Доц. Гломб: Ваксината може да стане годишна

Идват тревожни данни за Омикрон, посочи специалистът
Обновена: 8 фев 2022 10:16 | 8 фев 2022 10:16, Красимир Ангелов
102

Бустерната доза повишава с 20% неутрализиращите тела в организма при Омикрон. Това мнение изрази акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките. Предизвиква ли новият вариант на коронавируса тромбози?

"Ако ги предизвиква, ги предизвика в значително по-ниска степен, отколкото предишните варианти, защото неговото размножение е концентрирано предимно в горните дихателни пътища. Тромбозата като явление на болестта на Ковид-19 е обикновено в белия дроб, а Омикрон много рядко достига до него. Но това, че изглежда, че протича по-леко в никакъв случай не трябва да ни успокоява", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Експертът сподели, че от САЩ идват тревожни данни.

"Там Омикрон също е доста разпространен, те имат доста заразени и хоспитализирани, както и голяма смъртност. Те имат смъртност почти равна на тази от Делта вълната, която представлява 2/3 от смъртността от ерата преди ваксините. Но човечеството винаги живее с вирусите, така че трябва да се учим да живеем с тях и да се адаптираме. Със сигурност вирусът, причиняващ Ковид-19, ще остане сред нас", допълни доц. Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR.

Доц. Гломб подчерта, че някои от симптомите на дългия Ковид са неврологични.

"При 80% от хората, които бяха заразени с уханския вариант, протичаше сравнително леко. 20% от тях се влошаваха, Делта беше по-сериозен вариант. Той продължава да се засича, но отстъпва мястото си на Омикрон, включително и у нас. Почти 75% от секвенираните проби, които са взети до 20 януари, са с Омикрон", добави вирусологът.

"Не бих се учудила, ако ваксината стане на годишна база. Работи се по ваксина на Moderna и Pfizer, насочена срещу Омикрон, работи се върху комбинирана - грип и коронавирус, както и пан-коронавирусна ваксина. И може би край на пандемията като пандемия, обхващаща целия свят, ще дойде", коментира вирусологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе да става каквато ще, мислите ли че ни интересува бъркоча ?
37
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отчаяно се опитвате да продължавате да доите тази пландемия, но вече не тече мляко, а вода. Лъжите ви вече не вървят.
36
0
 
33
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
До славянинДвама мои колеги на около 30 години , вярващи в науката, се набодоха с бустерни дози. В момента и двамата са вкъщи с температура.
35
1
 
41
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Счетоводителката на фирмата ни първо го преболедува през пролетта на миналата година, след това се набоде с поне две дози през лятото понеже е тежко психясала и сега от 24 часа пак е болна с коронавирус! След като се набоде обаче ми сподели, че неин възрастен съсед ''защитен'' с две ''спасителни'' дози се разболял и починал! Ето как ''помагат'' ''спасителните'' дози!
34
0
 
45
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Моля намерете и гледайте документалният филм на HBO ,, Престъплението на века'' за Фарма мафията и всички схеми с политици, лъжи на репортери, реклами, манипулации и много загубени животи за съжаление, поради алчност. Всички хора, събития и доказателства са реални, така че няма две мнения и подозрения. Ще ви се доповръща гарантирано от лъжите и пропагандата. 1984-та предполагам, че сте я чели, събудете се, че ще е късно после! ГъзГлаваЗатрива!Ще има СЕЧ!!!
33
1
 
46
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Краят на пандемията ще дойде , когато й дойде времето. С и без ваксини короната си мутира и вече се превръща в обикновен грип. Това, че в България всеки починал в болница е задължително с Ковит е политика на болниците. При нас и когато изчезне вируса ще продължи да съществува в болниците , защото за грип да получаваш по 1500 лева си е значителен приход на болниците.
32
0
 
34
 
! Отговори
цон кай хой преди 2 години
чистата печалба на производителите на ваксини САМО от ковид ваксини за 2021 е 230 милиарда долара (включват се всички дори и спутник) според официални данни... Представете си "годишна ваксина"... Демек всяка година файзери, модерни и зенеки си знаят че си имат едни сигурни 230 милиарда долара източени от държавните бюджети... е как да не се поддържа масовата истерия и паника от ковид като става въпрос за сериозни суми пари?
31
0
 
29
 
! Отговори
DD преди 2 години
Глашатайте на фармата, нямат друг избор..взимаха едни пари,..сега трябва да врещят до последно,иначе не само ще изгубят пари но и ще почнат да им режат кратуните.А не трябва да има контрола..за да се разбере колко много *** набодените.До последно с всички държавни мерки,с полиция с армия, раята требе да се жъка,.А после нажъканите да се спасяват.Ние сме от малкото европеидни острови останали ненажъкани..и мн ги яде това.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анархист преди 2 години
ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ГАЛАКТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ дефинира групата от Ковид Специалисти на МЗ на РБ като шайка безмозъчни типове, първите, които ще бъдат изправени пред стената, когато дойде революцията ... Интересно е, че едно издание на ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ГАЛАКТИКА, изпаднало след гърч във времето на бъдещето, отдалечено на хиляда години, определя групата от Ковид Специалисти на МЗ на РБ като шайка безмозъчни типове, първите, които бяха изправени пред стената, когато дойде революцията.
29
0
 
23
 
! Отговори
бг мама офца тъпа преди 2 години
Какво разочарование - само веднъж годишно! Тъкмо се бях настроила за ежемесечни ваксинации и планирах как с връзки да уредя децата за ежеседмично бодене, за да са ми здравички.
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бих се учудила, ако ваксината стане на годишна база.Знаем, че това е целта..Да видим колко ще ви се вържат ..
27
0
 
17
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Страхът мори добитъка
26
0
 
37
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Много нагла тази жена. Всяка година ваксина. Тя чува ли се. Преди време от работата купуваха противогриппни ваксини и който искаше да се ваксинира го правеше на място при служебната лекарка. И аз се ваксинирах един път. Никакъв ефект. Точно годината , когато се ваксинирах изкарах най-тежкия грип през живота си. Повече не повторих. Сега гледам ни подготвят за нещо подобно. Който иска и го е страх да се боде но никой от останалите не бива да бъде принуждаван.
25
39
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Ваксинирането трябва е задължително! Както го направиха в Австрия (нормална, европейска държава). Иначе още много от "сухите съчки" на оня психопат Мангъра ще изгорят. Това ли искате?! А че сред тях може да има и ваши близки, сякаш забравяте...
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***. Че си ковид *** разбрахме. Че сигурно си като игленик също. Че ще продадеш и майка си го виждаме. Освен това явно си и неграмотен . Иначе щеше да си чувал за "НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ"
23
1
 
28
 
! Отговори
Неваксниран тираджи преди 2 години
Аз ще се ваксинирам,ама друг път.
22
1
 
35
 
! Отговори
ВАКСИНАТА ТРЯБВА ДА преди 2 години
Е ДОБРОВОЛНА !!!! АКО ИСКАТЕ СИ Я БОДЕТЕ ПРЕЗ ЧАС !!! И НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С НАГЛОСТТА СИ !
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ежедневна да стане все ми е тая, колко пъти ще се набодат ***
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топли ваксини, топли ваксини, който разбира тука се спира. Айде на ваксините, топли ваксини, ваксини за всички. Ваксини със сол, ваксини със захар, кой каквато иска. Ваксините на Роналдо, ваксините на Роналдиньо, айде на ваксините, топли ваксини, топли ваксини.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ МОЖЕШ ДА ИЗТРИЕШ ИСТИНАТА !!!