Войната в Украйна измести вниманието от пандемията

Редица страни премахната ограничения през седмицата
22
Войната в Украйна измести вниманието от пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нахлуването на Русия в Украйна отклони рязко медийното внимание от централната тема за света в последните две години – коронавируса и пандемията, които промениха драстично живота на хората. При все че се говори по-малко за ковид, през изтеклата седмица бе съобщено за промени в обстановката в дадени страни, като някои от тях премахват наложените ограничения в резултат на спад в броя на заразените и настанените в болница, а други регистрират ръст на новите случаи.

Тази седмица Австрия отмени почти всички мерки, въведени заради ковид. Запази се изискването за носене на маски на определени места. По-строги останаха рестрикциите в столицата Виена. Австрийските власти решиха също временно да отменят задължителната ваксинация срещу ковид въз основа на данните от доклад на Комисията за актуализация на задължителното ваксиниране. Комисията преценява периодично епидемичната обстановка в страната и може да препоръча на правителството временно отменяне на мерките в зависимост от положението.

В понеделник в Белгия отпадна изискването за представяне на ковид сертификат при посещение на обществени места, както и задължението за носене на маски. Изключение правят само болниците, общественият транспорт и други места, където се събират много хора. С тази стъпка страната излезе от извънредното положение, въведено на 13 март 2020 г. В последните седмици се наблюдава трайно понижение на броя на пациентите с ковид в спешните отделения в Белгия. Властите обаче предупредиха, че при влошаване на обстановката е възможно да върнат сертификатите.

Вчера бяха огласени резултати от поръчано от британското правителство изследване, според което броят на коронавирусните инфекции сред възрастните хора в Англия расте. Учените отдават увеличението на по-активното общуване след отпадането на ограниченията в края на февруари, както и на отслабващата защита от бустерните дози ваксина. Според британската агенция за здравна сигурност пандемията не е приключила и може да се очаква коронавирусът да продължи да циркулира.

Тенденция на увеличение се наблюдава и в Китай, чиито власти следват политика на „нулев ковид“ с цената на тежки социални ограничения и икономически проблеми. Макар броят на новите случаи там да е несравнимо по-малък отколкото в останалите страни, в последните дни се отчитат най-високите стойности от март 2020 г. насам.

На този фон вчера бе съобщено, че Центрове за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подготвят насоки за разхлабване на валидните в цялата страна изисквания за носене на маска в обществения транспорт през следващия месец.

Във Франция обръщат внимание на психологическите последиците от пандемията за работещите. След две години на криза психичното здраве на служителите е силно влошено, наблюдава се изключително високо равнище на т. нар. бърнаут („прегаряне“, психическо изтощение), „пандемична умора“ и стрес. Според проучване на агенция "Ъпиниън уей" за компания "Ампрент юмен" по-засегнати са жените, както и хората на възраст под 29 години.

Пандемията далеч не е приключила, предупреди в сряда генералният директор на Световната здравна организация. Вирусът продължава да се видоизменя и ние продължаваме да сблъскваме със значителни трудности при осигуряването на ваксини, тестове и лечение навсякъде, където има нужда от тях, каза Тедрос Аданом Гебрейесус.

Подобно изявление направи и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в комюнике по повод втората годишнина от избухването на глобалната здравна криза.

Той също каза, че пандемията от ковид не е приключила и алармира, че разпределянето на ваксини продължава да е "скандално несправедливо". Според цитираните от него данни от началото на пандемията с коронавируса са се заразили над 446 милиона души по света, а починалите с ковид надхвърлят 6 милиона. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На САЩ вече не им трябва пандемия те си намериха нова играчка от която да смъкнат пари.
15
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
В основата на случващото се в момента стои пландемията.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ,добър ден бабо Дуцке , открихте топлата вода ! Сега как ще дишаме без пЛандемия ?!
13
1
 
24
 
! Отговори
Другарят Путин преди 2 години
Съобщаваме на света че ковидът беше убит в Украйна преди 3 седмици!
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой знае ли дали 19.02 и 05.03 минаха? А постигнахме ли резултатите, предсказани от нашите гуровци-ковидисти? За 19.02 се очакваха 100000 заразени, а за 05.03 "само" 70000. Питайте БТВ, ако не вярвате, а и не само! Тааа, минаха ли тези сакрални дати и удовлетворихме ли мераците на ковидистите? А сега ни чака новата пандемия - делтакрон...
11
0
 
41
 
! Отговори
Z преди 2 години
Путин на практика сложи край на пандемията, такава, каквато я познаваме - преекспонирана, използвана, желана и оправдателна. Направо извади любимата дъвка от устата на европейските политици.
10
2
 
20
 
! Отговори
До последни новини преди 2 години
С тоя ваксинационен паспорт я кажете къде ще ходят като започне ТСВ,до Марс ли?Явно дотам ...
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия набодените страшно се прецакаха. Инжектираха си неясен препарат, с неясни свойства и състав, който ще стои в организма им доживот... А странчните му ефекти могат да се проявят след година, след две, след пет, кой знае... Дори този препарат може да измени свойсвата на организма, например реакцията към други вируси и болести....
8
6
 
8
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Целта на ковида е да избие всички православни славяни. Това е биологично оръжие. Затова най-много починали има в България и Боливия. И двете са православни християни и славяни, както и двете почват с първата буква от англосаксонската азбука, т.е. Би.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
control the media, control the mind
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3, 'Пандемията всъщност беше измама,а войната вече е истинска!' ---- много си елементарно. кажи кой срещу кого се бие тогава.
5
0
 
15
 
! Отговори
Пич преди 2 години
И какво стана с ваксините на Новавакс и Занофи, които ги чакаме вече 2 години? Уж вече трябваше да са внесени, ама още ги няма.
4
2
 
27
 
! Отговори
Последни Новини преди 2 години
само искам да ви кажа, че СЗО подписаха договор за Световен Ваксинационен Паспорт, съответно и България като член на СЗО. така, че това че ви Махат Зеленият Сертификат е принципно вярно - заменя се с Глобална Паспортна Система - нямаш Ваксинация - нямаш никакви Права! Естествено Фалшивите Новини за Русия, са Идеалната Димна Завеса, за да не сте запознати с важното, което се случва!! А понеже всичко е Наред - Япония от днес започна да поставя 4-та доза Бустер...
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията всъщност беше измама,а войната вече е истинска!
2
2
 
36
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Путин ще ви излекува от всичко,джендърченца...
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй, тъй... като се появят неколко о`камиона и ше свърши цирка.