Омикрон ще сложи край на пандемията... Но какъв е честният отговор?

Вижте мнения на експерти
10 фев 2022 16:30, Александър Попов
131
Омикрон ще сложи край на пандемията... Но какъв е честният отговор?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омикрон променя всичко? Пандемията от Ковид-19 е към края си? Напоследък все по-често се твърди, че можем да се надяваме на скорошен край на пандемията. Така ли е наистина? Тук сме събрали мнения на експерти, пише "Дойче Веле".

Ситуацията е доста странна: броят на новите зарази с коронавируса не спира да расте, а ние се надяваме на скорошен край на пандемията и отменяне на всички ограничения.

В Дания например паднаха почти всички ограничения - въпреки високия брой нови инфекции. "Локдауните пораждат недоверие, затова е мъдро мерките да се разхлабват, когато това е възможно", заяви датският политолог Михаел Банг Петерсен, който консултира датското правителство по въпросите на пандемията.

Напоследък все по-често се изказва мнението, че тъкмо силно заразният вариант Омикрон би могъл да превърне пандемията в ендемия - тоест, вирусът няма да изчезне съвсем, но ще се проявява само в определени региони или само сред част от населението, а ние отново ще си върнем старите свободи.

Край на пандемията?

Наистина ли вирусът ще стане ендемичен? Ще промени ли Омикрон всичко? Честният отговор гласи: няма как да го знаем. Нито един политик или експерт не може със сигурност да предскаже как точно ще се развие ситуацията през идните месеци. Защото не знаем в каква посока ще мутира коварният вирус SARS CoV-2. Сигурно е само, че той ще продължи да мутира, защото вирусите правят тъкмо това, когато попаднат в благоприятна среда за размножаване, каквато е човешкият организъм.

"Не знаем какви нови варианти ще се появят, не знаем също така дали те ще могат да заобикалят имунната защита и дали ще водят до тежки форми на Ковид-19", казва проф. Жерар Краузе, епидемиолог от Центъра за инфекциозни изследвания "Хелмхолц" в Брауншвайг. "Не споделям еуфорията, че Омикрон ще ни изведе в ендемия", добавя експертът.

Възможно е вълната от Омикрон да затихне, но също така е възможно след това да се върне вариантът Делта, казва на свой ред проф. Улрике Протцер, която ръководи Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен.

Но дори и вирусът да стане ендемичен, той си остава опасен и може много бързо да се видоизмени. "Ендемична ситуация не означава, че всичко е приключило и вече няма опасност", казва епидемиологът проф. Хайо Зеб от института "Лайбниц".

Но въпреки неясното бъдеще трябва да се взимат решения - включително за това дали е възможно разхлабване на ограниченията. Тези решения обаче се взимат не от учените, а от политиците.

Томас Фосхар, главен лекар на белодробната клиника в Мьорс, заяви наскоро, че Омикрон представлява "изход от пандемията" - и изрази надежда, че всички ще прекарат тази инфекция. Според него така ще се постигне имунитет по естествен начин.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен не споделя това мнение: "За Германия постигането на имунитет по естествен път не представлява опция - главно поради високата средна възраст на населението, което би довело до твърде много смъртни случаи. Такава цена е прекалено висока", казва Дростен.

Колко дълго още ще живеем с коронавируса?

От сезонните грипове знаем, че тези вируси не могат да бъдат изцяло унищожени - те се появяват редовно в различни варианти, но прекараните заболявания или поставените ваксини могат да създадат известен имунитет срещу тях.

Също както при грипа, при коронавируса явно ще е от полза, ако по-възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания като диабет или сърдечно-съдови проблеми се предпазват от инфекцията чрез ежегодна ваксинация. "Когато човек е ваксиниран и евентуално прекара и инфекция с вируса, имунната му система вече ще е в състояние да се справя добре с новите варианти на вируса, които ще се появяват", обяснява Улрике Протцер от Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен.

С оглед на всичко това можем да обобщим: тъй като вече неведнъж имахме възможност да се уверим колко упорит и променлив е коронавирусът, навярно ще трябва да свикнем с мисълта, че още дълго време ще живеем с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато има мангъропитеци в България, няма как да се оправим.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината се прилага в България от 2020 и е препоръчителна, не задължителна . Говоря за времето когато я нямаше в България, нито пък беше одобрена. Справка-прави се и реваксинация.
81
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-комичното е , че когато излезе ваксината за варицела и още не беше разрешена за употреба изобщо в Българияи в повечето държави, мангъра я купуваше от Гърция за 32 евро и я правеше на децата срещу 200 лв в частния си кабинет. А сега ваксините са направени на 5,5 милиарда хора, и мина 1 година и 3 месеца от масовото им приложение, и продължава да твърди, че не са проучени и затова са опасни. А най-смешното е, че антиваксърите му вярват.
80
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не е за вярване как само обръщат палачинката както и когато им е удобно.Един път кажат едно,след няколко дни напълно противоположно нещо и след още някой друг ден пак се връщат на първото.А на всеки конкретен въпрос отговорът е "не се знае,няма достатъчно данни".
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Короновирусите известни са според изследвания и инфекции предизвикани в организма на човек болестни състояния с названия от специфика,вид,класификация,местонаходка в области на появя,проявя за съществуване,размножение,разпространение в не/благоприятни променливи условия за съществуване,категории в мед. справочници за анализи,опознаване,изучаване,каталози за детайлно обяснение по естество,характерни черти за състав,съдържание и начини лечение,а САРС-Ков-2,че Ков-1 метод за активиране на вирусите
78
6
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Ковид сектантите се делят на две групи: Повярвали и Пропагандиращи.На първите е донякъде простен грехът.Но на вторите- до седем,осем техни поколения ще страдат в адски мъки.
77
2
 
6
 
! Отговори
Старе преди 2 години
Не се бодох и не боледувах, пия винце от лидъла с много сулфити и чад пад ракийка.
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСЕКИ ще бъде съден според делата си. Нямайте съмнение в това.
75
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честният отговор е, че това е вирус не по-опасен от грипа и всеки от нас може да го потвърди. Някои хора станаха трилионери, а дадени държави надминаха Северна Корея по тормоз над населението. Ето честният отговор.
74
2
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Ай сИк.ТИР!
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият цитиран е политолог. Това вече говори много. Другите цитирани казват точно нищо. За научни доводи и доказателства да не говорим. Но е разбираемо. Загубихме Люк Монтание :( Може и да е случайно...
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Локдаунннннн
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво направи Путин, ще им би шута на мисирките от сор.ското Дойче Зеле.
70
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край на ковит до края на февруари стига сте лъгали народа чени писна от вашите лъжи и измами иначе ще играе тоягата на вас вие искате да ви унищожим и дави смажем от бой и това ще стане много скоро крй на пандемията стигасте лъгали народа
69
5
 
20
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Не е важно дали политиците и СЗО ще кажат край ! Важното е , че на хората им дойде в повече !
68
7
 
5
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Омикрон няма да е край на пандемията,приготвил съм ви нов щам и нова ваксина!!
67
3
 
20
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 години
За ме пандемията приключи в самото и начало, някъде юни месец 2020-та! Оттогава насам чакам деня за разплата...
66
2
 
17
 
! Отговори
Дойче веле преди 2 години
Надали някой си право труда да чете статия, която е написана от Дойче веле...
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Райнър Фюлмих заедно с голяма група световно известни адвокати и с помощта на високо уважавани специалисти, лекари, учени от цял свят ще покаже кой стои зад управляваната пландемия.Вижте кои са част от световно известните личности, за които има доказателства да бъдат подведени под отговорност.
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли да обясни как ваксинирането на възрастни/болни хора (т.е. с нарушена/изхабена имунна система =недостатъчно като брой и като качество имунни клетки) ще им помогне. Нали имунната система е като армия на организма и, като всяка армия, има нужда от численост- или пък малкото на брой войници да са изключително качествени спецназове...какви имуно- спецназове има у едни възрастни или болни хора, имунокомпрометирани с коморбидности?