Проучване: 2/3 от заразените с Омикрон са имали COVID и преди

Данните идват от Великобритания
26 яну 2022 09:58, Нели Христова
60
Проучване: 2/3 от заразените с Омикрон са имали COVID и преди
Снимка: БГНЕС

Две трети от хората, наскоро заразени с варианта на Омикрон, казват, че са боледували от COVID-19 и преди.

Резултатите идват от голямо, продължаващо проучване, и тестване на проби от хиляди доброволци в Англия.

Необходима е още работа, за да се разбере колко са истинските повторни инфекции - но резултатите разкриват групите, за които изглежда е по-вероятно да хванат COVID повторно.

Те включват здравни работници и домакинства с деца или много членове под един покрив.

Зимна вълна

Повече от два милиона души са били тествани в проучването.

Последните открития за първите две седмици на 2022 г. се основават на около 100 000 теста за полимеразна верижна реакция (PCR). Около 4000 са положителни, което е най-високият процент, наблюдаван от началото на пандемията.

А когато селекция от тях беше изследвана отново, за да се провери какъв тип COVID е отговорен за инфекцията, на практика всички бяха от варианта Омикрон - силно заразният вариант, идентифициран за първи път в Южна Африка, причиняващ голяма зимна вълна от инфекции в Обединеното кралство.

Тежко заболяване

Все още не е ясно колко от доброволците, които са дали положителна проба, са били напълно ваксинирани.

Две дози предлагат малка защита срещу Омикрон, въпреки че защитата срещу тежко заболяване намалява по-малко.

Но бустерните дози бяха въведени с бързи темпове, след като вариантът масово започна да се разпространява, за да допълнят защитата на хората.

Двама от всеки трима (65%) от заразените доброволци са казали, че вече са се заразявали с COVID-19.
Навярно много от тях наистина са заразени повторно. Въпреки че в някои случаи най-новите PCR тестове може да откриват стари следи от вирус.

Други оценки предполагат, че един на всеки 10 случая на Омикрон е възможна повторна инфекция.

Понастоящем ежедневните данни за случаите на COVID, докладвани от правителството, които отразяват броя на инфекциите, взети от хора, които се явяват за тестване, не включват повторни инфекции за всички страни от Обединеното кралство.

Броят на новозаразените с коронавирус напоследък е нисък, но броят на инфкециите остават високи, особено сред децата и тийнейджърите, показват също резултатите на React.

Програмният директор на React проф. Пол Елиът от Imperial College London каза: "Има бързо нарастващо разпространение сред децата, сега те се смесват повече след началото на учебния срок и в сравнение с декември разпространението при по-възрастните хора на възраст над 65 години е нараснало, което може да доведе до увеличаване на хоспитализациите.

"Затова е жизненоважно да продължим да следим отблизо ситуацията", заяви той пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
йъфэ преди 2 години
Така е. И аз го повторих, а от половин година имам и ваксина. Явно ваксините не помагат при омикрон. Или по-точно - помагат производителите им да станат още по-богати. Така че бустер-мустер са излишни.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масово се заразяват повторно, че и трети и четвърти път. В началото се смяташе, че веднъж преболедувал, придобиваш имунитет и не се заразяваш повече и така са направени информационните системи, вкл. и в България. За съжаление реалността е съвсем друга.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По лични наблюдения (мои колеги и пациенти) в болница в Западна Европа, всички заразени и болни по настоящем са двойно и тройно ваксинирани. Има и много, които след ваксинацията са се разболели от Ковид.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е тази информация за България? Защо РЗИ-тата мълчат, те анализи не правят ли?
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедували, ваксинирани, бустерирани... а пък заразени, заразяващи и болни от ... Ковид!Браво, така се оправя финансовото положение на фармамафията!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде беше изследването, че всички хора яли кисели краставички преди 1820-а са умрели на 100% ?!?
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво аз и Грип съм карал няколко пъти. Това не е новина. Още преди година и нещо говореха за повторно заразяване. Само че тия дето вече са го карали веднъж втория път го карат много по-леко. Ще каже човек, че имунната система помни зарази и при повторно излагане на същия или сходен патоген се задейства. Ще каже човек, че има клетъчен имунитет. Ще каже човек, че за пореден път се правим, че сме открили нещо което занем от 60г насам и е в учебниците по Инфекциозни болести!
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, значи придобиваш имунитет както към по-тежките от омикрон варианти, така и към по-заразните варианти като омикрон. Изхвърляйте иглите.
46
2
 
10
 
! Отговори
Втори Ковид-19 преди 2 години
Не съм Фейсбук "имунолог", за да зная как точно действат и най-вече заразяват ваксините, но като човек, който попрелиства българките вестници и форумите им съм забеляза, че полудяването е свръх заразно. Доброто при него е, че не води към моргата, а към най-близката психиатрия.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средностатистическия човек боледува ако не всяка, поне на две години веднъж. От Грип. Да де, Ковид. Вирусите еволюират и е нормално да се ъпгрейтваме периодично. Имунната си система.
44
3
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Казват ахаха те може да казват, че са извънземни, ония от белата мафия се изпусна началника на ковид отделението в Пирогов, от 3000 пациенти нямал повторно заболели, не е възможно повторно каране
43
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
До Зозо Ама Май или Юли или не си много сигурен.
42
0
 
15
 
! Отговори
555 преди 2 години
В сравнително четен ежеседмичник-в. Галерия от 19-25 януари се появи интервю с доайена на кардиолозите в България проф. д-р Младен Григоров. И той като много други учени твърди , че ковид19 е биологично оръжие създадено от човека , затова и силата му не намалява , както се получава при всички естествени природни вируси.Според професора са изтекли секретни данни от американски военен доклад , според който К19 е програма съдадена и осъществена от САЩ в Ухан.Дали има вакс. срещу биол.оръжие?
41
0
 
4
 
! Отговори
Болен преди 2 години
Итс Дъ Омикроня!
40
0
 
5
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнонименНали имунитета се срува след ваксините и трябва да боледуваш нон стоп :D
39
1
 
5
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнонименНо да пишеш глупости ти трябва само простотия и вяра във анонимници във фейсбук
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На това се вика 95-97% "защита"!!!!!!?!
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
откакто съм ваксиниран не съм боледувал и един денИ аз така, не съм боледувал нито ден, но не съм ваксиниран.Пък си общувам редовно с положителни.Всичко е въпрос на личен имунитет.
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен35 При мен е нещо подобно. След ковида се усещам много по-добре отколкото преди това. Имам повече сила, много болежки изчезнаха. Умът ми е много по-бистър.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за да усетиш, че си болен трябва и акъл.