Омикрон ще сложи край на пандемията... Но какъв е честният отговор?

Вижте мнения на експерти
10 фев 2022 16:30, Александър Попов
131
Омикрон ще сложи край на пандемията... Но какъв е честният отговор?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омикрон променя всичко? Пандемията от Ковид-19 е към края си? Напоследък все по-често се твърди, че можем да се надяваме на скорошен край на пандемията. Така ли е наистина? Тук сме събрали мнения на експерти, пише "Дойче Веле".

Ситуацията е доста странна: броят на новите зарази с коронавируса не спира да расте, а ние се надяваме на скорошен край на пандемията и отменяне на всички ограничения.

В Дания например паднаха почти всички ограничения - въпреки високия брой нови инфекции. "Локдауните пораждат недоверие, затова е мъдро мерките да се разхлабват, когато това е възможно", заяви датският политолог Михаел Банг Петерсен, който консултира датското правителство по въпросите на пандемията.

Напоследък все по-често се изказва мнението, че тъкмо силно заразният вариант Омикрон би могъл да превърне пандемията в ендемия - тоест, вирусът няма да изчезне съвсем, но ще се проявява само в определени региони или само сред част от населението, а ние отново ще си върнем старите свободи.

Край на пандемията?

Наистина ли вирусът ще стане ендемичен? Ще промени ли Омикрон всичко? Честният отговор гласи: няма как да го знаем. Нито един политик или експерт не може със сигурност да предскаже как точно ще се развие ситуацията през идните месеци. Защото не знаем в каква посока ще мутира коварният вирус SARS CoV-2. Сигурно е само, че той ще продължи да мутира, защото вирусите правят тъкмо това, когато попаднат в благоприятна среда за размножаване, каквато е човешкият организъм.

"Не знаем какви нови варианти ще се появят, не знаем също така дали те ще могат да заобикалят имунната защита и дали ще водят до тежки форми на Ковид-19", казва проф. Жерар Краузе, епидемиолог от Центъра за инфекциозни изследвания "Хелмхолц" в Брауншвайг. "Не споделям еуфорията, че Омикрон ще ни изведе в ендемия", добавя експертът.

Възможно е вълната от Омикрон да затихне, но също така е възможно след това да се върне вариантът Делта, казва на свой ред проф. Улрике Протцер, която ръководи Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен.

Но дори и вирусът да стане ендемичен, той си остава опасен и може много бързо да се видоизмени. "Ендемична ситуация не означава, че всичко е приключило и вече няма опасност", казва епидемиологът проф. Хайо Зеб от института "Лайбниц".

Но въпреки неясното бъдеще трябва да се взимат решения - включително за това дали е възможно разхлабване на ограниченията. Тези решения обаче се взимат не от учените, а от политиците.

Томас Фосхар, главен лекар на белодробната клиника в Мьорс, заяви наскоро, че Омикрон представлява "изход от пандемията" - и изрази надежда, че всички ще прекарат тази инфекция. Според него така ще се постигне имунитет по естествен начин.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен не споделя това мнение: "За Германия постигането на имунитет по естествен път не представлява опция - главно поради високата средна възраст на населението, което би довело до твърде много смъртни случаи. Такава цена е прекалено висока", казва Дростен.

Колко дълго още ще живеем с коронавируса?

От сезонните грипове знаем, че тези вируси не могат да бъдат изцяло унищожени - те се появяват редовно в различни варианти, но прекараните заболявания или поставените ваксини могат да създадат известен имунитет срещу тях.

Също както при грипа, при коронавируса явно ще е от полза, ако по-възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания като диабет или сърдечно-съдови проблеми се предпазват от инфекцията чрез ежегодна ваксинация. "Когато човек е ваксиниран и евентуално прекара и инфекция с вируса, имунната му система вече ще е в състояние да се справя добре с новите варианти на вируса, които ще се появяват", обяснява Улрике Протцер от Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен.

С оглед на всичко това можем да обобщим: тъй като вече неведнъж имахме възможност да се уверим колко упорит и променлив е коронавирусът, навярно ще трябва да свикнем с мисълта, че още дълго време ще живеем с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честният отговор е че пандемия нямаше, а имаше пландемия. Използваха грипа за да пробутват експерименталните препарати.
102
0
 
6
 
! Отговори
Пфайзер преди 2 години
Никакво Край , поне две ваксини седмично трябва да се правят за да оцелеем и ние .
101
1
 
12
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Нито един нормален човек не би си причинил терора над мозъчните си клетки да чете неолибералният лaйнопаpцал Дойче Веле, или каквото и да било преписано оттам. Те са позора на съвременната дезинформация и политическа диверсия!
100
2
 
16
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Стигнах до Дойче Веле и рЕзко спряхда чета....Жалккоо за тази медия. Преди години бяха не просто медия, а ИНСТИТУЦИЯ, като BBC и гласът на свободна Европа.... Сега DW си стана една поръчкова медия с редактор неолиберастите от ЕС и по точно Брюксел.Иначе за "пандемията" беше ясно, че балона ще се спука. Честито на тия дето се боцнаха доброволно.
99
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе вие от днес.бг що не казахте по-рано, че сте филиал на Dw. DW се слави(поне у нас) като развлекателно-комедийна медия. Ако искаш да разбереш точно обратното на реалноста прочети някоя статия от DW. Значи викате "странно" било че отпадали мерките ахахаха. На мен пък ми е странно как до сега няма нито една публично обесена ПростоПодлога.
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойче Зеле защо не пусне интервюто с откривателката на Омикрон, защо не разкаже как е била притискана от европейски правителства, за да не казва истината? Защо бе зелета? А сайтчето, защо не се поразтърси малко? Има го на и на български, та няма да имат нужда от гугъл преводача...
97
0
 
12
 
! Отговори
Citizen преди 2 години
Жалко, таман мислех вече да си сложа 4та ваксина и сега греда. Ужас. Не че досега съм си слагал ваксини ама ей така бях решил за спорта да се боцна накрая.
96
1
 
6
 
! Отговори
Вируса преди 2 години
Айде време е за бустерче..
95
6
 
6
 
! Отговори
до 104 преди 2 години
Кво си чел ти бе. Я не се изказвай генерално. Не ти е работа на теб на четеш. Вземи да станеш Микробиолог. Учи 10 години микробиология, вирусология и умунология. После още две години биотехнология и молекулярна биология. Тогава вече може да четещ на Джон Хопкинс смешките.
94
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докаэало се било че са опасни - дрън дрън чи пляс... прикривали се случеи...дрън дрън чи пляс.... путин ви е промил моэъците...
93
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен89 ---"А сега ваксините са направени на 5,5 милиарда хора, и мина 1 година и 3 месеца от масовото им приложение, и продължава да твърди, че не са проучени и затова са опасни."--- напротив, вече са проучени и е доказано, че са опасни. В Израел има десетки хиляди случая, които се прикриват. Проучване на института "Джон Хопкинс" (в топ 5 в целия свят) показва, че от ваксините няма почти никаква полза. Просто трябва да се чете и друго, освен да се слушат Ангел Кунчев или Аргирова.
92
2
 
36
 
! Отговори
кой преди 2 години
Никой НИЩО не знае, ама всички дават акъл.На фармата им харесаха парите от ваксини, на правителствата им се усладиха комисионите, на болниците и на първа линия - високите клинични пътеки, на лекарите като Мин.дов - 10-те лева за всяка инжекция.... Скоро нема да свърши, за съжаление!
91
2
 
28
 
! Отговори
К преди 2 години
Честният отговор е "да", а Дойче зеле и за *** за зеле не става :)))) Преди 1989 г. нямаше чак толкова пропаганда и дезинформация, колкото в момента
90
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масово ниско образование. Демагогия. Започване на скрита финансова криза. Десетилетия на филми за апокалипсис и зомбита. Мода на сървайвъри. В социалните мрежи вълна след вълна истерии. Лениво население които обичат да си седят в къщи да гледат стрийм сапунки и да чатят на сматрфоните си. Ковид пандемия само чакаше да се случи 2020, но това е главно социално-психологично явление. Омникрон е извиниението, с което да не си признаем че всички реагирхме паникьорски, а не рационално.
89
0
 
16
 
! Отговори
омикрон-ваксина преди 2 години
Природата си знае работата! Омикрон е най-добрата ваксина!
88
1
 
6
 
! Отговори
Билчо Гейчев преди 2 години
Какъв край бе, аз тепърва започвам!
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честен отговор и Дойче Мели в един контекст е дефинициа на иронично-саркастична пародия без елементи на много-много разсъждения !
86
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долче зеле, трябва да се забрани в България. Със закон. Патрашкова и Венета могат да ги сложат в малкия джоб. Цялото Долче зеле.
85
3
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
продължава да твърди, че не са проучени и затова са опасни. А най-смешното е, че антиваксърите му вярват. ----///------ Не му вярват. Хората не искат да се ваксинират по собствено убеждение, а не защото Мангъров бил казал. Мангъров ми е просто съмишленик, а не гуру.
84
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност няма да сложи край на пандемията, защото при толкова "верващи е науката", във всеки един момент може да ви кзлъжаг нещо от телевизора.