Само 38% от хората над 60 години са ваксинирани

Броят на имунизираните едва ли вече ще се повиши
64
Само 38% от хората над 60 години са ваксинирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Прилагането за изисквания за зелен сертификат по желание фактически е равно на неприлагане. Той и сега особен омного вече не се прилага. Така че не виждам тук етапите.“ Това заяви пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на предишния здравен министър Стойчо Кацаров.

Някои неща според Кожухарова не са много логични - например анонсът, че мерките дефинитивно отпадат от 20 март, но фактически отпадането им започва от 24 февруари.

Още по темата

В последния месец виждаме, че ролята на зелените сертификати става все по-малка и по-малка, каза проф. Кожухарова.

Нещата тръгнаха на добре след 1 февруари, когато беше върхът на заболеваемостта при тази вълна. От 1 февруари намалява броят на заразените. Утихването на вълната е факт, отбеляза Кожухарова.

При въвеждането му сертификатът е осигурил около два месеца стабилно ниво на ваксинация, но от началото на февруари броят на поставяните ваксини намалява, поясни тя.

„Не мисля, че имаме много шансове оттук нататък да вдигаме нивото на ваксинация. Към момента при всички усилия, положени от всички правителства, сме достигнали официално ниво на ваксинация почти 30%, малко под 30% - хора със завършен ваксинационен курс“,обясни проф. Кожухарова.

По-обезпокоително според епидемиолога е, че сред най-засегнатите от коронавируса хора – тези над 60 години, които са и с придружаващи заболявания, само 37,5% са със завършен ваксинационен курс, а едва 18,8 на сто - с бустерна доза.

Вземането на такива важни решения винаги е политическо и е редно така да бъде, изтъкна Мира Кожухарова, запитана медицинско или политическо е решението за премахването на зеления сертификат и за поетапното отпадане на ограничителните мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: ваксинираникоронавиус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хахаххахаххаха Сертификатите на повечето може да са фалшиви, но смъртността е реална. От нея не можете да се скриете, дори да можете да я скриете.
32
1
 
10
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 години
Истински ваксинираните вероятно са под 10%. Останалото е фалшиви сертификати ;)
31
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 "Точно така, НЯМА ДА СЕ ПОВИШИ. Айде закривайте вече този цирк." Те хубаво "ще закрият цирка", но от това нито жертвите ще намалеят, нито болниците ще станат по-празни, нито лекарите ще станат повече и по-свободни. Тогава ЩО ЩЕ ЧИНИТЕ, или по примера на комунистите просто ще криете какво се случва (както се опитвате да го правите и сега)? На кого ще помогнат такива лъжи?
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Процентът "Не съм съгласен. Процентът на ваксинираните го смятат с 6,9 милиона население, а истината е, че в България сме останали само половината, а останалите са в чужбина, ваксинират се там, но тази ваксинация не влиза в статистиката ни." Точно обратно е: много българи от чужбина специално дойдоха да се ваксинират в България, защото докато в Германия, Франция и пр. имаше наплив за ваксини, и трябваше всеки да си чака реда, в България имаше ВСИЧКО, и не се чакаше. Знам, аз бях един от тези.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирани са в България 376353 човека от възрастовата група 60-69 години. Колко хора на тази възраст живеят в България, без да броим българските граждани в чужбина.? Може би са 500000 или 550000 хиляди....
28
0
 
6
 
! Отговори
Процентът преди 2 години
Не съм съгласен. Процентът на ваксинираните го смятат с 6,9 милиона население, а истината е, че в България сме останали само половината, а останалите са в чужбина, ваксинират се там, но тази ваксинация не влиза в статистиката ни. Реалният процент ваксинирани при живеещите в България е около два пъти по-висок от това, което съобщават. При това даже не сме 6,9 милиона български граждани, а с около милион по-малко. Например има български граждани в Турция, вкл. и над 60 години, ваксинират се там, н
27
2
 
4
 
! Отговори
недоразбрала преди 2 години
Това сега хвалба или оплакване е?!
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е страшно да се махнат мерките, защото ще се разбере, че няма никаква полза от тях.
25
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като ме три десетина пъти, вече съм уверен че т.н. христо и мисирката или мурдератора са едно и също лице.
24
2
 
7
 
! Отговори
Forever преди 2 години
До ХристоКаквото и да пожелаваш на другите, все тая , Бог решава кой до кога, а ти с твоите пожелания, само твоя мозък изгнива.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо - Пожелавам ти скорошна мобилизация и неприятна смърт в окопите. До мордераторчето - на теб също. Интересно защо не го триеш. А може би си ти. Пусто дърво непоръбено.
22
3
 
4
 
! Отговори
От 10 преди 2 години
Добрата новина е, че скоро рак ще те хване и до 6 месеца ще ритнеш камбаната ----///------ Възможно е, но ще умра доволен от живота и с вяра в Бога. И със 150 хиляди в банката ;))
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще побликуваме в други медии какви постове на Христо толерира медиатора на Вашата медия!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо, дребно ***, затвори си лайнената уста. Аре мундератора, кво чакаш.
19
6
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Всички мерки/локдауни сертификати и т.н/бяха въведени преди всичко заради възрастните.След като самите те са безотговорни и не искат да се ваксинират,мерките трябва да отпаднат.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доло Мотафчиски! Доло мерките! Свобода!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо трябва да бъде даден на прокурор за клетви и злословия!
16
3
 
28
 
! Отговори
Абсолютен антиваксър преди 2 години
Който се е пр----л и боцнал негов проблем без значение възраст . Моята майка на 82 бивш медицински работник ми каза да не си слагам отрови в организма защото тя на времето в училище е слагала хиляди ваксини но проверени по всички етапи на изследване на дадена ваксина и никакви проблеми с тях не е имало. Сега е трагедия колежка на 50 след 2 дози и бустер за десерт си докара тромби инсулт в клас пред децата и посещение в интезивното отделение. Така че майната им на ваксините на Бил Гейтс.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не триеш изцепките на Христо,човека ,който мрази родителите си и бабите и дядовците си !
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много удобно всички смятат новите случаи, обаче деликатно пропускат смъртността, която на фона на останалите държави е чудовищно висока. Едва ли някой в началото на тази пандемия ще се окажем шампионите по свръхсмъртност в световен мащаб. Отчитайки дори и държави с по-ниско ниво на здравеопазването. Защото сме българи, 2те най-умни след евреите.