Дебат във Франция за правото на безплатно лечение на неваксинираните

Предложение на лекар предизвика вълна от реакции
28 яну 2022 08:39, Елка Василева
100
Дебат във Франция за правото на безплатно лечение на неваксинираните
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на болничната система в Париж предизвика разгорещен дебат, поставяйки въпроса дали хората, отказващи ваксинация срещу COVID-19, трябва да продължат да получават безплатно болнично лечение, предаде Ройтерс.

Още по темата

Здравната система на Франция покрива лечението на всички пациенти, които попадат в интензивни отделения, като цената на ден престой в такова отделение се изчислява на 3000 евро, а лечението обикновено продължава между седмица и десет дни.

"При наличието на безплатни и ефикасни лекарства, редно ли е хората да ги отхвърлят без последствия, докато ние се борим да се грижим за други пациенти", попита Мартин Ирш, директор на парижката болнична система AP-HP.

Той посочи, че е повдигнал въпроса, тъй като разходите за здравеопазване са огромни, а безотговорното по думите му поведение на някои не бива да застрашава достъпността до системата на всички останали.

Изказването му предизвика вълна от реакции и призиви за оставката му в социалните медии. Крайнодесни политици призоваха за отстраняването на Ирш от поста, а кметът на Париж Ан Идалго, която председателства борда на AP-HP и която е кандидатът на социалистите за президентските избори през април, заяви, че не е съгласна с предложението.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
25
 
! Отговори
Да вземем пример преди 2 години
Значи неваксинираните не плащат данъци , така ли ?искам и и при нас да спрат да ми удържат здравни осигуровки всеки месец и ще си плащам. Навит съм защото реалността показва, че вече над 20 години държавата ми взима едни пари, а до сега (да чукам на дърво) 2 пъти ми се е наложило да опра до лекар, и двата пъти съм си плащал като поп. Да не говорим колко пари летят за дентални услуги. Опита ме научи, че плащането за частно здравно осигуряване е в пъти по-ефективно от държавната система.
41
12
 
4
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
По-справедливо е (поинеже няма как човек да е сигурен дали ще прекара болестта в интензивно или вкъщи пред телевизора) сам да прецени дали иска, ако се стигне до интензивно и е без ваксина да доплаща лечението - 50 на 50. Така ще бъдат "наказвани" само тези неваксинирани, коитто товарят систематта. А другите, които не пречим на никого, ще ни осттавите намира, ск.пни пл.жеци!
40
3
 
10
 
! Отговори
aa преди 2 години
До радикалнали знаеш процедурата, първа доза втора, бустерче и ако тогава не те удари тронбоза - четвърта доа и отиваш да се лекуваш безплатно от миокардит, ако стигнеш до болницата де
39
1
 
19
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Неваксинираният си е платил. Ако му откажат лечение е редно да мму върнат всички осигурителни вноски 10 години назад. Приеманбето на ХИМИЧЕСКИ медикамент е личен избор. Не всеки неваксиниран прекарва боолестта тежко. Има неваксинирани без симптоми - те също ли трябва да бъдат наказвани, че товарят здравната система?
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен 22 преди 2 години
Няма нищо безплатно. Всеки осигуряващ се човек има право да бъде лекуван. От нашите осигуровки лекарите получават заплати.
37
29
 
2
 
! Отговори
радикал преди 2 години
Така и трябва. Който не иска да бъде ваксиниран, може да отиде да живее в гората и да не се ползва от удобствата и възможностите, които му дават васините. Заради дървени неваксинирани философи и налудничави страхове няма достъп до болнично лечение за хиляди хронично болни от други заболявания, защото отделенията, в които са лекуващите им лекари са превърнати в ковид отделения. Не ги е страх от вирОса, бил лека настинка, ами защо тогава искат болнично лечение?!
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помощ само за тези, които са направили "правилния" избор. Първо за Ковид, след това за всичко останало, като въведат социална кредитна система и започнат да следят колко "правилни" решения взема всеки.
35
22
 
6
 
! Отговори
радикал преди 2 години
Прав е ваксинирания човек, лекарите не са длъжни да СЛУГУВАТ на невежи неваксинирани хора. Няма закон който да ги задължава да слугуват на неваксинирани. Има обаче закон който ги задължава да слугуват на ваксинираните. Когато не вярваш, не желаеш да чуваш и да се вслушваш в това какво говорят ваксинираните лекари - тогава лекувай се сам. След като ти се привиждат само световни конспирации - лекувай се сам.
34
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на ваксинираните дето хващат ковид, Пфайзер плащат ли им лечението?Ако не, защо? Ако да тогава за къв се плащат осигуровки?Много *** доктор ще да е бил тоя! То въобще за професия дето е нужна клетва да я работиш хората трябва да имат едно на ум
33
0
 
24
 
! Отговори
Лекар Мохикан преди 2 години
До 32, г-н Милиционер, не е твоя работа да обсъждаш лекарите, още повече когато Ковид е световен престъпен експеримент, истинския лекар, ско може ще помогне на всеки без значение е инжекционния му статус. Придържай се към нивото си и обсъждай престъпници и далавери!
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32 АнонименАбе дебилВаксарски. Лекарят е положил Хипократова клетва да помага и спасява всеки който има нужда от медицинска помощ а не да философства и прави реклама на скапаните смъртоносни ционистки ваксини
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пушачите безплатно ли ги лекуват от рак на белите дробове, дебелите - от диабет и т.н.?
30
19
 
1
 
! Отговори
радикал преди 2 години
Сингапу,р Буркина Фасо, Бряг на слоновата кост, остров Бамбуа и други още есента въведоха заплащане на болничното лечение от неваксинираните. И правилно!
29
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е човекът, лекарите не са длъжни да СЛУГУВАТ на невежи хора. Няма закон който да ги задължава. Когато не вярваш, не желаеш да чуваш и да се вслушваш в това какво говорят лекарите - тогава лекувай се сам. След като ти се привиждат само световни конспирации - лекувай се сам.
28
0
 
11
 
! Отговори
до радикалния преди 2 години
Радикал, раздавай още мъдри мисли. Великолепен си.
27
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По силата на тази перверзия,не трябва да се лекуват пострадали от катастрофи по тяхна вина,наркоманите,отявлените пушачи,Пияниците,чревоугодниците пострадали от преяждане,престъпниците,предизвикали вреди на други включително убийства...и ред други подобни!Ама за тях никой не повдига въпрос,а само за небоцкалите се!!!Това не е ли чист фашизъм?!Прав е N11-неваксинираните не трябва да внасят здравни и да видим как ваксърите ще п^рдят на спирали,защото те са малцинство!!!
26
3
 
28
 
! Отговори
daa преди 2 години
Много е интерсно какво се дава на болният в ковид отделение и да струва 3000 евро на ден?!?
25
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сингапур и други още есента въведоха заплащане на болничното лечение от неваксинираните. И правилно!
24
2
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
А ФРАНЦИЯ КОГА ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ ДА ПЛАЩА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ВРЕДИ НАНЕСЕНИ ОТ ВАКСИНАТА!!!! ЗА ОСТАНАЛИТЕ ВАКСИНИ ДЪРЖАВАТА НОСИ ОТГОВОРНОСТ НО ЗА КОВИД ВАКСИНИТЕ НЕ НОСИ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ! ЗАТВОР ЗА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ФРАНЦИЯ!
23
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините НЕ СА БЕЗПЛАТНИ! Плащат ги всички граждани на ЕС, независимо ваксинирани или не, само че не пряко от джоба си! Та печалбата на Файзер е $92 милиона на ден! На това безплатно ли му викате?