МЗ: Дезинфектантите не са лекарствени продукти!

Приемът им с лечебна цел крие сериозен риск за здравето
42
МЗ: Дезинфектантите не са лекарствени продукти!
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването предупреждава, че приемът на дезинфектант с хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве.

Сезирани са органите на МВР във връзка с получена в Министерството на здравеопазването информация за употреба на „дезинфектант с хлорен диоксид“ като средство за унищожаване на „всички вируси и патогени“ и „с цел лечение на различни по характер заболявания“, в т.ч. и COVID-19.

Дезинфектантите не са лекарствени продукти, не са предназначени за лечение и не лекуват! Те не се използват за вътрешна употреба, алармират от ведомството.

Всички биоциди подлежат на разрешителен режим и се пускат на пазара, когато за тях има издадено разрешение по ред, определен в националното и европейско законодателство в тази област. Преди да се пуснат на пазара подлежат на задължителна токсикологична и екотоксикологична оценка. Разрешенията се издават за конкретна област на приложение, за която предварително е извършена оценка на риска.

Информация за разрешените области на приложение за всеки биоцид е публикувана в регистъра на разрешените биоцидни продукти на сайта на Министерство на здравеопазването, на следния електронен адрес:
https://www.mh.government.bg/…/administrativni…/registri/

Задължително условие, с цел защита на човешкото здраве, е придружаващата всеки биоцид информация (етикет, брошури, листовки, рекламни материали и др., в т.ч. придружаващата информация към биоцидите, предлагани за продажба от разстояние) и описанието за употребата му да съответстват на условията в издаденото разрешение. Противното е предпоставка за сериозно увреждане на човешкото здраве поради неправилна употреба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
5
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
а Софийска Вода с какво ни Хлорират водата за пречистване, не съм експерт, ама не е ли точно "хлоред двуокис"?!
14
3
 
4
 
! Отговори
Яко хлориран;))) преди 2 години
До АнонименВаксаните не са отговорни, а страхливи граждани!;))) Ако страхливостта е вече отговорност, значи много сме я овапсале!;))) Да не говоря, че, немалка част от ваксаните са и доста пресметливи граждани! Ако пресметливостта се нарича вече отговорност, значи сме мъртви!
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето как се разпространяват фалшиви новини. Някой се пошегува, че да пиеш дезинфектанти /тръмп/ помага и маса народ измря от отравяне в САЩ. Сега и в бг същото. Както за рнк ваксините, че подменяли днк. Нямам думи.... А може би е добре, че има пандемията, че да поизчисти глупаците.
12
1
 
6
 
! Отговори
Гочо преди 2 години
Първо ракията не била лекарство, сега и дезинфектанта. То илач не остана за тоя вирус, значи.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли си мислите, че тези, които не се страхуват от грип и съответно не са ваксинирани, ще хукнат да пият дезинфектант от страх за здравето си? Вие не сте в ред. Хипохондриците с по три дози обаче биха стигнали и до там. Луд умора няма.
10
3
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Въйййй.....побъркахте хората.За Ковид сектата- трибунал! Вижте в съставките на Аспирин Комплекс какво има!!!! И той ли трябва да бъде спрян?!?!?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересен естествен подбор - мозъчните донори сами ни лишават от себе си..
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно ли е? Че не е...
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Номер. 5. Аз съм антиваксър. Но не мога да нося отговорност като теб. А, интелектуалното ниво няма как да ми е като на човек с твоето ядрено мислене. Все пак си носител на Нобелова награда.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе. Не са. Че ракията какво е. А.
5
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно предупреждение, макар леко позакъсняло! Антиваксите грабнаха сламката! Само ми е интересно, дали осъзнават, че с тая постковид мъгла са на много по ниско ниво и не могат да проведат нормален разговор с нас отговорни и ваксинирани граждани!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те и еврофондовете не са за крадене,ама ги окрадохте. Ушев трябва да е лицето на държавата,ама той ортак с бандитите. Има още хиляди примери,за използването на неща,не по предназначение.
3
5
 
12
 
! Отговори
Червен сертификат преди 2 години
Хлорен диоксид се използва за дезинфекция на питейна вода в някои американски щати.Добре е да се информирате преди да пишете глупости!
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да четат бъстерираните хипохондрички, дето си мият ягодите с дезинфектант.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак някой не разбира от сатира. Хората из фейса се бъзикат с kpeтeниte да видят дали има в тая страна тоооолкова задръстени хора да вземат да пият кислол. Нашето ново правителство обаче е тоооооолкова елементарно, че не може да зацепи, че това е сатира и естествено правят гръмки изказвания. Получена информация за употреба, ама употребено ли е или по-скоро някой писал нещо у фейса? Аман от глупости, борете тока, газта и цените на храната не се занимавайте с глупости!