Новият вариант на COVID, "Делтакрон", вече се разпространява в Европа

Той съдържа мутации от "Омикрон" и "Делта"
Обновена: 14 мар 2022 21:26 | 14 мар 2022 21:23, Нели Христова
85
Новият вариант на COVID, "Делтакрон", вече се разпространява в Европа
Снимка: Pixabay/PIRO4D

Учени потвърдиха съществуването на нов вариант на коронавируса, който съчетава мутации на Омикрон и Делта, а случаи на новооткрития вариант са съобщени както в Европа, така и в Съединените щати.

Новият хибриден вариант, неофициално наречен "Делтакрон", е потвърден със секвениране на генома от учени от Средиземноморския университет в Марсилия, Франция, и открит в няколко региона на Франция, според статия, публикувана в базата данни medRxiv.

Според международната база данни GISAID случаи на Делтакрон са открити и в Дания и Нидерландия.

Базираната в Калифорния фирма за генетични изследвания Helix идентифицира два случая на Делтакрон в Съединените щати в отделно проучване, а според „Гардиън“ около 30 случая са идентифицирани в Обединеното кралство.

Новият хибриден вариант е създаден чрез процес, наречен рекомбинация, което означава, че два варианта на вируса заразяват един и същ пациент по едно и също време, обменяйки генетичен материал за създаване на ново потомство. Учените казват, че "ядрото" на Делтакрон се извлича от варианта на Делта, докато неговият шипов протеин - който позволява на вируса да навлезе в клетките гостоприемници - се извлича от Омикрон, според документа medRxiv.

„Открихме, че рекомбинация може да се случи както при хора, така и при животни с множество циркулиращи варианти на SARSCoV-2“, туитва д-р Сумия Сваминатан, главен учен в Световната здравна организация (СЗО). „Сега трябва да изчакаме точните експерименти, за да определим свойствата на този вирус“, каза той.

Смята се, че новия вариант на коронавируса циркулира по света от януари, според GISAID.

Мария фон Керчхов, технически директор на СЗО за Covid-19, каза, че учените не са забелязали никакви промени, когато става въпрос за тежестта на заболяването в сравнение с предишни варианти на коронавируса, но че редица научни изследвания продължават.

„За съжаление очакваме други рекомбинации, защото вирусите се държат по този начин. Те се променят с времето. Забелязахме много интензивно циркулиращо ниво на SARS-Cov-2. Също така забелязахме, че този вирус може да зарази животни и след това животните връщат вируса на хората“, каза Керхов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 2 години
Абе никакво затваряне на училищата , Марш на даскало малки мързеливци !
63
1
 
1
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Дано дойде този Делтакрон бързо и в България, за да затворят отново университетите! Стига са ни разигравали и правили на маймуни - присъствено, онлайн, пак присъствено, пак онлайн.
62
0
 
5
 
! Отговори
777 преди 2 години
Сменете плочата, че се изтърка.....Не сте ли разбрали, че има война, сега това е на дневен ред.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами биолабораториите си вършат работата. Вероятно Пфайзер, Модерна и другите вече са приготвили поредните пет- шест нови игли!
60
0
 
0
 
! Отговори
Евангелие от Марко преди 2 години
7. А кога чуете боеве и вести за войни, не се смущавайте; понеже това трябва да стане; ала туй не е още краят.8. Защото ще въстане народ против народ, и царство против царство; и на места ще има трусове, и ще има глад и смутове. Това е начало на болки.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как пък всички варианти са еднакви-нали Омикрон е лек и куп страни разхлабиха мерките...поредната празна статия...
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Установи се Нов световен ред! Газене, плашене по всички начини - пандемия, война, инфлация .... който още не го е разбрал, само той още вярва, че светът ще се върне към стария живот! Не, няма!
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бг от вируса на ден умират повече хора, отколкото в Украйна от военни действия.
56
13
 
2
 
! Отговори
Социолог преди 2 години
Гласувайте:За Ваксини/Европа - палец нагореЗа Анриеаксини/Русия - палец надолу
55
4
 
20
 
! Отговори
Го60 преди 2 години
От ураинскоамериканска лаборатория ли е произлязъл?
54
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Други учени потвърдиха, че това е измама.
53
5
 
7
 
! Отговори
Доктор Ху* преди 2 години
До До 65.... Алоуу, Вълнистия . СТО вирусолози ти го казаха и ти все още не можеш да го осъзнаеш. Нека станат обясненията 101 , та дано сега да ти светние - ВАКСИНИРАНИТЕ... ЗАРАЗЯВАТ И ПРЕНАСЯТ... ВИРУСА ... ПО СЪЩИЯ ... НАЧИН... КАКТО ... НЕВАКСИНИРАНИТЕ ... ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО... ВАКСИНАТА ПРАВИ...Е.... ДА ... ПРЕДПАЗИ... ВАКСИНИРАНИЯ ... ОТ УСЛОЖНЕНИЯ... ПРИ ЗАРАЗЯВАНЕ .... ....... ..... Моля те прочети го бавно и за по-сигурно си го татуирай някъде за да не го забравиш. Вълни имало...хах.
52
15
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Абе умнико, това е ходът на епидемиологичния процес - на вълни. Навсякъде има х 10-15 % неваксинирани, плюс децата, ето ти милиони, които движат процеса. Няма отърване. Другите поне имат по няколко месеца паузи между вълните. И смъртността рязко спадна, благодарение на ваксинацията. Само в България една безкрайна вълна от септември от май, без почивка и с много починали. Заради страха от ваксините.
51
13
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Абе умнико, това е ходът на епидемиологичния процес - на вълни. Навсякъде има х 10-15 % неваксинирани, плюс децата, ето ти милиони, които движат процеса. Няма отърване. Другите поте имат по няколко месеца паузи вежду вълните. И смъртността рязко спадна, благодарение на ваксинацията. Само в България една вълна от септември от май, без почивка и с много починали. Заради ст аха от ваксините.
50
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Издържаме на всякакви щамове,само Путинус-фашистикус да не идва,щот за тоя вирус не мож са намери ваксина.Само 7.62 го лекува това.
49
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Останаха ли антиваксъри? С 36000 по-малко, ама още има.
48
6
 
35
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Абе нали според специалистите мутациите се появяваха само в слабоваксинираните държави!? А пък той се появява в набодените до спукване Франция, Нидерландия и Дания!
47
3
 
26
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
А Волтрон няма ли го още?
46
6
 
21
 
! Отговори
хахахахахах преди 2 години
ВОЛТРОН, ТРИНИТРОН, ГАЛВАТРОН, ОПТИМУС ПРАЙМ и джуджетата. 307-ми епизод.
45
5
 
23
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Отивам да си сложа 5-ти буустер дано ми помогне да напусна този побъркан свят завинаги