Проф. Найденски: Заразявайки гостоприемниците си, Омикрон ги имунизира

Този вариант не може да предизвика сериозен дисбаланс в здравната система
1 фев 2022 09:30, Анисия Иванова
77

"Не трябва да подценяваме мерките срещу Омикрон, който е достатъчно инфекциозен и заразява огромна част от човешката популация. Той намира своята ниша в неваксинирани гостоприемници или такива с отслабен имунен отговор. Трябва да имаме предвид, че може да възникнат смъртни случаи", коментира проф. Христо Найденски от Департамента по инфекциозна микробиология на БАН пред Bulgaria ON AIR.

Потвърдени са първите смъртни случаи след заразяване с Омикрон у нас, съобщи вчера вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

По думите на професор Найденски проучвания на патогенезата на Омикрон са доказали, че при хамстери може да предизвика смъртни случаи, но в много по-малка степен от Делта варианта. Няма индикации обаче, че Омикрон е повишил своята вирулентност.

Още по темата

"Регулира се неговото поведение с оглед на това, че голяма част от населението в глобален мащаб е имунизирано. Организмите са подготвени за такава инфекция. Може да отслаби своя интензитет до пролетта и лятото съвсем да намалеят случаите. Може само да се гадае дали ще бъде заместен от друг вариант. Тази пандемия ще върви към отслабване и повишаване резистентността на гостоприемника", обясни гостът в студиото на "България сутрин".

И добави, че Омикрон се загнездва в горните дихателни пътища - по този начин циркулира успешно в обществото. Наблюдават се леко прочитащи случаи, с такива до средна тежест. Този вариант не може да предизвика сериозен дисбаланс в здравната система, изтъкна гостът в студиото.

Вече имаме регистриран и случай на коинфекция при дете - заразено е с грип и коронавирус. Според проф. Найденски това не е особено обезпокоително, защото Омикрон е с отслабена вирулентност.

"Заразявайки своите гостоприемници, той ги имунизира. Това допълнително създава щит на обществото. Децата са по-уязвими към Омикрон, защото възрастните до голяма степен изградиха имунитет с преболедуване от предните варианти и имунизацията. При децата Омикрон намери ниша да инвазира", каза още специалистът.

Клетъчният имунитет при преболедувалите и ваксинираните подсигурява добра защита на организма срещу новите варианти. Клетките на имунната памет са запаметили антигена на вируса и продължават известно време да генерират антитела, стана ясно още от думите на проф. Найденски.

На въпрос колко често ще трябва да се ваксинираме, той отговори, че имаме случаи на реинфекция с Омикрон след поставена бустерна доза.

"Необходимо е да се разработи цялостна стратегия относно коронавирусните инфекции, защото се различават от грипните по това, че са целогодишни и могат да мутират в голяма степен. Трябва да започнем от ваксина специално срещу Омикрон. Това означава още една доза след бустерната. Трябва да се работи върху ваксина, която поддържа по-траен имунитет. Вече има идеи за белтъчни ваксини", заяви проф. Найденски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 2 години
"Регулира се неговото поведение......."Колега,т.н. поведение на вируса можеш да го регулираш точно толкова колкото се "регулира" поведението на един ураган или торнадо!!!Даже много по-малко!!!Такива изказвания са непрофесионални!!!
61
0
 
0
 
! Отговори
Хмх преди 2 години
До Омикрончо Това, дето описваш, е по-скоро Делта. Или грип.
60
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
На фона на коментарите за липса на лекари и умората сред тях, впечатлението е, че професори съвсем не липсват. Те не са изморени и не престават да обикалят медиите и да преразказват това, което циркулира в Интернет. За много от тях едва ли щяхме да разберем - за тяхната дейност, за личният им научен принос. Лекари може да няма, но професори дал господ. Човек се пита как при този висок научен потенцшал медицината ни е на това ниво?
59
4
 
3
 
! Отговори
иво преди 2 години
ЗА БОГА НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ ! АЗ ША СА МОЛА ЗА ВАС !
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетохте ли докрая?Ето: Трябва да започнем от ваксина специално срещу Омикрон. Това означава още една доза след бустерната. хахаха и докога така ДВЕПМ
57
0
 
3
 
! Отговори
До64 преди 2 години
ГЛЕДАЙ ВИДЕОТО С ПОЧИНАЛАТА ЖЕНА ВЪВ ВРАЦА!Бъди по смирен!
56
2
 
8
 
! Отговори
Омикрончо преди 2 години
Ей го на омикронЯ при мен от тази сутрин.Главоболие по всички шевове между черепните кости.Мога да начертая кой шев къде минава.Глезени,китки,колене,лакти, като гумени, не държат.И малко температура.След 16 ч. очаквам да се вдигне, което означава, че имунната система е сработила.Голямото страшно.Да бързам да звъня на Бърза помощ да ме кара в болница.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...колкото повече се заразим по-бързо, толкова по-бързо ще се върнем към нормалният живот."===>Към нормален живот няма да се върнем.Плочата корона се изтърка, сменяме я на плочата екология, въглеродни емисии, глоби за тях и пак крайна цел фалити и обедняване на населението с цел контрол.
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всеки да си прави каквото е решил. Аз ще се ваксинирам само ако ме изправят до стената за разстрел."===>Пак си помисли кой от двата варианта е за предпочитане- бърза смърт или инвалидизиране.Плюс години очакване - ще има ли последици от ваксината, тежки ли ще са.Дори и дати се разминат негативните реакции, стреса си остава.
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...че т.нар. сега ваксини срещу ковид не работят изобщо или почти не работят."===>Няма такова нещо. Много добре даже работят, но не ЗА, а ПРОТИВ здравето на човека. Ако просто не работеха нямаше да има проблем - слагаш ваксината на принципа ако не помогне, поне няма да навреди. Но съвсем не е така.Около 27 хил. е числото на починалите след ваксинация признати от ЕК.А колко са действително не се знае.Данните за починали от корона се надуват, а за пострадали от ваксина се крият доколкото може.
52
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
какво откритие само, не е ли така при всички вируси - заразяваш се и придобиваш клетъчен имунитет към агентите на съответният вирус, и това не означава ли че преболедувалите са имунизирани също? егати учените, въртят се на 380 градуса само и само да не признаят естественият процес при вирусните заболявания
51
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
На митинга в Милано Люк Монтание каза:" Моята надежда е в неваксинираните." Да каже това пред хиляди на площада и милиони пред тв.екраните дали е проява на злонамереност, или добронамереносг към човечеството? Все пак той е с нобелова награда за откриване вируса на спин , допринесе доста за освобождаването на българските медици от либийски затвор, неоснователно обвинени за заразяване деца със СПИН. Голям учен и голям алтруист.
50
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам всички необходими ваксини от ваксинационния паспорт и дори наскоро си сложих една, която е била пропусната навремето. Напълно подкрепяам ваксините. Но имам достатъчно интелект да знам как и за колко време се създава една ваксина, а също така да видя, че т.нар. сега ваксини срещу ковид не работят изобщо или почти не работят. И методите, които се използват от правителставата са фашистки. Поне малко ум и интелект ако имаш, ще видиш това.
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионер съм и не за 75лв., за 750000 не бих се жигосал.
48
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е малко по-интелигентен, може да гледа филма "Клубът на купувачите от Далас". В началото на СПИН една компания вади лекарство, което 20 години преди това е произвела за рак, но се е оказало токсично и е било спряно. Започва да го продава като лекарство за СПИН. Болните започват да умират бързо от него, но ги водят, че са починали от СПИН. И това с одобрението на агенцията по лекарствата. Толкова за загрижеността на фармацевтичните компании и държавата за вас.
47
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Всеки да си прави каквото е решил. Аз ще се ваксинирам само ако ме изправят до стената за разстрел.
46
3
 
12
 
! Отговори
До долар преди 2 години
Професоре, а как стоят нещата с Омилиметъра ? Както и с вълните. още ли ги броите колко са и коя е поредната ? Аз ще ги броя през лятото на морето в град Бургас ! А вие си ги броите вашите вълни, ако можете. От толкова професори, не останаха прости доценти !
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НИЕ СМЕ НАУКАТА ХАХА. АЙДЕ МНОГО КАТО ЗНАЕТЕ, РЕШЕТЕ ПРОБЛЕМА БЕ, ПРОФЕСОРИ!
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна фарамацевтичните компании признаха, че ваксините срещу грип са провал и не вършат работа. Но пък щом има наивници да ги купуват, защо да не ги продават?
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, добро утре. А скоро и ще си признаете, че сертификационните ви ваксини никаква работа не вършат.