Заразили сме се с Омикрон – какво да правим?

Как да се лекуваме, за какво да внимаваме в изолация?
8 фев 2022 07:03, Елка Василева
129
Заразили сме се с Омикрон – какво да правим?
Снимка: архив, БГНЕС

Какво да правим, ако установим, че сме с COVID-19? Какви са симптомите при зараза с Омикрон, как да се лекуваме, кога да потърсим лекарска помощ и за какво трябва да внимаваме, докато сме в изолация? Полезни съвети публикува Дойче веле.

Вероятността да се заразим с коронавируса никога не е била по-голяма: броят на инфекциите с варианта Омикрон не спира да расте. Но как изобщо да разпознаем, че сме с COVID-19?

Симптомите

Най-честите симптоми са кашлица (42%), хрема (31%) и температура (26%). Възможни са още главоболие, болки в ставите, отпадналост, понякога и разстройство. Тъй като много от симптомите са сходни с тези при настинка, най-сигурният начин да отличим инфекция с коронавируса си остава тестването.

Още по темата

За разлика от инфекция с варианта Делта при Омикрон често се проявяват и липса на апетит и нощно изпотяване. Загуба на вкус почти не се среща.

Когато тестът е положителен

В случай на зараза трябва да постъпим както и в други подобни ситуации: ибупрофен и парацетамол помагат за сваляне на температурата и срещу болки. Пациенти от рисковите групи е най-добре бързо да се свържат с домашния лекар, а за хората с бустерна доза от ваксините срещу COVID-19 е известно, че успяват добре да елиминират високата концентрация на вируси в тялото.

Ако температурата надвиши 39,5 градуса или се появи задух, трябва да се потърси личния лекар, който да преслуша белия дроб и да провери насищането на кръвта с кислород. Обикновено не е нужно да се вика линейка по спешност. Само ако задухът внезапно се задълбочи, трябва да се прибегне до тази крачка или да се отиде в клиника.

Колко дълго да сме изолирани?

По правило заразените с коронавирус трябва да останат изолирани за 10 дни. Дотогава пазаруването и другите задачи извън дома трябва да се поемат от близки и познати. Лицата, които са били в контакт със заразения, трябва да останат под карантина за 7 дни, като за хората с поставена бустерна доза има специални правила.

"Тъй като вирусът се разпространява най-вече по въздушно-капков път, трябва да се избягват всякакви преки контакти в семейството или поне да бъдат сведени до минимум", казва д-р Ернст Табори, медицински директор на германския Център по хигиена във Фрайбург. Това означава: никакви събирания и общи хранения. Заразеният човек трябва да се отдели от другите в самостоятелно помещение. Ако това е невъзможно - например при деца или възрастни болни, които имат нужда от грижи, трябва непременно да се носят маски тип FFP2.

Хигиената вкъщи

Тестовете, носните кърпички и други хигиенни материали, използвани от заразения, трябва да се изхвърлят в плътно затворена найлонова торбичка. Важно е да се гарантира, че други лица няма да влязат в контакт със заразените отпадъци.

Коронавирусът не е по-устойчив на външни влияния от други причинители на настинки. Затова е достатъчно повърхностите в дома да се забърсват с нормален почистващ препарат - използването на дезинфектанти е излишно. Що се отнася до използваните прибори, и при тях е достатъчно да минат през миялната машина. Спалното бельо и носените от заразения човек дрехи трябва да се изперат в перална машина.

Кога сме най-силно заразни?

Както при повечето вирусни инфекции инкубационният период продължава три до шест дни. Има данни, които говорят, че при Омикрон този период е малко по-къс, отколкото при варианта Делта.

Трудно е да се дефинира точен период от време, в който човек е заразен за останалите. Но се смята, че опасността от пренасяне на заразата е най-голяма малко преди и непосредствено след появата на симптомите.

Колкото по-висока е концентрацията на вирусите у заразения човек, толкова повече вирусни частици издишва той. А това увеличава вероятността да зарази някого.

Кога може да се смятаме за оздравели?

Който иска да се завърне към спортните занимания, трябва да изчака поне 14 дни след края на болестта. Гости могат да се посрещат след края на карантината, но само ако тестът е отрицателен, а преболедувалият вече няма никакви симптоми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
д-р Вирус преди 2 години
Чета, слушам и често се споменава - просто настинка. Ми няма такова нещо като само настинка.... Даже и най-обикновеното състояние когато Ви се разтече носа (освен ако не е алергия), си е резултат на проникнал вирус. Казват постоях на течение зле облечен и настинах. Ми просто си преохладил организма си, имунната система се е "поразхлабила" и е допуснала някой от многото щъкащи вируси да проникне. Това на популярен достъпен език ... :-)
103
2
 
7
 
! Отговори
do 111 преди 2 години
До Анонимен да ти дам адресите на няколко близки за хора починали от КОВИД, които не са боледували никога от грип и други подобни, много ще ти се зарадват като им кажеш че е измаме толкова че може и ти да си отидеш
102
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОВИД Е ИЗМАМА. НЯМА ПАНДЕМИЯ. ВИРУСИ ВИНАГИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА. НАЙ ГОЛЕМИЯТ ВИРУС Е НЕВЕЖЕСТВОТО НА ХОРАТА И ТОВА ЧЕ СА СПРЕЛИ ДА СЕ РАЗВИВАТ. КОВД Е ПЛАН ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И НОВ СВЕТОВЕН РЕД НА БИЛ ГЕЙТС ЖЕНА МУ МЪСК И ДРУГИ САТАНИ КОИТО ВИ ОТДАЛЕЧАВАТ ОТ БОГ АВИЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ ЗА ГРЕХОВЕТЕ СИ ЩОТО НЕ ЖИВЕЕТЕ В БОГ.НЕ ЖИВЕЕТЕ В ЛЮБОВ А ТОВА Е СМИСЪЛЪТ ВИ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ НЯМА НИКАКВИ БОЛЕСТИ. АЙДЕ КАФА ВЕЧЕ.
101
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лесно се управляват и манипулират хора, които се страхуват за физическото си оцеляване, за самосъхранението си. Затова ще ви плашат със страшни болести, войни, високи цени и т.н. Дали ще се подчините на страха и ще психясате зависи от вас самите.
100
4
 
12
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Добре де. Човека се справя с вирусите от мильон години. От хиляди е научил от какви билки да си вари чай. От сто поне се е научил и да си мие ръцете. За къв е таз тъ па статия?
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се прегърнете със всички които обичате
98
18
 
4
 
! Отговори
иво преди 2 години
ВАКСИНИРАЙ СЕ , и БЪДИ ЗДРАВ ! ЩОМ СТОИЧКОВ ГО Е РАЗБРАЛ ?
97
4
 
10
 
! Отговори
Пиратка Аргирова преди 2 години
А ако сме се заразили с Делта или първите варианти на онова нещо, което още никой не е видял на микроскоп, тогава по-различно ли е? Да си издухвам ли носа или да не го правя, какво показва кристалното кълбо на маг Витанов?
96
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Издухвате си носа, отпивате от топлия чай, казваше някоя шега на колегите и продължавате да си работите.
95
4
 
6
 
! Отговори
най-добре нищо преди 2 години
освен ако не сте хипохондрик, разбира се
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте му главата
93
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фабрика за производство на масова психоза и хипохондрия.На следващия етап ще ни накарат сами да си се наредиме на опашка пред крематориума.Целта на занаятието да изчистим планетата за нас богоизбраните.Психопати.
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦУНКАЙТЕ ГО ЩАСТЛИВО.
91
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрона реално е настинка, която при някои сгъстява кръвта и отключва разни проблеми - кой каквото си има хронично. Хем не е страшно, хем не е съвсем безопасно. Нито се паникьосвайте, нито го мислете за обикновена настинка. Бъдете разумни.
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с бг здравната система първото нещо което се прави е да отидем да си резервираме парцел в орландовци докато все още можем да дишаме:)
89
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние всички в къщи изкарахме грипа правихме си по няколко теста за корона-отрицателни и псри и антигении. Обаче грипа си беше яка работа с мускулни болки, втрисане, температура, кашлица и болки в гърдите около 1 месец. Гадост голяма.
88
3
 
18
 
! Отговори
тъп преди 2 години
почвам да се притеснявам че съм здрав и прав, какво ми има???
87
8
 
9
 
! Отговори
p преди 2 години
хаха, какво да правим, аз не спрях да тичам всеки ден по време на Омикрон, дори след положителния тест го правех, май 16 км същия ден, но просто бях внимателен и не се доближавах до други хора. Беше като хрема в продължение на ден и половина.
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И катофсе обадиш на личния той не ти вдига телефона или ти изпише лекарства ,от които никаква полза.
85
1
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Греяна ракия и печени чушки с чесън.