Какво да правим след прекаран COVID?

Трябва да се наблегне на леки тренировки и здравословна диета
13 фев 2022 20:55, Нели Христова
42
Какво да правим след прекаран COVID?
Снимка: Pixabay

Добрият сън, правилното хранене, както и дихателните упражнения и физиотерапевтичните упражнения ще помогнат за по-бързото възстановяване от коронавирусна инфекция, а излагането на тялото на претоварване при такива пациенти е противопоказано, разкри Наталия Кузенкова, главен лекар на Московската градска поликлиника № 68, цитиран в руски медии.

Всяка вирусна инфекция отслабва тялото и затова за първи път след заболяване не е нужно да натоварвате тялото силно, а напротив, трябва да му помогнете с правилно хранене, режим на физическа активност и почивка и достатъчно сън”, каза Кузенкова. Специалистката отбеляза, че физическите упражнения за подобряване на здравето се препоръчват да се правят по 20-30 минути пет дни в седмицата. Продължителността им трябва да се увеличава постепенно, за да не се подлага тялото на претоварване. Увеличението може да е малко - 30 или 60 секунди. Може да отнеме много време, за да се върнете към нивото на активност отпреди заболяването.

За да се предпази тялото от повторно заразяване, е важно да се спазват правилата за лична хигиена, тъй като "ръкостискане, бутони на асансьори, дръжки на врати в организации, обществени сгради и т.н. - всичко това са източници на повишен риск", посочи Кузенкова.

Тя добави, че е необходимо също така помещенията да се проветряват по-често, да се извършва мокро почистване с дезинфектанти, да се спазва температурният режим в сградата и да се предотвратява хипотермия.

Според лекарката пълноценната диета играе една от основните роли за възстановяването от коронавирус. Трябва да има достатъчно съдържание на непреработени или пълнозърнести продукти – овесени ядки, елда, ориз, перлен ечемик, булгур. Необходими са и бобови растения – особено нахут, боб, леща. Не трябва да се изключват растителни масла и ядки – източник на мастноразтворими витамини. Ежедневно са необходими и кисели млечни продукти с умерено съдържание на мазнини и без захар.

„Много е важно всеки ден да консумирате поне пет порции пресни зеленчуци, плодове, горски плодове, марули и зелени – така ще си осигурите не само необходимото количество витамин С, бета-каротин, фолиева киселина, биофлавоноиди, но също фибрите, необходими за поддържане на чревната микробиома. Една порция е 80-100 грама от продуктите или един средно голям плод или зеленчук. Ако пък говорим за зелени и листа от маруля, дозата това е една шепа. Не забравяйте да включите риба в диетата и е много добре, когато няколко пъти седмично на нашата маса има мазни рибни ястия, така получаваме необходимите полезни киселини“, обясни Кузенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как какво, хапваме, пийваме и си гледаме живото, точно както правим след грип, аре стига с тия страшилки, на никой вече не му пука!
28
4
 
11
 
! Отговори
Ваксо преди 2 години
Как какво? Сложете си няколко дози ваксина, за да е супер сигурно, че следващия път ще го прекарате по-леко!
27
4
 
14
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Напишете в youtub "Доктор Симон Голд - Как ни баламосват с ваксините". Моментално подчертавам, че я проследих като публикации в реномирани медицински издания - и да, реално съществуващ учен /лекар в САЩ/ с огромна база контакти от специалисти.
26
5
 
13
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Какво да правим след настинка или хрема. Нещо започвам да се изнервям. Май по смислен е въпросът какво да правят жените във фертилна възраст, набодени с ваксина. Защото през 2000-ната ваксините срещу Covid SaRs-1 претърпяха грандиозен провал. Че атакуваха плацентите на бременните. В момента си имаме Sars-2, който е 80% идентичен с тоя от преди 20 години. Само чакайте още година, две да видите какво ще се случи. За тия над 50 години няма проблем.
25
4
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
30 секунди увеличение на физическото натоварване .....хо-хо-хо......!? Да не скъсаме некой минискус ?
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сода с топла вода, после се досипва студена да стане за пиене и капвате 1 капка кислородна вода.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 39 нулева кръвна. Не се ваксах. Хванах го преди три седмици. Голям страх ей. Токсикацията от новините сериозна. Размина по-леко от грип. Антибиотик, ивермектин, кръворазреждащо натаспин и там другите съпътстващи витамини и ала бала. Температура до 9 ти ден и приключих. Гърлото яко пръскане с прополис и в носа същото. Гъргари с Листерин(много помага). Слава богу съм ок и досега. Други нямаха такъв късмет....дори и с новия щам. Ако сте възрастни и с разби заболявания почвайте от рано.
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, кажете какво да правим на прекаран ковид след ваксина, или получени тромби след ваксина? А, след ковид продължаваме живота без ваксина и със засилен имунитет.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
24: Точно затова пиша за желязото. То се възстановява бавно, а не зная да са предписвали на някой. И при мен беше така, но си знаех хемоглобина преди това и се усетих.
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вие шега си правите с тоя вирус. чукайте на дърво и не питайте защо. на тая подмолна гад тепърва ше гледаме сеира. що е време, пред нас е.
19
6
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
За мен този,който е под психажът на Ковид 19 не трябва да е жив! Не дай си боже,ако стане война ,как може да се разчита на такива транс-*** да защитават родината,след като се нааассссират от страх ,заради някакви вируси?!?!?;
18
5
 
6
 
! Отговори
Желязко преди 2 години
А той предава,ли се по полов път . Питам за една приятелка.
17
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синът ми след 2 седмици в болница заради тежък ковид се учеше наново да върви. 26 годишен. Здрав. Слаб. Спортуващ. Световъртеж, задух, сърцебиене са само малка част от симптомите и то седмици след "оздравяването". Започва с малки разходки 20 м, 50м 100 метра......възстановяването отне 4 месеца.
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При хрема гърлобол кашлица вземайте аналгин чай и краката в топла вода и сол по три пъти на ден. Не ходете на доктор че ще ви искарат Коронясани. За 3 дни се оправих и сега съм като новороден.
15
8
 
11
 
! Отговори
А преди 2 години
Болните от Харвард кога ще излекуваме ???
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След, Ковид с пневмония взимайте желязо. То намалява много в организма. А, лекарите не го предписват.Не зная има ли вирус или ни облъчват, но е интересно защо изчезва желязото. Ако има вирус със сигурност е правен. Ако има облъчване със сигурност не е за добро. Всички знаем, кой ни причини това. Желязото ще ви даде въздух.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ште и купим кисели млекце на кузенакова на стане по бела обичам си я кузенакова Мин бестис
12
7
 
17
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Яжте си яденето, пийте си пиенето и си носете новите дрехи. Съвет от прекарал "великата" коронка преди една година и половина.
11
15
 
4
 
! Отговори
hahhaha преди 2 години
Тихо мишки, не се правете на умни, че едвам вързвате 800лв...
10
10
 
9
 
! Отговори
До ламя от Ямб.църв. преди 2 години
Преди десетина дена бях с хрема и нямах обоняние около 6 дни.Не съм си правил тестове,но съм сигурен,че е било това.Управих се с витамин ц на ампули и аспирин Комплекс.