Проф. Момеков за белината и здравето - съвместими ли са?

Последователите на тази религия ще разберат какви са здравните ефекти, каза той
25 яну 2022 15:35, Ния Христова
87
Проф. Момеков за белината и здравето - съвместими ли са?
Снимка: Pixabay
Хора рекламират в социалните мрежи лечение с белина. Здравните власти предупреждават, че тези практики могат да доведат до тежки за здравето последици.
 
"Никой не знае какво е химичното съдържание на този продукт, но ако приемем, че е хлорен диоксид, трябва да сме внимателни с химическата номенклатура", коментира пред bTV проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация.
 
"Хлорният диоксид не е идентичен с белината, която използваме вкъщи, но крайният резултат е един и същ – белината съдържа разтвори на натриев хипохлорид, хлорният диоксид е съединение на хлора в четвърта степен на окисление на воден разтвор. Едновременно се окислява и редуцира и дава смес от хлорид и хлорад. Същите неща се получават и когато използваме белина във воден разтвор", обясни още проф. Момеков.
Още по темата
 
Той обясни, че коцентрацията на дезинфектанта, която се изисква, за да убива патогени, е несъвместима с човешкото тяло.
 
"Когато човек пие хлорирана вода в тялото му хлорно съдържащите се съединения попадат под формата на хлорид и хлорад. Никой до сега не е използвал през устата подобни съединения при човека в такива дози. Последователите на тази религия ще разберат какви са здравните ефекти", коментира той в отговор на въпрос какви ще са последиците.  
"Едно е да поддържаме теорията, че фармацевтичните компании печелят пари и Земята е плоска, и съвсем друго е, когато се стига до екстремни поведения", коментира и психологът проф. Маргарита Бакрачева.
 
"При нефилтрирането на информация, когато човек направи избор, той вече го поддържа. Когато не е проявено критично мислене, още повече се търси едностранно информация само в подкрепа на твърдението и е трудно да оборим някой, който вече е заел тази позиция", обясни тя.

87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** ьо не прави разлика между хлорния диоксид ClO2 с натриевия хипохлорит (NaClO - белина). Това е, когато в главата имаш само една мозъчна клетка, която знае само една дума - ваксина.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много хора - и дори някои професионалисти - бъркат хлорния диоксид ClO2 с натриевия хипохлорит (NaClO - белина), както и с други химични вещества поради липсата на достатъчни познания в областта на химията. Белината е мощен корозивен агент и няма нищо общо с хлорния диоксид.Хлорният диоксид има всички предимства на хлора и нито един от недостатъците му. Освен това той е ефективен в широк диапазон на рН. Това го прави идеален дезинфектант за третиране на питейна вода.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е поредната манипулация на ваксърите в медиите. Опитват се да компрометират всички несъгласни с тяхното мнение. Става дума не за белина, а за хлорен диоксид. Ето информация за него:"Хлорният диоксид ефикасно и бързо убива всички вируси, бактерии и гъбички във водна среда, напълно безвреден за хората; ефективно отстранява биофилми; микроорганизмите не развиват резистентност към продукта. Разрешен за употреба в България дезинфектант за питейна вода."
69
3
 
0
 
! Отговори
Магистър-фармацевт преди 3 месеца
Тази седмица в Lidl Доместос е на промоция-3лв.Всички желаещи могат да си закупят за този и онзи свят!
68
0
 
0
 
! Отговори
Итън Хънт преди 3 месеца
До П2 ДО54 - Не знаят и строгия научен факт, че във водата се съдържат ДВА *** (Путин е виновен) повече водородни атми от кислородните... :)
67
0
 
2
 
! Отговори
Итън Хънт преди 3 месеца
До Анонимен (57) - "Натрият реагира с вода чрез горене".... Пич, осъзнаващ ли КАКВО си написал? "Бурна реакция" не е равнозначно на "горене"... Пусни парчеце КАЛИЙ в тоалетната на фирмата/учреждението, в което работиш... Няма да ГОРИ, ама резултатът ще надмине 'сичкитв Ви очаквания! :)
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен (70) "В хомеопатичните лекарства има вредни вещества, които ги няма в тях, поради голямото разреждане.". Пич. изби 'сичката риба, бе! "Тука-има, тука-нЕма". Кандидат-студентски бисер огромен, закръглен и завършен!
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ваксърите за пореден път доказват, че много са бягали от часовете в училище и "Наука" за тях е име на някакво мистично същество, в което трябва да се вярва.
64
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Антиваксърите стигнаха дъното. Пият белина , но ги е страх от ваксини
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хомеопатът е казал: Разреждането на отровата до нулеви стойности прави лекарството.
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В аптеките продават и по телевизията рекламират измамни хомеопатични лекарства. Лекарите ги изписват и рекламират. Тези са истинските измамници. Или този хлорен разтвор е хомеопатично лекарство. В хомеопатичните лекарства има вредни вещества, които ги няма в тях, поради голямото разреждане.
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Момеков е агент на 99 процента от познатите микроби, които белината убива.
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дозата прави отровата. Момеков защо не изяде безопасна трапезна сол 1 кг? Или да предозира с някакво лекарство?
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хлорът пази от епидемии. Момеков да спре с антихлорната пропаганда. Хлорна вар, хлориране на водата.
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проф. Момеков обяви, че хлорът в питейната вода е опасен. Антиваксър и конспиратор. Слагат хлор във водата, за да ни вредят.
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Момеков е агента на Биг Фарма, който оклевети Ивермектина в малоумното си изследване на дозировките. Не го забравяйте.
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заради Българските журналисти и ваксъри на бурканчетата с фъстъчено масло пише "Внимание съдържа фъстъци". За пореден път се убеждавам, че Българския ваксър е най-пpocтото животно на планетата. Това е чиста сатира, на тия дето не искат да си слагат незнайни субстанции наречени "ваксини" ни е пределно ясно, за ваксърите обаче трябва да се напише, че това е сатира. А на нормалните посвещавам тоя цитат от класиците "Трудно, брате, се живее между глупци неразбрани"
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проф. момеков много добре знае, че лъже, но може да каже, че е имал предвид във високи дози. Ако изпиете 50 л вода, ако успеете де :), също ще умрете, така че внимавайте с водата или с тъйпотиите на момеков.
54
0
 
14
 
! Отговори
стар виц преди 3 месеца
Лимонът е същият, като портокала, ама е съвсем различен :)
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 59.60 Никой не ни нарича така, трроле, но знаят, че само ние, освен Русия, имаме трролове.