.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
msm преди 3 месеца
Та да си дойдем на думата за щетите от КОВИД! За две години що нещо можеше да се направи като инвестиции в сгради, легла, лекари и сестри, линейки и апаратура!? Ама нали по-евтинко е със здравен фашизъм!
69
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
Ами дайте по 20-30 хил. лв. заплати на лекари и може би ще се намерят.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Една линейка и след това ковида виновен за високата смъртност
67
2
 
4
 
! Отговори
Да ходят да се преди 3 месеца
лекуват в Зайчар-съседна Сърбия!Както ходят там да ядат и пият,че било по-евтино и богато,така да ходят и да се лекуват там!Ако искат,могат да ходят и отвъд Дунава,в Калафат-съседна Румъния,че е член на ЕС,и там " обяда е още по-безплатен"!След Димово,ако свиеш към Макреш имаш чувството,усещането,че си в Космоса,на обратната страна на Луната-беднотия на поразия,обаче са едни дървени философи-мързеливи и за умрелите,като на някой миришат им краката,обаче не можеш да им затвориш устата!?!?!?
66
0
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 месеца
Е,това също е решение,защото може да е една линейка за цялата област.Като се вземе предвид състоянието на пътищата в България,релефа на държавата за сравнително нормалното функциониране на спешната помощ са необходими поне 700-800 линейки,от които поне една трета да са с повишена проходимост,защото в отдалечените планински селца също живеят хора,а пътищата до тези места,повече от 30 години не се поддържат,а само се рушат.Предвид площта на държавата,необходими са и поне 10 медицински хеликоптера
65
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ооо, я стига. В коя държава ще има болница за двадесет човека. То в района никой не живее вече. Естествено, че ще пътуваш до по-голям град, за да посетиш болница. Много манипулативно написана статия. В този район към днешна дата живеят НА ХАРТИЯ към 6000 души, а реално са 1000... Стига глупости от новото правителство, че започвате да ме дразните. Да се заемат с доходите на хората и с бюджета, а не да се правят на много умни. Протестите и изборите свършиха, ГО>ВЕ>ДА такива
64
3
 
7
 
! Отговори
Наско преди 3 месеца
Управляващите оставиха хората без медицинска помощ, а сега ги обвиняват, че се разболявали и натоварвали системата, защото им нямали доверие и не искали да се ваксинират. Че кой вярва на душманина си?
63
1
 
7
 
! Отговори
до веселин и ванката преди 3 месеца
Според теб къде може да са отишли 50 или 60 годишни линейки?Помисли малко и ще се сетиш.Някой беше написал,че според стандартите една се полага на 50 000 човека.Е,добре при катастрофа с трима пострадали ти как би постъпил?Или двама болни? От стандартаджии който мразят да мислят ми е дошло до гуша!Имах такъв случай- линейките са по случаи и се обади майка ,че детето и на 17 години е с гърч и в безсъзнание.Не ме питай какво ми беше докато видях,че са го докарали живо!Стандартаджии!!!!!!!!!!!!!!!!
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук по форумите има много глупави хора!!!Моля ви,не пишете глупости по повод мъките на хората изоставени да живеят в този ужас и мизерия!!Нека в колкото се може по-скоро време,управляващите да вземат правилно отношение към живота на тези нещастни хора!!!
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да Живеаш У Северозапада, баце ! Тава не ти а сарвайвар :D
60
15
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 3 месеца
И тая линейка им е много! По стандарт, една линейка е на 30-50 000. Не стига, че болшинството са неработещи и смучещи от социала хуманоиди, които цял живот и 1 лев не са вкарали в хазната, но пък все искат...
59
5
 
9
 
! Отговори
СДС(Стани дА Седна) преди 3 месеца
Това са Плодове на Демокрацията(Дивия Капитализъм)Лошото е че тези плодове ще стават още по горчиви.
58
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Плевнелиев подкрепяше ръководството на БКП 1989г.
57
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Соломон Паси спаси 1990г БКП от разпад и лустрация и отново спаси БСП 2001г.
56
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Водещите атлантици най-пламенно подкрепят БКП. И причината е, че те знаят, че атлантиците са некадърни пара'зити, дето живеят смучейки от построеното от комунистите. ФАКТ!
55
0
 
16
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 3 месеца
Видин и околните села вече са с пурпурен цвят, а бяха от най-чистите райони. Уплаших се, когато за последно бях там преди две години. Из центъра на града щъкаха ромеи- това го нямаше преди 10 години.Губим се, народе.
54
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
За оня про'стак по-долу, дет комунистите му били виновни, че евроингеграцията затвори болниците построени по Тошово време ще припжмня, че точно водещите атлантици най-пламенно подкрепят БКП. И причината е, че те знаят, че атлантиците са некадърни пара'зити, дето живеят смучейки от построеното от комунистите.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
РИформата е много еажна за евроинтеграцията! Не рИвете!
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, Арчар е село с 3000 човека и е имало болница на 2 етажа, която сега е пустееща и имат едно джипи. Всичко безотговорно е унищожено. Виновни няма.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия демократи не се спряха в унишожаването на България.Явно добре им плащат за постигането на целта.