50 хил. души излязоха на протест срещу COVID ограниченията в Брюксел

Те искат обществен дебат по темата
23 яну 2022 21:47, Нели Христова
144
50 хил. души излязоха на протест срещу COVID ограниченията в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Около 50 000 души се събраха на протест в Брюксел срещу Covid ограниченията.

В основната си част протестиращите са белгийци, но към тях се присъединиха и граждани на Франция, Нидерлания, Германия и Италия.

Основното им искане е да се проведе истински обществен дебат за мерките и, по думите им, в името на свободата и демократичните ценности те призовават тези, които повече не се усещат, че са чути, да се присъединят към тях. Те скандираха основно "Свобода".

Недоволните носеха плакати, заклеймяващи белгийския премиер Александър де Кро и Covid паспорта, който се изисква за достъп до редица обществени заведения и доказва ваксинация или отрицателен резултат от изследване. Протестираща заяви:

"Ваксинирана съм, но се ядосах, че децата ми бяха принудени също да се ваксинират. Направиха го, за да са свободни - искат да пътуват, да участват в спортни състезания, а не могат да го правят, ако не са ваксинирани. Не искаха, но бяха изнудени да го направят."

Организаторите призоваха да се включат и участници от други страни от Европейския съюз и в тълпата се виждаха и знамената на Полша, Нидерландия и Румъния. Имаше участници също и от Франция и Португалия. Недоволните от ограниченията скандираха "Свобода!", а в репортажи се чува и български език.

Днешното шествие в Брюксел е продължение на демонстрации в десетки европейски градове снощи, в които също се включиха хиляди хора, недоволни от ваксинационните паспорти и други изисквания, наложени от правителствата с идеята да се овладее пандемията от коронавирус.

В петък агенцията по здравеопазване на Европейския съюз съобщи, че Омикрон е доминиращият вариант в блока и някои съседни на него страни.

В Белгия през тази седмица новозаразените надхвърлят над 60 000 на ден, но тъй като Омикрон е по-малко агресивен и заради високият процент на ваксинираните в Европа, здравните системи не са под толкова голям натиск, колкото при предишни вълни, пише Франс прес.

В петък белгийският премиер обяви, че ресторантите и баровете могат да удължат работното си време, но нощните клубове остават затворени. А съседна Франция ще започне да вдига постопенно ограниченията заради ковид от 2 февруари, след като властите видяха "окуражаващи сигнали", че вълната от инфекции заради Омикрон спада.

Засега не се съобщава за сериозни инциденти.

Това е петият подобен протест от началото на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
5
 
! Отговори
лекар преди 2 години
До 85Куба е много напред с материала относно ваксините особено последните 30 г.!!!Те имат 3 ваксини против Ковид като Абдала е субеденична и много ефективна.Тука насила ни накараха да приемем 2 експериментални ваксини а трябваше да разрешат всички и ние,лекарите щяхме да преценим коя е най-добрата за момента!!!Така че не ги мислете кубинците!!!
79
11
 
0
 
! Отговори
До 85 преди 2 години
България е наред с Перу. По починали от ковид. Една част от тях починаха от глупост и бабаитлък. Но гледат ваксинирана Европа, където някой протестирал срещу мерките. Като гаврош пред пекарна.
78
14
 
1
 
! Отговори
85 преди 2 години
Истината е, че организаторите очакваха стотици хиляди, откъде ли не из Шенгенското, със среща в Брюксел. Една част си признаха, че са отишли за купона. Други протестират срещу неравенството в мерките.И втората истина е, че това са ваксинирани държави, животът си тече.Но вижте и Куба. Първенец по ваксинирано население. Смъртните случаи от ковид за последните 7 дни - средно 3. Та? Факти...
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИ за неграмотностТа
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам кадрите какво В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ се случва в Брюксел, чета ИНТЕРПРЕТАЦИИТЕ на послушните български медии... ми то като разликата между компютри и компоти. Да не говорим, че някъде изобщо липсва като новина, все едно не се случва. Напишете Clashes in Brussels as thousands protest и гледайте, щото вероятността по българските медии да щажат и покажат истината е нищожна.
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"50 хиляди не могат ли да бият 50 милиционера" ___________ Могат, могат... и ги бият! Въпреки че ченгетата са много, тежко въоръжени и не пестят палки, газ и ледена вода. В нета все още има видеа, гледай да видиш как протестиращи бият "пазителите" си.
74
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гласове са публикували видеа и снимки от протеста - потресаващо! А т. нар. национални медии отново са удобно разсеяни.
73
2
 
22
 
! Отговори
До Анонимен 79 ... преди 2 години
Глупости ... ???Дори да се абстрахирам от странични ефекти като тромбози и мио-/пери-кардит ... Според последните прочувания от Израел (май там беше) ...Честото боцкане води до автоимунни заболявания ... Проблемът е, че ваксините сриват имунната система .. След което, можеш да умреш от обикновена хрема ... Като председателят на Европарламента ... Но ти се боцкай ... Колкото повече, толкова по-добре за България .... :)
72
1
 
14
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
До 74 - В България шоуто тепърва започва. СЗО сложиха марионетката Кики на престола и докато народа точи лиги по новия премиер, той сложи БАБХ под шапката на министерския съвет. Сега тепърва ще почне манипулация със витаминчета и стимулантчета. Гледай The prime minister of Bulgaria "a respectable businessman" or a scammer в youtube. Споко, на български е.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 69 Само на ваксинирани е позволено да умират от такива неща
70
2
 
11
 
! Отговори
до 69 преди 2 години
"А вчера в България всички починали от Ковид-19 са неваксинирани"....и все след пътнотранспортни произшествия и трудови злополуки /
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната, както винаги, няма да дойде от България. Дано рептилите, мислещи се за елит, да са осъзнали, че няма да им се получат плановете. Иначе ще минем през още много убийства.
68
3
 
14
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Цяла Европа протестира. В youtube има канал наречен Revolution in the streets. Уикенда имаше протести във всички държави от ЕС с изключение на България. Изманипулираха ни с онзи политически протест. Който излезе на протест е заклеймяван като фашист и фен на Възраждане. Ах колко хитри са Кики и Копейкин да разделят обществото и да го накарат да се срамува от това, че иска своята свобода.
67
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Били са 500000! Всеки път се увеличават. Край на цирка. Циркаджиите ***!
66
1
 
8
 
! Отговори
До 69;70 преди 2 години
Трай бе
65
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ц пак са си направили хепънинг с трошене. Те друго и не могат.
64
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вчера в България всички починали от Ковид-19 са неваксинирани
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един верваш на Ахмедчо и троцкизма му. Взимай пример, натискай удивителната. Докладвай. Достойни наследници на Павлик Морозов.
62
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50000 овцe манипулирани от 12 човека били излязли да протестират.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията издиша. Масите затъват и на никой не му е до медицина и ваксини. В САЩ всяко шесто дете е със социални помощи, в Руската провинция не ми се коментира ... В големите градове бездомници под път и над път, Всички си изливат доходите за козметика, витамини, барове, алкохол, наркотици.. Над 60% от средната класа не могат да си стъпят на краката все са в колата и за всеки изминат сантиметър пълнят гушите на шепа олигарси... Докато не се живее природосъобразно винаги ще се робува.