Не сме си вързали гащите, ще има ли нова COVID вълна през есента?

Проф. Витанов прогнозира намаляване на смъртността тази седмица
125
Не сме си вързали гащите, ще има ли нова COVID вълна през есента?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Засега нещата по отношение на COVID-19 вървят добре. Съгласно текущия сценарий, по който се движи страната, тази седмица трябва да има пречупване на последния тренд - на смъртността, прогнозира математикът проф. Николай Витанов пред Нова телевизия.

Още по темата

„Случаите спадат. Преди една седмица по това време бяха 6 000, преди две - 8 000, а сега са около 4 000. За края на март в едно интервю казах, че очаквам под 5 000 случая на ден. Ето ги”, коментира той.

Проф. Витанов разясни, че когато заболеваемостта падне под 400 на 100 000 души население, голяма част от страната ще е излязла от Етап 2 и ще се намира в Етап 1. Когато заболеваемостта пък падне под 150 на 100 000 се излиза от Етап 1 и се отива в Етап 0.

„Може да се каже, че доста неща зависят от това образно казано как ще си вържем гащите. В настоящия момент не сме си вързали добре гащите, защото ваксинацията е слаба”, смята математикът.

По думите му какво ще се случи през есента зависи от това как народът ще се отнася към пандемията и до каква степен ще е ваксиниран. „Кой умира в момента - възрастни хора, които не са ваксинирани”, уточни проф. Витанов.

„Веднъж бях казал, че 25% от хората желаят да се ваксинират - те ще се ваксинират. За следващите 50% трябва да има допълнителни мерки - такива бяха допълнителните 75 лв. към пенсиите и т.н.”, допълни специалистът.  
На въпрос защо отпада зеленият сертификат, той заяви: „Когато духа вятър - всяко нещо, с което може да се наметнете, дори да има дупки, е полезно. Така че той все още е полезен. Като спре вятърът - няма да има нужда от него и ще си отпадне”.

Проф. Витанов разясни и отношението си към критиците в интернет, които нарича „юрдечета”. „Наричам само тези от тях, които говорят откровени глупости и ми лепят неща, които не съм казвал. Нека прочетат баснята за крокодила и юрдечетата”, сподели с усмивка математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: коронавирусВитанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
13
 
! Отговори
wow преди 2 години
Абе тоя побъркан БАН-джия кога ще му давате сцена за изява...Цялата държава слуша някакъв НЕНОРМАЛНИК!!!
38
4
 
20
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Абе клоу н какво като ти пише на заплатата че си ваксиниран, много ли си горд? Няма ли нещо друго на този свят с което да се похвалиш? То заради такива като теб е кампанията такава да си мислите че сте нещо повече, даже и ваксината ви се казва Модерна майтапа да е пълен. Само ще те уведомя ако си проспал последния месец че в целия свят започват да свалят разликите, защото ваксините нямат нужния ефект. Някои от ваксините спряха дори да ги произвеждат, акциите им спаднаха само за седмица с 300%.
37
5
 
3
 
! Отговори
wow преди 2 години
До Анонимен: И ти си част от всички изброени, ***!!! И всички виждат как "УСПЕЛИТЕ" не са кой знае колко напред в борбата.
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не си мислете че нещо планирано 10, 15 години, ще го приключат за 2. Както си ни го казаха и казват в очите , очаква ни много по смъртоносен вирус. Готов е вируса, и най-вероятно есента ще го пръснат върху всички ни . Като биковете на коридата, първо ги омаломощават да им изтече кръвчицата и после с един удар ги трупясват. Това ще направят и с нас ако им позволим, а като гледам никой не е тръгнал да ги спира тъй че, гответе се , страшното тепърва идва
35
24
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
Ще останеш без пари, естествено, като единственото, което можеш, е да миеш чинии, да сервираш и да въртиш геврека на баничарката. Такива останахте без пари и неваксинирани. Нормално е- това е целта. Малко да се поизчисти светът от вас, че сте ненужни. Без работа сте, значи сте ненужни никому, не мислиш ли?
34
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че ще има. На Гай Баньос винаги му трябва време да додрапа до успелите. Нормално е за най-простата и неквалифицирана нация в ЕС, съставена предимно от берачи на малини, склададжии, шофьори и кофражисти да е опашкар по всичко, вкл. ваксинация и справяне с пандемии. Пляскайте минусите колкото си щете- ясни сте. Във фиша със заплатата на всекиго ясно пише дали е ваксиниран или не. Обсъждайте там с другите бедняци склададжии как няма да се ваксинирате и си мизерствайте заедно.
33
4
 
18
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Ще има ще има. Смрадта от здравната каса отсегапотрива ръце. Едни превърнаха здравето на хората в бизнес, други в начин за контрол. Най ощетени са овцете които доброволно си вдигнаха ръкавите за да са "актуални" и да получат предимство пред онези които решиха да мислят сами. Тепърва ще остаряват обаче и ще носят предимството си към онзи свят.
32
3
 
28
 
! Отговори
НеРазбрал преди 2 години
Какви *** да връзвам, като с набедената пандемия, останахме и без пари, и без ***? Не ги ли дадоха тези 28 милиарда, че да престанете да лъжете хората с тези ваксини и нищо не струващи съртификати ? Ще има ли съд за виновниците, създали изкуствено пандемията?
31
34
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Вместо да се разхлабват мерките, трябва да ги затегнат! И най-накрая да направят ваксинацията задължителна!
30
3
 
36
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
На всички ни стана ясно за какво ни се разиграваше цирка с COVID-19 две години. Резултатите са налице. Пак ние плащаме сметката на няколко гада. Да ни е за урок!
29
3
 
9
 
! Отговори
Червен Картон преди 2 години
Прехвърлящите топката няма да се опростят греховете ви че заразихте близки и непознати след като развихте антитела впоследствие от убождането. Вие сте убиици.
28
3
 
24
 
! Отговори
До Витанов преди 2 години
Ти няма какво да връзваш, защото си ги свалил отдавна !
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има бой
26
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Аз съм неваксиниран , но най-голямото ми желание е , това което казваха световно известни вирусолози за ваксините и ваксинираните да е една голяма грешка. Дай боже!!!. Както всеки от вас , така и аз имам много роднини и добри приятели , които се довериха на науката. Самия аз съм на доста години , но не взимам даже аспирин , камо ли нещо по-силно и добре се справям.
25
10
 
4
 
! Отговори
Хорейшо преди 2 години
Ще го кажа още веднъж. ВСЕКИ ДЕН ОТ НАЧАЛОТО СТАТИСИКАТА КАЗВА 10 ПРОЦЕНТА СМЪРТНИ ВАКСИНИРАНИ. ТОВА ОЗНАЧАВА ПЪРВО ЕДНИ 90% ПРОЦЕНТА ЕФЕКТИВНОСТ-ТОЕСТ НИКАКВА.ВТОРО. СЪПОСТАВЯТ Я С НЕВАКСИНИРАНИ. АБСОЛЮТНА ИЗМАМА.НЯМА НИЩО ОБЩО СЛЕД КАТО 10% ПРОЦЕНТА ДАВА СМЪРТНОСТ ПРИ ВАКСИНИРАНИТЕ.СЪД И ЗАТВОР. ИСКАМ ЗАЩИТА ОТ УБИИЦИТЕ
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво иска, Витанов? Професор е, вече се прицелва за друга титла от БАН. Или иска известност за да се кандидатира за президент?
23
0
 
27
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Виновна е мед.мафията. сляп ли си, или наведен
22
41
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има ли съд и затвор за антиваксърите, за неспазващите мерките и отричащите вируса, които са виновни изцяло за 35 000 жертви в България и още толкоз, които са починали от последствията на инфекцията и се виждат като свръхсмъртност, следваща вълните на заразата?!!
21
9
 
4
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До До Бау 3 пъти ме баннаха и трият редовно. :D
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 "Падни ми се и ти в казармата и ще те видим колко си грамотен. Пълнителя не можеш да си напълниш." Щом жена ми можа да се научи как да си пълни пълнителя, а тя хич не се интересува от технически неща, значи всеки с трети клас може, а ме съмнява, че и без трети клас може, като се има предвид, че в поделението имах от братята, които също се научиха, нищо, че не можеха да си напишат имената.