50 хил. души излязоха на протест срещу COVID ограниченията в Брюксел

Те искат обществен дебат по темата
23 яну 2022 21:47, Нели Христова
144
50 хил. души излязоха на протест срещу COVID ограниченията в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Около 50 000 души се събраха на протест в Брюксел срещу Covid ограниченията.

В основната си част протестиращите са белгийци, но към тях се присъединиха и граждани на Франция, Нидерлания, Германия и Италия.

Основното им искане е да се проведе истински обществен дебат за мерките и, по думите им, в името на свободата и демократичните ценности те призовават тези, които повече не се усещат, че са чути, да се присъединят към тях. Те скандираха основно "Свобода".

Недоволните носеха плакати, заклеймяващи белгийския премиер Александър де Кро и Covid паспорта, който се изисква за достъп до редица обществени заведения и доказва ваксинация или отрицателен резултат от изследване. Протестираща заяви:

"Ваксинирана съм, но се ядосах, че децата ми бяха принудени също да се ваксинират. Направиха го, за да са свободни - искат да пътуват, да участват в спортни състезания, а не могат да го правят, ако не са ваксинирани. Не искаха, но бяха изнудени да го направят."

Организаторите призоваха да се включат и участници от други страни от Европейския съюз и в тълпата се виждаха и знамената на Полша, Нидерландия и Румъния. Имаше участници също и от Франция и Португалия. Недоволните от ограниченията скандираха "Свобода!", а в репортажи се чува и български език.

Днешното шествие в Брюксел е продължение на демонстрации в десетки европейски градове снощи, в които също се включиха хиляди хора, недоволни от ваксинационните паспорти и други изисквания, наложени от правителствата с идеята да се овладее пандемията от коронавирус.

В петък агенцията по здравеопазване на Европейския съюз съобщи, че Омикрон е доминиращият вариант в блока и някои съседни на него страни.

В Белгия през тази седмица новозаразените надхвърлят над 60 000 на ден, но тъй като Омикрон е по-малко агресивен и заради високият процент на ваксинираните в Европа, здравните системи не са под толкова голям натиск, колкото при предишни вълни, пише Франс прес.

В петък белгийският премиер обяви, че ресторантите и баровете могат да удължат работното си време, но нощните клубове остават затворени. А съседна Франция ще започне да вдига постопенно ограниченията заради ковид от 2 февруари, след като властите видяха "окуражаващи сигнали", че вълната от инфекции заради Омикрон спада.

Засега не се съобщава за сериозни инциденти.

Това е петият подобен протест от началото на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в една държава да излязат хората и да избесят назначените управници - продажници, рязко ще изчезне ковид по цял свят!
59
8
 
1
 
! Отговори
Купонджия по природа преди 2 години
По света има хора с увреждания, които са постигнали много и са много добре , въпреки че имат увреждания !
58
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да не настане хаос. Брюкселските джендъряци са страхливци и по-скоро ще циврят, ще бършат coпoли и накрая ще върнат ръчката, отколкото да продължат да гърбят хората и да рискуват бесене по стълбовете.
57
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И всички тези хора са без маски! Значи би трябвало утре до един да са по болниците, щом е толкова заразен ковида! Дали?! И ако не стане така, кога ще светне на човечеството какво се извършва над хората вече над 2 години, и в каква грандиозна манипулация участват медиците и медиите, на страната на парите. Аз го осъзнах още преди 12 год и далеч преди този вирус!
56
4
 
0
 
! Отговори
До Нормален психопат преди 2 години
Съгласни Шами,само че Берьозка е латвийски шоп-менте.
55
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Скоро както предвиждах ще настане хаос !
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще им дойде акълът на брюкселските мазни дебелаци с пурите? Или чак като увиснат по лампите ще осъзнаят, че са се объркали?
53
1
 
10
 
! Отговори
Нормален психопат преди 2 години
А междудругото Турция от кога и защо се подмазва на Русия ?За какво й е на Турция руска военна техника ?Ако Турция е РУСОФИЛ, защо тогава не иска да е в ЕВРАЗИЙСКИЯТ СЪЮЗ ?!Аз пазарувам от руски магазин БЕРЬОЗКА , защото наистина харесвам Руски неща и съм истински русофил, въпреки че съм аут сайдер !
52
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи със сигурност са били поне 3-4 пъти повече.
51
3
 
24
 
! Отговори
Мамин сладък преди 2 години
До Принципно 38"Така че това право на мнение е заради демокрацията!" Къде е тая демокрация??? Задължителни ваксини (и то все още неодобрени) и сертификати, забрана на протести срещу ковид-безумията, нравствена полиция като бившето 6то у-ние на ДС, цензура....Това НЕ е демокрация!
50
2
 
26
 
! Отговори
Христакиев преди 2 години
Ало,мисирката *** "работила" по темата...*** чаце,като не знаеш езици оди на село и копай.Що не прочете и не по слуша какво пишат и дават журналистите по белгийските медии ?Над 300 хил. са протестиращите и си е война.Голяма бяла птица !!!
49
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запалете новата вявилонска кула ?врог?йския парламент
48
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хвърчащите ракети, заграждения, кошове. Полицията завряна в подлезите. Мда.... дребно протестче.
47
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш - днес-а трият постове, които казват истината за това, което се случва в Брюксел! Опитват се да го представят като некво там протестче дето хората са излезнали на по цигара на улицата! Истината обаче е уеко по-различна и колкото и да се напиняте - няма да може да я скриете!!!
46
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахаха.. протест било имало... странно, защото на видеата не се вижда протест, а война и техните полицаи бая бой ядат! Няма да се изненадам ако "мирно протестиращите" добарат някой политик и му приложат метода "дуче"! Та уфтсете лека полека се пробуждат, само българския *** спи!
45
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато преди седмица в София имаше протест и щурм на Народното събрание от тълпата, тук доста хора и по медиите порицаваха действията им, иронизираха ги, наричаха ги вандали, шайка безработни аутсайдери и т.н В същото време американци и французи в коментари в Туитър пишеха: "Браво България, и ние трябва така да действаме, нека вземем пример от българите. Революция срещу тиранията!" И от кадрите реакцията на нашите полицаи им изглеждала много "friendly"
44
20
 
5
 
! Отговори
Нали искате преди 2 години
да се върнала казармата, тъпия старшина да се гаври с джендърджетата че да станат мъже,да стоят гладни с дни, да ги бият? Там дето нямаш права на куче? А ревете за някаква ваксина дето ви смазвала човешките права!?!
43
14
 
5
 
! Отговори
Що бе, преди 2 години
Коцето е добро момче , малко забравя да си плаща борчовете и не е ясен произхода на парите му...*** това са детайли! Дет се казва , на всеки може да се случи!
42
2
 
29
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Има! Нетърпимостта към бруталното смазваве на човешките им права!
41
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ковид фашисти ще дадат задна едва когато започнат палежите на правителствени сгради! Дано да е скоро!