Д-р Кателиева: Лекарите свършват, няма как да са само лекари в линейките

Има сериозен приток от пациенти, които не са с COVID
10 фев 2022 09:11, Елка Василева
139
Д-р Кателиева: Лекарите свършват, няма как да са само лекари в линейките
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се опитаме да се погрижим за пациентите, които не са заразени с COVID, така и за пациентите, които имат усложнения от него. Имаме сериозен приток от пациенти, които не са с COVID, но трябва да бъдат лекувани. Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Още по темата

В момента има висока заболеваемост, но този вариант на заболяването не води до висок брой хоспитализации, посочи тя.

Според д-р Кателиева има сериозна нужда от работеща и обновявана в реално време система, която „да върже спешните отделения в болниците“ с Центъра за спешна медицинска помощ.

„В реално време да имаме информация в коя болница какви легла се освобождават. Това обновяване става на 4 часа, понякога и на повече часове,“ каза д-р Кателиева

Тази система е направена само за COVID, уточни тя.

Десислава Кателиева коментира, че разпоредената след трагичния инцидент във Враца проверка във всички спешни отделения в страната е „опит да се търси причина къде се чупи системата, има или няма система грешка“.

Стандартът за спешна медицина се чете само когато има жалба, смята Кателиева. По думите ѝ анализ на системата трябва да се прави непрекъснато, а не само когато има пробойни, и „да не се запушват дупки“, а да се върви в правилната посока.

В съседна Румъния спешната помощ се оказва основно от парамедици. Работи се с телемедицина, като парамедикът е във връзка с лекар, който дистанционно го направлява как да действа, наблюдавайки медицинските показатели на спешния пациент, разказа д-р Кателиева.

Тя поясни, че у нас има около 1000 парамедици, а един парамедик се обучава в професионален център в период от 6 до 12 месеца, друг е въпросът дали ги използваме само като шофьори на линейки.

„Няма как да задържим само лекари в линейките – лекарите свършват, лекарите остаряват“, обобщи д-р Кателиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо само медиците искате да останат тук,защото Вие така сте решили?Всички специланости са така.И да остане някой тук за да ти слугува тук за 1000 лв.И да го обиждаш и биеш ли?Не е фашистко и нацистко,а направо тоталитарно.Никой не трябва да се задължава да остане тук.Направете заплатите по над 3500 лв.за малди лекари в спешна медицина и никой юяма да ходи никъде.Един медик завършва и работи на 1000лв. А един на 18 години.,завършил гимназия в магазин започва с 1600лв.
6
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До лекарите не са ви роби - да, не са. Но лошото е, че тук учат и се махат. Ние да не сме богати, та да спонсорираме по този начин богатите? След като ги вземат, да има някакви компенсации за това от страна на богатите. За ваше сведение аз ги уважавам и никога не ги плюя за разлика от мнозина, защото съм наясно с неблагодарния им труд, с това, че не всичко е лечимо, че хората са с претенции до небето, а често и осигуровки нямат и тъй до безкрайност.
5
0
 
23
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Комунизмът си отиде преди повече от 30 години. Всеки си търси възможно най-добро място за реализация, да предложат стартово 4000 лв и място за специализация и никой няма да бяга в чужбина.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя тази е луда, винаги чертае някакви страшни катаклизми .справка - началото на ковид кризата 2019
3
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Tелемедецина, смях, хеликоптерите ще оправят пробойните ахахах
2
0
 
10
 
! Отговори
Ex Dok преди 2 години
5000 evro i OK
1
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да свършат, завършват 1000 студента на година медицина и 600 заминават за чужбина, а ние сме им платили обучението по 10 000 на година. Може и да не съм права, но трябва или да ги върнат тези пари или да са длъжни поне 7 години заработят в България, но в добри условия и високи заплати.