Само 38% от хората над 60 години са ваксинирани

Броят на имунизираните едва ли вече ще се повиши
64
Само 38% от хората над 60 години са ваксинирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Прилагането за изисквания за зелен сертификат по желание фактически е равно на неприлагане. Той и сега особен омного вече не се прилага. Така че не виждам тук етапите.“ Това заяви пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на предишния здравен министър Стойчо Кацаров.

Някои неща според Кожухарова не са много логични - например анонсът, че мерките дефинитивно отпадат от 20 март, но фактически отпадането им започва от 24 февруари.

Още по темата

В последния месец виждаме, че ролята на зелените сертификати става все по-малка и по-малка, каза проф. Кожухарова.

Нещата тръгнаха на добре след 1 февруари, когато беше върхът на заболеваемостта при тази вълна. От 1 февруари намалява броят на заразените. Утихването на вълната е факт, отбеляза Кожухарова.

При въвеждането му сертификатът е осигурил около два месеца стабилно ниво на ваксинация, но от началото на февруари броят на поставяните ваксини намалява, поясни тя.

„Не мисля, че имаме много шансове оттук нататък да вдигаме нивото на ваксинация. Към момента при всички усилия, положени от всички правителства, сме достигнали официално ниво на ваксинация почти 30%, малко под 30% - хора със завършен ваксинационен курс“,обясни проф. Кожухарова.

По-обезпокоително според епидемиолога е, че сред най-засегнатите от коронавируса хора – тези над 60 години, които са и с придружаващи заболявания, само 37,5% са със завършен ваксинационен курс, а едва 18,8 на сто - с бустерна доза.

Вземането на такива важни решения винаги е политическо и е редно така да бъде, изтъкна Мира Кожухарова, запитана медицинско или политическо е решението за премахването на зеления сертификат и за поетапното отпадане на ограничителните мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: ваксинираникоронавиус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден на Женския пазара един цига нин компетентно заяви на една жена: "Ваксината е най-доброто лекарство."
52
1
 
4
 
! Отговори
БЕЗ ВАКСИНА :) преди 2 години
От тук нанатък няма как броя на инумизираните да се повишава понеже: -1)Който се е боцнал веднъж, обикновено повтаря -2)Който удържа до момента, вече няма как да се мине -3)Който си е платил за фалшив сертификат, ако не му се налага няма пак да си плати -4)Ромите на 100% отказват да се ваксинират. - - - Т.е. който е можело у нас да бъде "вербуван" е вербуван (поне на 80%), от тук нататък ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА И БЕЗ ВАКСИНА :)
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До като гледам А каква е точно разликата мецду комунист и евроатлантик, че не виждам такава. Като гледам калинките на Просто Киро все едно гледам убедените комсомолци от преди 30 години. Същия патос, същия уствем. Ама като че ли комсомолците бяха по-образовани.
50
1
 
3
 
! Отговори
като гледам преди 2 години
само евроатлантици се ваксинират, но щом им викаш комунисти, така да е..
49
2
 
1
 
! Отговори
Комунист преди 2 години
Да ваксинираме всяко го ведо в нашите социалистически стопанства!
48
3
 
1
 
! Отговори
Комунист преди 2 години
Гражданино, ти постави ли си новата социалистическа ваксина?
47
2
 
2
 
! Отговори
Комунист преди 2 години
Ваксинирането - лична отговорност на всеки примерен социалистически гражданин!
46
2
 
2
 
! Отговори
Комунист преди 2 години
Всеки ваксиниран гражданин - стълб в строежа на социализма!!!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надали има и толкова и все пак поздрави за неваксиниралите се.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво точно сертифицира този зелен сертификат, след като ваксинираните пренасят заразата, заразяват се и умират. Освен функцията на изнудване.
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 2 милион са ваксинираните от живеещите в България около 3,5 милиона човека. Остават 1,5 милиона неваксинирани, от които около милион са деца под 20 години, които на практика не се ваксинират. Остават неваксинирани около половин милион от живеещите в България, главно в гетата. В чужбина са 3-4 милиона български граждани и ако ги включваме в сметката, ще трябва да знаем и колко от тях са ваксинирани.
42
1
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Става ето така: ти колкото и хора да познаваш, не са повече от 100-200 и то в специфичен кръг. Тези данни за 38% се изнасят на базата на милиони. Сега разбираш ли защо 'На мен ми е студено' не значи, че няма глобално затопляне и това че 'Аз не познавам хора, които...' също не значи нищо.
41
2
 
0
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Напишете нещо гербера да се гърчи,тиквата да не стегна багажа Рашков ,виж го на камерите в Банкя ли е.
40
1
 
1
 
! Отговори
do 38 преди 2 години
Пълни глупости си написал(а).
39
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Аз съм неваксиниран , но най-голямото ми желание е , това което казваха световно известни вирусолози за ваксините и ваксинираните да е една голяма грешка. Дай боже!!!. Както всеки от вас , така и аз имам много роднини и добри приятели , които се довериха на науката. Самия аз съм на доста години , но не взимам даже аспирин , камо ли нещо по-силно и добре се справям.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре, този път опитът Ви да прехвърляте непопулярните, а и направо абсурдни решения, върху политиците няма да мине. Вие носите цялата отговорност за всички олигофренизми относно пандемията, а не политиците. Защото политиците нямаха избор, освен да питат и да се консултират с Вас, лекарите. А вие, лекарите се държахте като плътни некадърници. Вие, лекари, сте едната от двете основни причини за геноцида над обществото, другата причина е явлението Грета Тунберг.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното повтаряне на лъжа, която статистиката оборва - придружаващите заболявания и смъртността от Ковид-19 при хората над 60 години. При около 15-20% хора без заболявания, сред починалите те са 33%.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно. Още от края на пролетта не познавам някой над 20 години, който да не е ваксиниран. Тази казва, че били 38% ваксинирани при хората над 60 години. Как става това?
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България останахме 3-3,5 милиона вкл. и децата и от тях над 2 милиона са ваксинирани. Това колко процента е?
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 2 милиона български граждани ваксинирани в България и още 2-3 милиона български граждани ваксинирани в чужбина. Това е много повече от 38% ваксинирани.