80 млн. лв. за възнаграждения във висши училища дава правителството

Минималната заплата във ВУЗ става 2100 лева
20 май 2024 09:38, Инна Ангелова
55
80 млн. лв. за възнаграждения във висши училища дава правителството
Снимка: БГНЕС

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от МС. 

Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища са наредени от МОН по сметките на университетите. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв.

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2 086 асистенти и всички останали преподаватели, заемащи академични длъжности в тях. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера. Средствата са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година.

Допълнителни 40,7 млн. лв. ще отпусне служебното правителство за увеличаване на възнагражденията в системата. По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища, ще бъдат предвидени също средства за преодоляване на диспропорции във възнагражденията на академичния състав, както и за стипендии на докторанти. Утре на среща на МОН с представители на Съвета на ректорите и синдикатите предстои да бъде обсъдено точното разпределение на тези средства между университетите.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Образование
"Сега ще ти кажа как е правилно, после - как да го напишеш на изпита"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 седмица
Ало Сарафов а Главчев кога ще арестуваш за купуване на гласове в особено големи размери? Отпущането на 80 милиона лева за висшите училища от "служебния" Премиер член на Герб по време на предизборна кампания,си е чисто купуване на гласове в полза на Герб. Нямам нищо на против да бъдат подпомогнати висшите училища финансово,но по време на предизборна кампания и когато това"служебно" правителство си е правителство на Герб има големи съмнения за купуване на гласове. Лошото е,че нито една от другите партии в парламента не реагират,което значи че са съгласни с това. За това Герб още дълги години ще
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В малките градове в училищата е пълно с роми,чупят врати прозорци ,столове и директора у учителите мълчат ,защото ако напуснат или ги изгонят класът се разпада и трябва да съкращават учители не знам колко ученика тряба да има в един глас ,това ми го каза една учителка комшийка ,в големите градове не знам как е )
45
0
 
0
 
! Отговори
хаххаахах преди 1 седмица
а в новия български кога? и там заплати като за чистачки.
44
1
 
3
 
! Отговори
Закони и съд сега!!! преди 1 седмица
Държавните служители си гушкат по 20 заплати при пенсиониране, а робите на частника го уволняват веднага като наближи пенсионна възраст и никой друг не го наема.Пълна агония за хората над 55г. нямат никаква защита от държава и закони -живи бели роби!!!
43
2
 
2
 
! Отговори
ПП -Млади меринджеи. преди 1 седмица
ПП орязаха университетите с 150 милиона като премахнаха таксите. Сега ссе чудим от къде да намерим 80 милиона. Общата щтета за бюджета и данакопладците 230 милиона лева. Безплатно висше само за отлични студенти и за такива, които подпишат , че 5 години ще работят в България , а не да бягат веднага вън -обучени с наще пари , а лекъри в Германия ? Пак пълна манджа с грозде от ПП. Учат се на съдбата на държавата да управляват!!!
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
90 % от университетите трябва да бъдат затворени, заедно с измислените специалности, които нямат реализация на пазара на труда ! Защо се раздават още пари от бюджета при тези огромни дефицити ? Освен това има повече измислени специалности от желаещи студенти. Голямо раздаване се прави при тези показатели...
41
1
 
7
 
! Отговори
Грета преди 1 седмица
Държавните и пенсионнните хрантутници са проклятието на България.Паpaзитни хрантутници, незалужаващи и 1 стотинка.Армия от kанибали източващи всички социални системи. 370 000 реално работещи, отрудени хора хранят и издържат това блато- септиична яма с милиони държавно пенсионни хрантутници и плужецци
40
3
 
5
 
! Отговори
Коки преди 1 седмица
Не знам какви са заплатите в държавните висши училища, но имам позната, преподавател по английски в един ВУЗ, която редовно е на дълги пътешествия, предимно е Южна Америка.
39
2
 
9
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 седмица
Защо не се казва, че тези средствата осигуряват мизерно нарастване на заплатите. Асистент ще взима 2100 лв., а главен асистент, доцент, професор? Всички заплати са смъкнати на минимума. Професор ще взима само 300 лв. повече от асистента, т.е. 2400 лв. По-добре да напусне Университета и да стане касиер в супермаркет. Образованието е приоритетно, но само на думи! Нито един политик, нито една партия, нито една институция нямат визия за бъдещето на тази държава. Те не виждат по-далече от носа си!
38
2
 
9
 
! Отговори
Вярно ли? преди 1 седмица
Има преподаватели на по 2-3 длъжности. Хем преподава, хем управлява и управлява. Получават за всички длъжности пари. Всичко това за 8 часов работен ден! Има ли кой да провери? За останалите все няма...
37
0
 
5
 
! Отговори
Отворени врати преди 1 седмица
Стачката приключи преди да започне.
36
0
 
6
 
! Отговори
Комитет900 преди 1 седмица
До долния пост- Както казахме , образованието е на първо място : Лично усилие и задължение, на второ място - усилие и задължение на Обществото в лицето на Преподавателите от всички нива - начално, средно , висше.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Комитет900 - А тези излишни нашенски десетки висши училища какво развъждат? Повече от половината пръкнали се от тях висшисти не са ли маргинали-неграмотници, които след университета стават консултант-продавачки или нощни пазачи на паркинги?
34
3
 
12
 
! Отговори
Срамота! преди 1 седмица
Ако държавните университети останат само 5 или 6 на брой, тогава ще има предостатъчно пари за възнаграждения като в Западна Европа и за оборудване на лаборатории на световно равнище. Вместо това имаме 53 ВУЗ-а, които са или изцяло на държавна издръжка, или са частично спонсорирани от държавата, защото са частни (това го няма никъде другаде по света). И в резултат получаваме висшисти, 80% от които са на нивото на тройкаджиите от средните професионални училища.
33
4
 
7
 
! Отговори
доцент доктор преди 1 седмица
Без добри преподаватели има неграмотна и оскотяла нация . Кой има интерес от нация от простаци и простакеси ?!? България няма интерес . Следователно ?!
32
4
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Да бе тия 80 млн лева са за "специалистите", дето запълват свободното време на зомбивизиите. И за продуцентите на предавания като "Ергена", дето мама не си харесала ни една и ся ко прайм?
31
3
 
7
 
! Отговори
Колко е това? преди 1 седмица
Възнагражденията на редовите преподаватели са много ниски. Едва ли с тези милиони ще се постигне съществено увеличение. Може би всичко е бутафорна борба на синдикатите и ректорите, че уж нещо правят. А всъщност те получават най-големия пай.Жалко за младите, които са избрали попрището на науката в БГ. Ще работят в условия на ниски възнаграждения, шуробаджанащина и враждебно отношение. Но за всичко това имат вина преподавателите, които търпят и се примиряват. Студентите се отписват и заминават.
30
4
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
А не трябва ли тия пари да се дават за нова техника, нови изледвания...в университетите? Това е все едно да дадем на *** в армията 80 млн за заплати, за да търкат по-добре креватите.
29
2
 
9
 
! Отговори
PhD преди 1 седмица
Неграмотното население се управлява лесно , като стадо ***. Ние , в сферата на образованието нямаме желание да се идентифицираме със горния вид население. Образованието е лично усилие.
28
2
 
11
 
! Отговори
Жоро Чеха преди 1 седмица
Със заеми е лесно.Раздават се пари на поразия.Външния дълг расте, производство нулево.Сама така.