Проучване: 2/3 от заразените с Омикрон са имали COVID и преди

Данните идват от Великобритания
26 яну 2022 09:58, Нели Христова
60
Проучване: 2/3 от заразените с Омикрон са имали COVID и преди
Снимка: БГНЕС

Две трети от хората, наскоро заразени с варианта на Омикрон, казват, че са боледували от COVID-19 и преди.

Резултатите идват от голямо, продължаващо проучване, и тестване на проби от хиляди доброволци в Англия.

Необходима е още работа, за да се разбере колко са истинските повторни инфекции - но резултатите разкриват групите, за които изглежда е по-вероятно да хванат COVID повторно.

Те включват здравни работници и домакинства с деца или много членове под един покрив.

Зимна вълна

Повече от два милиона души са били тествани в проучването.

Последните открития за първите две седмици на 2022 г. се основават на около 100 000 теста за полимеразна верижна реакция (PCR). Около 4000 са положителни, което е най-високият процент, наблюдаван от началото на пандемията.

А когато селекция от тях беше изследвана отново, за да се провери какъв тип COVID е отговорен за инфекцията, на практика всички бяха от варианта Омикрон - силно заразният вариант, идентифициран за първи път в Южна Африка, причиняващ голяма зимна вълна от инфекции в Обединеното кралство.

Тежко заболяване

Все още не е ясно колко от доброволците, които са дали положителна проба, са били напълно ваксинирани.

Две дози предлагат малка защита срещу Омикрон, въпреки че защитата срещу тежко заболяване намалява по-малко.

Но бустерните дози бяха въведени с бързи темпове, след като вариантът масово започна да се разпространява, за да допълнят защитата на хората.

Двама от всеки трима (65%) от заразените доброволци са казали, че вече са се заразявали с COVID-19.
Навярно много от тях наистина са заразени повторно. Въпреки че в някои случаи най-новите PCR тестове може да откриват стари следи от вирус.

Други оценки предполагат, че един на всеки 10 случая на Омикрон е възможна повторна инфекция.

Понастоящем ежедневните данни за случаите на COVID, докладвани от правителството, които отразяват броя на инфекциите, взети от хора, които се явяват за тестване, не включват повторни инфекции за всички страни от Обединеното кралство.

Броят на новозаразените с коронавирус напоследък е нисък, но броят на инфкециите остават високи, особено сред децата и тийнейджърите, показват също резултатите на React.

Програмният директор на React проф. Пол Елиът от Imperial College London каза: "Има бързо нарастващо разпространение сред децата, сега те се смесват повече след началото на учебния срок и в сравнение с декември разпространението при по-възрастните хора на възраст над 65 години е нараснало, което може да доведе до увеличаване на хоспитализациите.

"Затова е жизненоважно да продължим да следим отблизо ситуацията", заяви той пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
14
 
6
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнонименГлупости, откакто съм ваксиниран не съм боледувал и един ден. Стига плашихте хората с лъжи и измислици.
33
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Години наред не сте се поддържали. Яло сте лоша храна и сте пили ментета. Сега ви е страх от Ковид. Ковид не ви е виновен. За плюскането и застоялия живот. Обикновен грип за здравите хора.
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Втори Ковид: защо се изказваш неподготвен. Аз го карах два пъти. При мен имаше положителни промени. Първия път ми оптимизира теглото, болките в кръста изчезнаха ( това ми беше от тежестите). Преди 2 месеца пак го изкарах уж. Сега вдигнах нивото в шаха и тежестите в залата. В началото беше по малка силата. Доволен съм. Личи си, че е пипан. Който е здрав, става още по здрав. Който е болен.....
31
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са минали повече от 6 месеца от ваксината , трябва бустер. Нищо странно. Самото боледуване ти потиска имунитета и си много податлив на всякакви вируси след това.
30
8
 
18
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
Миналата седмица настинах, запушен нос и болки в гърлото. Мина. Спрете да ни харчите парите. Накрая ще излязат гладните и ще има трепане.
29
8
 
29
 
! Отговори
До троловете преди 2 години
Не се хабете залудо, "ваксинацията" в България приключи с жалките ви 15% реално набодени. Всеки 2-ри е с фалшив сертификат, който повече няма да го подновява, защото се оказа че за никъде не му трябва - нито за мол, нито за заведение, нито за хотел. Това беше - кой се излъгал - излъгал, всеки вижда че в момента който и да е болен е "ваксиниран". Истинската ваксина предпазва, тези отвари е повече от очевидно не са "ваксини".
28
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфекцията ти уврежда органите и всяка следваща инфекция може да се окаже фатална. Ваксината ти дава защита без да те уврежда. Може да не 100% но все пак е някаква защита.
27
0
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
само едно не разбрах - като дойдат зомбитата ще са от ваксинираните или от неваксинираните?
26
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди малко говорих с една позната, чийто син тези дни изкара много тежко ковид. За втори път му е. Първия път е било миналата година и е било доста леко. Интересното при него е, че след първия случай си е поставил две ваксини на Пфайзер. Които явно работят, хахаха:))))
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Англия не са ли ваксинирани повече от две трети?
24
17
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнонименГлупости, доказаха точно обратното, че ваксините не увреждат имунната система, за ужас на всякакви антиваксъри.
23
18
 
7
 
! Отговори
Втори Ковид-19 преди 2 години
Антиваксърите, които са боледували веднъж, да си приготвят дървените сандъци. Кремацията не е скъпа и след нея вси бактерии загиват.
22
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24. Вече има доста инфо че ваксите увреждат днк и съсипват имунната система. Набодените ако искат да живеят всяка година ще ги бодат. Чети преди да пишеш глупостиии
21
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфекцията ти срива имунитета, а ваксините го подсилват. Това е голямата разлика.
20
0
 
8
 
! Отговори
FaceBook преди 2 години
Отдавана е доказано, че повече от 2/3 в МутроБук чатари имат сериозни ментални изкривявания и дъските им хлопат яко. Не случайно топ интелектуалеца от Банкя също се изповядва в МутроБук.
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който твърдеше, че имунитетът бил доживотен да вземе да си изяде дипломата.
18
17
 
8
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До ХахаГлупости, двама колеги ги заразиха тяхните деца, от 4 възрастни само жената без ваксина го изкара по-тежко.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В началото на годината бях болна, нито един тест не беше положителен, мина ми изкарах един ден здрава и се заразих с ковид.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз карам сега Омикрон, в началото също мисля, че съм го карала, но не съм се тествала, на 6я ден станаха по-силни кашлица и хремата.
15
5
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Октомври карах Делтата, миналата седмица за 2-3 дни май и Омикрона - един ден с температура и 2 дни хрема.