COVID-19 уби още трима монаси в Света гора

Много от обитателите на манастирите отказват да се ваксинират
23 яну 2022 16:09, Нели Христова
45
COVID-19 уби още трима монаси в Света гора
Снимка: Flickr

Увеличава се броят на монасите на Света гора, загубили живота си вследствие от остро протичане на коронавирусната инфекция.

Само вчера, на 22 януари, починаха двама монаси от манастира „Филотей“ – монах Козма, зъболекар на обителта, и монах Таксиарх, предстоятел на събранието на старците на манастира. Преди няколко дни починаха и 62-годишният о. Порфирий, както и о. Дамян от същия манастир. Манастирът „Филотей“ има малко братство, в него живеят около седемдесет души – общо монаси и работници. В началото на януари почина и монах на манастира „Григориу“ – о. Тимотей, припомня Двери.

Според Есфигменския игумен Вартоломей, за двете години на пандемията много монаси починаха след усложнения от COVID-19. Официално жертвите на пандемията са 25-30 монаси, но когато към тях се прибавят и светогорците, които живеят извън Света гора, броят им нараства до 40.

Около хиляда души, т. е. повече от половината от обитателите на Света гора, преболедуваха, но няма информация какви и колко тежки са последиците за оздравелите. Голяма част от атонските монаси са с диабет и други рискови за тежко протичане на тази болест придружаващи заболявания. Според гръцкия вестник „Прото тема“ най-голям е броят на фанатичните отрицатели на ваксините сред руските, сръбските, българските и румънските монаси, които са около четиристотин. Според изданието те отказвали дори да използват помощта на гръцките лекари, но, например в „Хилендар“, се обръщали за помощ към лекари от Белград.

В началото на годината гръцката прокуратура започна разследване срещу атонски монаси, които не разрешават на духовните си чеда извън Света гора да се ваксинират по уж религиозни съображения. Повод стана обвинението на йером. Йосиф за дейността на монаси от атонския „Неа Скити“, които по време на изповед сред миряни агитират хората да не се ваксинират, защото коронавирусът е „просто грипче“.

Няма яснота как точно ще се провежда разследването, но то предизвика публична реакция на административния управител на Света гора Т. Мартинос, който заяви за изданието „Вима ортодоксиас“, че ситуацията в монашеската република е под контрол, а действията на прокуратурата не са оправдани: "Бих искал да подчертая, че Света гора е напълно сигурна за поклонниците. Няма разпространение на вируса. Монасите и цивилните лица, работници и служители, са ваксинирани или са преболедували. И по-конкретно 50% от монасите са преболедували, а 30% са ваксинирани; 100% ваксинирани са общинските служители на Света гора. Всички влизащи поклонници и монаси са проверявани с бързи тестове на входа на Урануполи и Йерисо още от декември 2020 г. Здравният център на Света гора веднага поема грижата за всички установени болни.

Един манастир със скорошни случаи на заболели е поставен под карантина. Два други манастира не приемат посетители. Имаме 22-23 починали монаси и двама интубирани в болници в Солун в критично състояние. Повечето починали са имали придружаващи заболявания или са се забавили с приема в болница, където са отишли вече с тежки пневмонии и малки шансове за излекуване. В момента пандемията на Света гора е в спад. Има малко случаи на заразени с Омикрон.

До административната управа на Света гора не е стигала информация за пропаганда на монаси срещу ваксините. А и повечето поклонници се съветват с енорийските си свещеници по този въпрос. Повечето монаси, които не желаят да се ваксинират, са преболедували през втората вълна и имат сертификати за преболедуване. Така че Света гора далеч не отговаря на описанието на антиваксърски център, както се твърди в някои среди. Ако наистина имаше пропаганда на монасите към миряните да не се ваксинират, тогава защо 100% от всички общински служители, полиция и работници, и то сравнително млади хора – общо 250 души, са ваксинирани?“. Матинос завършва изявлението си с мнението, че предвид всичко това прокурорската проверка не е основателна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
За това са учили преди 2 години
Монашеството не дава атестат за безсмъртие.*** като всички цивилни мухи заради грехове!
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Да умреш от глупост, заради сектантски уклон против ваксини, в 22 век е много тъпо"===>Тъпо е да не правиш разлика между ваксини и препарати в експериментален стадий, както самите производители наричат бъркочите си. За съжаление по грешка ти дадох плюс. Да се брои за минус.
30
1
 
13
 
! Отговори
Бррр преди 2 години
Глупаво е да казвате, че са умрели от ковид, а да не казвате с какво са ги лекували, което е от СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ. ВСЕКИ МОЖЕ ДА УМРЕ ОТ ВСИЧКО ПРИ ЗАКЪСНЯЛО ИЛИ ПОГРЕШНО ЛЕЧЕНИЕ.
29
0
 
2
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Така са преценили...
28
4
 
5
 
! Отговори
Мънгъра преди 2 години
Нема Ковид! Пък заболелите , Господ ги пази! Умрелите са умрели от ...гъдел.
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да умреш заради фанатизъм....нямам думи
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27....тъпо е да вярваш че са умрели защото не са ваксинирани
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама нинджите са добре
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цъ "Само витамини и чайове Не помагат особено!" Зависи какви чайове.
23
7
 
8
 
! Отговори
Тупан шоу преди 2 години
Монаси, свещенници, антиваксъри, билкари, и всякакви такива магесници се обръщат към съвременната медицина преди да ритнат камбаната.
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да умреш от глупост, заради сектантски уклон против ваксини, в 22 век е много тъпо.
21
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цъ"ЛЕЧЕНИЕТО Е ИЛИ ЗАКЪСНЯЛО , ИЛИ НЕПРАВИЛНО"Ковид 19 е заболяване, характеризиращо се с дихателна недостатъчност. На болния се дава кислород. Всяко друго лечение е под въпрос.Мангъров
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доло Мотафчиски! Доло мерките! Свобода!
19
2
 
11
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
ЛЕЧЕНИЕТО Е ИЛИ ЗАКЪСНЯЛО , ИЛИ НЕПРАВИЛНО. ОТ ГРИП СЪЩО СЕ УМИРА ПРИ НЕПРАВИЛНО ЛЕЧЕНИЕ. Само витамини и чайове Не помагат особено!
18
0
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Виж им постовете и разбираш какво е нивото на тези невръстни илитерати!Жална България с това поколение!?!?
17
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам и не вярвам на ушите си. Вярно ли на всички починали са натаманили положителни тестове? Наглостта на дзверовете няма граници!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефът им, какво им беше казал... Не правете пазар/битак в храма...
15
12
 
24
 
! Отговори
. преди 2 години
По-добре от ковид отколкото маркиран с белега на звяра!
14
8
 
16
 
! Отговори
45 преди 2 години
Четем яловите коментари на некви 18 годишни гало.ши и трещим.. Ама така ви е угодно да ръсите лъжи.Нито Костадинов нито мислещите хора нито дори отчетата са против нормалните ваксини.Угодно за бизнеса ви се подхвърли думичката ваксина...и тя работи сама за себе си..същото ато Мерцедес, ейй, ааа, оуууу... значи еталон...но дали е така....Та да казваш плоскоземец на някой който е обяснил зашо това не е вакс ..и не е против традиционните..си е чиста олигофрения...*** за таива толкоз.
13
17
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Странно, мислех си че Господ ги пази поради тяхната святост... да не би тайно да са се облажвали на Великите пости или пък да са ги спохождали порочни мисли... ?!