Година по-късно - знаем как работят ваксините и страничните им ефекти

Много малък е шанса да се появи сериозен страничен ефект след това
6 мар 2022 21:50, Нели Христова
222
Година по-късно - знаем как работят ваксините и страничните им ефекти
Снимка: БГНЕС

"Не знаем какви са дългосрочните странични ефекти на ваксините срещу COVID." Това е твърдение, което все още е често срещано онлайн.

Но една година всъщност се счита за "дългосрочна", когато става въпрос за безопасността на ваксините.

Тази седмица се отбелязва годишнината от първата доставка на ваксини COVID-19 по схемата Covax - както и повече от 14 месеца от прилагането на първата доза.

И учените обясняват, че това е повече от достатъчно време, за да се появят всички, освен най-редките странични ефекти.

Какво се случва в тялото ви?

Въпреки че ваксините срещу COVID са сравнително нови, процесите, които те задействат в тялото ви, не са.

Разбирането как те стимулират имунната система може да ни помогне да разберем колко бързо можем да очакваме да имаме някакви негативни реакции.

След 15 минути

Малка част от хората ще имат алергична реакция към неактивните съставки във ваксината и това ще се случи в рамките на около 15 минути след получаването й.

След няколко часа

Малко след получаване на ваксината, имунната система започва да действа.

Вашето тяло разпознава извънземен нашественик и го атакува с имунни клетки, оръжията, които би използвал срещу всеки вирус или бактерия.

Знаем, че всички реакции, свързани с тази фаза - известна като вродена фаза - ще се случат в рамките на часове или няколко дни, включително най-честите странични ефекти - възпалена ръка, температура и други леки грипоподобни симптоми.

Много по-рядък страничен ефект, който е свързан с иРНК ваксините Pfizer и Moderna - миокардит, или възпаление на сърцето - също се появява в тази фаза. Въпреки че точната причина за миокардит не е разбрана, ние знаем, че възпалението е един от отговорите на тялото към инфекция или нараняване.

Индуцираният от ваксина миокардит обикновено е лек и се подобрява самостоятелно или с основни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен.

След 10 дни

След това започва втората част от имунния ви отговор - адаптивната фаза, когато тялото ви започва да създава клетки, които са специално пригодени да се борят с целевия вирус.

Тази фаза започва след около 10 дни, поради което отнема същия период от време, за да започне ваксината да има някакъв ефект при защитата ви от COVID. Вашето тяло изпомпва нови имунни клетки в отговор, който достига пик след около две седмици и избледнява след около 28 дни.

Много рядък, но сериозен страничен ефект, свързан с ваксината AstraZeneca - специфичен вид кръвен съсирек - се случва по време на тази фаза и е свързан с антителата, произвеждани от имунната ви система в отговор на ваксината. Ето защо повечето от тези редки съсиреци са били наблюдавани в рамките на четири седмици след ваксинацията.

До 28 дни

След като адаптивната фаза изчезне - след около месец - вие оставате с клетки на паметта, които ви осигуряват защита в продължение на месеци или години след първоначалното излагане - но нямате никакви нови реакции, обяснява д-р Виктория Мале, репродуктивен имунолог в Лондон, пред BBC.

Така че, казва тя, ако не сте имали реакция след първите няколко месеца, е невероятно малко вероятно всичко, което се случва след това, да е причинено от ваксината.

В медицината никога няма 100% гаранция за нищо, така че не можем да кажем, че е невъзможно нещо да се случи след този период от време.

Но "историята на ваксинацията ни уверява, че повечето странични ефекти се появяват в рамките на часове след получаване на ваксината и редките странични ефекти се появяват в рамките на дни до седмици", обяснява проф. Джефри Мфалеле, водещ изследовател на инфекциозни болести в Южна Африка.

Ще открием ли нещо ново?

От нашето разбиране за това как функционира имунната система, събрано през вековете на наука, знаем, че индивид, който не е имал реакция към ваксината през първите няколко месеца, е малко вероятно да има нови странични ефекти след това.

Но възможно ли е страничните ефекти, които вече са се случили, да останат незабелязани и да излязат наяве през следващите години?

Държавите по целия свят са въвели системи за наблюдение на страничните ефекти и за споделяне на тази информация помежду си.

Тези системи успяха да уловят както кръвните съсиреци, така и миокардита, които вече споменахме, въпреки че са изключително редки, само с няколко случая на милион дози.

Докато по-леките симптоми - като възпалена ръка или температура - вероятно най-вероятно често са пренебрегвани, по-тежките странични ефекти се записват подробно, смята д-р Мале.

Има и други големи проучвания за безопасността на ваксините, които не разчитат на хората, които съобщават за собствения си опит, като връзката за данни за безопасност на ваксините.

"Тъй като очакваме всякакви странични ефекти да се появят сравнително бързо, може би по-уместното нещо, което трябва да разгледаме - а не колко време е минало - е колко дози са били дадени", предполага д-р Чандракант Лахария, епидемиолог в Делхи. "Бяха дадени милиарди дози, така че всеки страничен ефект, който би се появил, би бил по-рядък от един на милиард", каза той.

"Въпреки това медицинските системи по целия свят все още търсят странични ефекти", уверява д-р Лахария.

Всъщност, докато всички ваксини са завършили очакваните три фази на изпитания, които обикновено се провеждат, преди да бъдат предложени на широката публика, те все още се наблюдават внимателно поне до 2023 г., за да се гарантира, че дори най-редките събития ще бъдат уловени.

И не забравяйте, че безопасността в медицината е свързана с балансирането на рисковете и ползите.

Всички доказателства сочат, че общите рискове от заразяване с COVID са много пъти по-високи от всички рискове от ваксината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нещо за графена?
177
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 191 преди 2 години
"Да ви кажа и след ваксината още съм жив..." - - Сполай ти! Все така да си. Да ти кажа и аз - около мен поне 50 неваксинирани - рода, приятели колеги. И, Боже мой, живи и здрави сме и ние.
176
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един смъртен случай или миокорд на сърцето вследствие на ваксината е достатъчен.
175
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви кажа и след ваксината още съм жив. Мисля дори щях много по-рано да се ваксинирам ако не беше този огромен натиск отвсякъде.
174
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото, което със сигурно знаем за сиропите, е това, че голяма част от хората бяха принудени насила да участват в експериментална трета фаза на незавършеното изследване на препарата, наречен "ваксинасрещ, ковид". Всичко друго са спекулации и дебелашки елементарни лъжи.
173
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не трябваше ли да се знае преди да се започне ваксинирането, а не след него? Това е някаква антинаука, а не медицина.
172
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омникрона си го караха всички и преболедували и ваксинирани.
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛиежВикаш, всичко ти е наред. Не си абортирал.
170
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Центъра за Заразни Болести на САЩ публикува данните за странични ефекти и ползите от ваксините. В публикуваните данни единствено се посочва информация за възрастова група 50+. Другите данни не са публикувани защото и цитирам директора им "Може да доведат до отлив на хора, които биха искали да се ваксинират или реваксинират" Всеки сам да си прави изводите. Отделно всички световни агенции по лекарствата се съгласиха да публикуват данните за изследванията за ваксините след 55 до 75г. ЗАЩО?
169
11
 
4
 
! Отговори
Пътник преди 2 години
Предлагам на ДНЕС да пуснат една хвалебствена статия за ваксината Спутник, че 5-те антиваксъра където пишат тук да се успокоят малко !
168
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
???
167
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на един мой преател на стринка му на съседка на нейн преател на втори братовчед жена му починала от ваксината, ама 6 месеца след нея.
166
8
 
6
 
! Отговори
az преди 2 години
До оклиАко 100% от хората се ваксинират - само ваксинирани ще се заразяват. Но почти няма да има починали!
165
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сумати народ измряха от миокардит и още куп неща от отровата която са си боцнали, тез тука с фалшивите си новини продължават промивката
164
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индуцираният от ваксина миокардит обикновено е лек и се подобрява самостоятелно или с основни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен - Фалшиви новини , Фалшиви новини ,Фалшиви новини ,Фалшиви новини ,Фалшиви новини ,Фалшиви новини
163
4
 
7
 
! Отговори
счети преди 2 години
До Кофти - Всъщност, миокардит се причинява от изключително много вируси, но в повечето случаи, тялото ни само се справя с проблема, затова и лечението е симптоматично - противооточна и противовъзпалителна терапия. Стига се правихте на лекари!
162
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КофтиА, може - с Ибупрофен. Нали така пише в статията. )))
161
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
румънският вестник Active News: Първо, броят на ваксините е 3 пъти по-голям от сегашното население на ЕС. Второ, краят на 2023 г., когато договорът изтича, съвпада с края на периода за тестване на ваксините, който бе решено да се извърши спешно. Трето, откъде фон дер Лайен знае, че пандемията ще продължи до 2023 г. и че в Европа ще има ненужни ваксини на стойност десетки милиарди евро?
160
9
 
57
 
! Отговори
окли преди 2 години
Чета в друга медия днес: Прави впечатление обаче, че цели 31,56% от новозаразените са със завършен ваксинационен курс - тоест, почти 1/3 от случаите.обаче заглавието е 100% от починалите са неваксинирани.....пропагандата продължава с пълна сила
159
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доктор Путин излекува всички!