Война, инфлация и нов локдаун в Китай

Икономическата цена на политиката за "нулев COVID"
20 мар 2022 15:34, Петя Славова
25
Война, инфлация и нов локдаун в Китай
Снимка: БГНЕС


Война. Инфлация. И сега, нов корона-локдаун в Китай. Това е перфектна буря за глобалната верига за доставки.

Когато Китай се изправи пред препятствия, това спъва множество икономики, защото около една трета от целия производствен капацитет в света е базиран в страната, предава БГНЕС.

Още по темата

Ако купувате нещо онлайн, има много голям шанс то да е направено в Шенжен - град със 17,5 милиона жители на югоизток, където са базирани приблизително половината от всички китайски износители на дребно онлайн.

Така че когато на Шенжен беше наложена шестдневна карантина след огромен скок в случаите на Ковид, това предизвика икономически шок в световния бизнес. Оттогава ограниченията се разшириха до други големи градове и провинции като Шанхай, Джилин и Гуанджоу.

Броят на корабите, чакащи в някои китайски пристанища, вече се е увеличил. „Видяхме 28,5% увеличение на броя на корабите, чакащи извън пристанището Янтий, което е основно експортно пристанище за Европа и Северна Америка“, казва експертът Адам Компейн пред ВВС.

Янтиан е същото пристанище, което беше затворено поради Ковид миналата година, което причини големи забавяния на доставките по Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
6
 
! Отговори
Съсела преди 2 години
Съсела я по добре седни и малко помисли!Кога китайците се научиха че ядът само гарнитурата :) като оставиха руските тъпотии спряха да си избиват хората и си стиснаха ръцете с американците!!!!!!!!Тия фабрики в Китай как се случиха?!? Компартията ли ги направи? Китай мръдна напред от яденето на врабчета когато зараза ха руските щуротии и много добре го знаят!! Така е и с Виетнам! Виж Куба Венецуела и Северна Корея още мумията на червения площад им е в главата както на ушанките
19
4
 
7
 
! Отговори
Ламята спаска. преди 2 години
ЛАМЯТА ДА ТИ КАЖА БРАТЛЕ Ама много!Топ 10 на богатите страни са не защото са напред в производството на шир потреба?!Не са и защото отглеждат вкусни домати?!Не са и защото имат Путин?!Аз не вярвам че искаш да си бачкер в китайска фабрика?! Нито реднек в Америка!?
18
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последното което е планирано да стане в този дирижиран от запада театър е Финансова криза и зануляване на дълговете!
17
14
 
36
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Ми ся кой ще произвежда "западните технологии" с които "цивилизованият свят" е толкова горд.Май пак ще се съсредоточим, върху производството на ге.йпаради и "висша мода".Висшата мода ми е любима,триумф на анбусрда в който живеем.
16
11
 
19
 
! Отговори
Мишо Китаеца преди 2 години
Китай си гледат интереса, не забравяйте, че те вярват, че са най-великата цивилизация в света. В Китай все още е много силно Конфуцианството, което учи, че за да се издигнеш и да бъдеш успешен в живота като Майстора, трябва да станеш/бъдеш Майстора. За това за тях е въпрос на чест като копират някоя марка, демек са признали че тая марка е Майстора. Китай не признава Русия за Майстор, а Европа и САЩ.
15
21
 
8
 
! Отговори
Голям С-Ъ-С-Е-Л преди 2 години
Китайците спряха да слушат Големият Брат и той им пусна един истински Ковид, да видят какво е. Китай губят страшно много от това и може би ще осъзнаят отново, че *** им ги купуват само американци и еворпейци, докато самите китайци всички са с iPhone-нчета, американски и европейски коли, дрешки и тн.
14
4
 
18
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
вече над 2 години, водят стадото Офчъици към Кланицата, но то продължава да не се осеща и продължава да си кротува! а скоро и хляба - свършва!!
13
34
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Китайската болест се завърна в гнездото си. С това БОГ наказва Китай за,,неутралитета,, им по въпроса,за руската агресия. Нека вирусът ги поразреди,защото са доста.
12
5
 
18
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
Великият РЕстарт продължава вече на 2 фронта, Златният Милиард ще бъде постигнат!
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На жълти новини за жълти индивиди вяра нямам аз. Видяхме как лъжат и китайците и медиите. Всичко е пропаганда.
10
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Градската агломерация с автономен статут се произнася най-сходно Шенджен или Шендзен според мандарин или кантон.
9
23
 
12
 
! Отговори
Taню преди 2 години
С болните амбиции на едно нaaкало се от страх жyже, спекулативните интереси на големия световен полицай и неадекватните позиции на европейската върхушка - така ще е. Проблеми ще има и Китай, той просто не може без да изнася, и то - колкото повече, толкова повече. Да се кротва кремълския дeбuл и шaйката му, останалите да си вземат поука, какво е възможно като азиатски сценарий и да бъдат по-гъвкави в подхода си към монголоидните сaтрапи.
8
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият път, когато Китай беше в локдаун и левчетата останаха без стока, а заводите спряха работа, понеже само сглабят с части от Китай. Не ми се мисли, какво ще стане сега. Масови фалити на дребни цехове и фабрики. Стотици хиляди хора ще останат без работа.
7
9
 
35
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Какво доживяхме - когато Китай пръцне, Европа и чичо Сам се наакватВсички сме инфлуенсъри и влогъри какво може да се обърка?
6
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът направи огромна стратегическа грешка последните 20г като предостави на Китай и Русия технологии и започна да инвестира в тези страни. Отделно от тава Западът си отвори пазарите за китайски стоки и стана зависим енергийно от Русия.Резултатите ги виждаме-2 силни диктатура, които не се спира пред нищо
5
7
 
28
 
! Отговори
Ново нормално преди 2 години
Всичко върви по план. У р о д и т е от Давос потъркват ръчички. Овцете блеят.
4
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се отнася за Китай и цивилизования свят. Фашистката Рушлямска държава не и пука, там си имат ракети да си пуцат, винаги са били, са и ще бъдат една дивашка губерния. Но това ще им е последната изцепка, само гледайте!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На писателя ще са му нужни още 2-3 статии по темата, за да уцели името на пристанището Янтай! Не е лесно и да се преписва в днешно време, че образованието ни е в криза и по този въпрос!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1: Не се знае по последна информация на днес.бг водят се преговори с кого да е войната.
1
12
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Китай отговаря само за 20%. Видя се, че не може да се разчита на страхливите мишлета. Има доста по-сигурни държави, където може да се изнесе северноамериканското и европейско производство. Само не знам как ККП ще обясни огромната безработица на населението. Все пак това не е като да откраднеш половината бизнес на Джак ***.