Проф. Найденски: Заразявайки гостоприемниците си, Омикрон ги имунизира

Този вариант не може да предизвика сериозен дисбаланс в здравната система
1 фев 2022 09:30, Анисия Иванова
77

"Не трябва да подценяваме мерките срещу Омикрон, който е достатъчно инфекциозен и заразява огромна част от човешката популация. Той намира своята ниша в неваксинирани гостоприемници или такива с отслабен имунен отговор. Трябва да имаме предвид, че може да възникнат смъртни случаи", коментира проф. Христо Найденски от Департамента по инфекциозна микробиология на БАН пред Bulgaria ON AIR.

Потвърдени са първите смъртни случаи след заразяване с Омикрон у нас, съобщи вчера вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

По думите на професор Найденски проучвания на патогенезата на Омикрон са доказали, че при хамстери може да предизвика смъртни случаи, но в много по-малка степен от Делта варианта. Няма индикации обаче, че Омикрон е повишил своята вирулентност.

Още по темата

"Регулира се неговото поведение с оглед на това, че голяма част от населението в глобален мащаб е имунизирано. Организмите са подготвени за такава инфекция. Може да отслаби своя интензитет до пролетта и лятото съвсем да намалеят случаите. Може само да се гадае дали ще бъде заместен от друг вариант. Тази пандемия ще върви към отслабване и повишаване резистентността на гостоприемника", обясни гостът в студиото на "България сутрин".

И добави, че Омикрон се загнездва в горните дихателни пътища - по този начин циркулира успешно в обществото. Наблюдават се леко прочитащи случаи, с такива до средна тежест. Този вариант не може да предизвика сериозен дисбаланс в здравната система, изтъкна гостът в студиото.

Вече имаме регистриран и случай на коинфекция при дете - заразено е с грип и коронавирус. Според проф. Найденски това не е особено обезпокоително, защото Омикрон е с отслабена вирулентност.

"Заразявайки своите гостоприемници, той ги имунизира. Това допълнително създава щит на обществото. Децата са по-уязвими към Омикрон, защото възрастните до голяма степен изградиха имунитет с преболедуване от предните варианти и имунизацията. При децата Омикрон намери ниша да инвазира", каза още специалистът.

Клетъчният имунитет при преболедувалите и ваксинираните подсигурява добра защита на организма срещу новите варианти. Клетките на имунната памет са запаметили антигена на вируса и продължават известно време да генерират антитела, стана ясно още от думите на проф. Найденски.

На въпрос колко често ще трябва да се ваксинираме, той отговори, че имаме случаи на реинфекция с Омикрон след поставена бустерна доза.

"Необходимо е да се разработи цялостна стратегия относно коронавирусните инфекции, защото се различават от грипните по това, че са целогодишни и могат да мутират в голяма степен. Трябва да започнем от ваксина специално срещу Омикрон. Това означава още една доза след бустерната. Трябва да се работи върху ваксина, която поддържа по-траен имунитет. Вече има идеи за белтъчни ваксини", заяви проф. Найденски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая наденичка до снимката на професора да не е наградата му след участието? Тия влечуги вече за една наденичка се продават. А може да е снимка на Омикрона. Ама няма начин, това беше корона вирус и се предполага да е с кръгла форма. *** па може професора да го е изправил, за да му направи по-лесно дисекция. Да му изследва мозъка и да разбере, защо след 22 часа става по-заразен, защо си почива събота и неделя, защо го е страх от родителите на децата и не ги заразява когато са с придружител.
21
1
 
16
 
! Отговори
Хамстерите преди 2 години
са в смъртна опасност. - Христо Иванов е в паника.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Микоробилогът дали успя да разгледа омикрона под микроскоп, както гледа мушичките винарки? Щото на теория всеки може да разтяга локуми.
19
1
 
22
 
! Отговори
clown world преди 2 години
"При хамстери може да предизвика смърт" ме подсеща за разговора между два хамстера. Единият пита "Ти ваксинира ли се?", а другият му обяснява, че не смее, защото изпитванията върху хора все още не са приключили. :)
18
0
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РЕШЕНИЕТО ЗА ПРОФЕСОРА БИЛО ВАКСИНА СЛЕД ВАКСИНА СЛЕД ВАКСИНА СЛЕД ВАКСИНА!!!!!!!!1 ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛАБ ЛЕКАР! ВАКСИНИРАНЕТО ВИНАГИ ЩЕ Е СЛАБО РЕШЕНИЕ ПРИ МУТИРАЩ ВИРУС, ЗАЩОТО ТОВА ЗНАЧИ ДОЖИВОТНО ВАКСИНИРАНЕ И ТО С ПО НЯКОЛКО ВАКСИНИ НА ГОДИНА! И ТОЯ ЗНАЕ ЛИ КОЛКО ОПАСНО Е ДА СЕ СМЕСВАТ ВАКСИНИТЕ!
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста нагъл лъжeц.
16
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон мутацията се приписа някакъв спинозен НЕваксиниран южноафриканец.Заклеймиха го. А сега, ПИТАМ, Нобелова награда ще му дадат ли за ваксината "Омикрон"??? Щото тоя човечец напълно БЕЗПЛАТНО ваксинира света с най-добрата Ковид ваксина.
15
1
 
20
 
! Отговори
Ооомакрон, омакрон преди 2 години
Това омакронче се кара точно за ден и половина в общия случай- аз съм карал къде по-тежки грипове от това което минах преди 2 седмици. Наистина е мега заразен- цялата къща натръшка за 2 дни, но истерията и паниката по телевизора е прекомерна за такава леко протичаща инфекция. Вярно, има доста хора в болница и на кислород, но това са 99.9% заразени с Делта варианта. Дано приключи всичко скоро, че на всички им е писнало от сертификати, ваксини и масово стресиране на популацията.
14
0
 
23
 
! Отговори
Нюрнберг 2.0 преди 2 години
Времето Ви изтече !
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Проф. Найденски: Заразявайки гостоприемниците си, Омикрон ги имунизира"............Разгеле някой откри топлата вода в 21ви век...............ХА-ХА-ХА.Аз не съм лекар, вирусолог или какъвто и там учЕн но това ми беше ясно и преди О'Макарон както и че ваксините са абсолютно ненужни за здрави хора защото при който и да е вариант тя е 1 на 10'000 което е пренебрежимо малко.....Айде честита ви наУка.
12
0
 
8
 
! Отговори
Само минавам..... преди 2 години
Тук Омикрон гостоприемник ден 5-ти.....
11
0
 
28
 
! Отговори
Станой от Софстрой преди 2 години
Не харесвам разни маргинали от рода на тираджии, таксиджии, момчета от цехове за дограма, да дават акъл на обществото, но в случая с коронакризата вече се видя, че царят е гол, и коронавируса е без корона, и натискът върху институциите е полезен, за да приключи това нещо, две години стигат. Френската революция е направена от безпросветната тълпа, не от водачите й.
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че дойде това грипче да разберем колко незнайни досега ц-рвули наречени професори и математици притежавала майка България...амина и с нами Бог!!
9
0
 
33
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Значи наистина няма нужда от изкуствено ваксиниране. От естественото по-хубаво няма. Добре е, че все повече се дава трибуна на такива мнения.
8
33
 
3
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
Много хора ще умрат, ама здраве да е.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фейк бг, вече и децата не вярват на измисления грип
6
1
 
20
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Има и свестни професори! оМикрон е най-успешната ваксина заковида!
5
1
 
15
 
! Отговори
Златимир Орсов ТКЗС преди 2 години
Тоя главанак няма капка морал и съвест! Намърда се в моята прочута жилищна пирамида ЖСК"Научни работници" в Малинова Долина и апарт.му излезе буквално без пари? А двеста балъци от другите 5 входа на пирамидата...вече 30 г.чакат акт 16 и плащат промишлен ток?! Бах ти корупционера...
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, ако това е така защо трябва да се ваксинираш срещу ОмикронЯ който пък бил лек грип?
3
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И добави, че Омикрон се загнездва в горните дихателни пътища - по този начин циркулира успешно в обществото............... Това до преди две години се наричаше ГРИП.