Учени: Спирането на извънредната обстановка крие рискове

Удължаването й е ключово за борба с пандемията
58
Учени: Спирането на извънредната обстановка крие рискове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Удължаването на извънредната епидемична обстановка в страната е задължителна предпоставка за продължаването на успешната борба с COVID-19. Това се посочва в позиция на фондация „Астра Форум“ и групата „Science in the Crisis – Наука в кризата“.

Решението на Министерския съвет на Република България за удължаване на извънредната епидемична обстановка е необходимо да бъде взето бързо, за да могат да продължат да функционират нормално всички системи за контрол и борба с епидемията от COVID-19 и след 31 март 2022 г., смятат експертите.

Усилията на цялото българско правителство  и здравните власти в частност трябва да продължат със същия интензитет и ресурс, за да може да бъдат намалени ефектите на пандемията върху здравето, обществения и социален живот на българските граждани, се посочва в позицията.

В нея се изтъква, че предвидения от управляващата коалиция проект за промени в Закона за здравето, който внася за разглеждане в Народното събрание целят да попълнят вакуума, който ще се създаде с отмяната на извънредната епидемична обстановка (ИЕО), но не е ясно дали всички нормативни промени ще бъдат приети от НС преди 1 април.

Продължаващото епидемично разпространение на COVID-19 в света и у нас изисква прилагане на основните противоепидемични мерки, като носене на защитна маска за лице на закрито и при струпване на хора на открито, спазване на физическа дистанция и хигиена на ръце, както и контрол по тяхното спазване. За целта обаче е необходимо да се удължи извънредната епидемична обстановка, свързана СOVID-19, която позволява да се урегулират всички мерки за борба с вируса, се посочва в позицията.

Извършването на изследвания на болни лица е от съществено значение за навременно откриване и изолиране на заразени лица, както и определянето на техните контактни лица.

Следва да продължи и прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на специфични здравни изисквания за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас, се настоява в позицията.

Основна противоепидемична мярка в борбата със заразните заболявания е ваксинопрофилактиката,  поради  което  от  жизнено  значение  е  да  се  подобри  информираността на лицата от различните възрастови и социални групи за ползата от ваксинация и свързаната с това възможност да предпазят своите близки от COVID-19. В страната е създадена мрежа от над 300 временни имунизационни кабинета, които съгласно законовите разпоредби могат да функционират само по време на извънредна епидемична обстановка. Дали и как предложените законодателни промени ще осигурят тези пунктове, предстои да стане ясно до края на месеца, се казва в текста на позицията.

В нея се  отбелязва, че удължаването на обстановката ще позволи да се извършват и всички дейности по прилагане на ваксини срещу COVID-19, което е от значение както за опазване на личното и общественото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
В Австрия въведоха задължителна ваксинация и ето какво стана:.. Австрия: ..Население - 8,917 милиона; ..Заразени средно на ден - 38 500; ..Умрели средно на ден - 40
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе. В Дания като махнаха всички мерки и ковида изчезна.
31
0
 
14
 
! Отговори
Да! преди 2 години
"Спирането на извънредната обстановка крие рискове" най-вече за голямото ЛАПАНЕ и ПАПАНЕ на някой хора,които нямат НАЯЖДАНЕ!!!Още миналата зима преболедувах ковида,и жената,която 24/7 до мене,да ми е ЖИВА и ЗДРАВА се размина с каквато и да било зараза!?!Още миналото лято се ваксинирахме, понеже сме 60+,а това с редовно миене на ръцете,дезинфекциране,миене,подмиване и хигиенизиране сме го научили още през ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ от мама и тате!?!Така,че Дами и Господа,моля спрете и не ни ТОРМОЗЕТЕ!
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махай мерки! Нека дойде следващата вълна.
29
1
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Парата днеска света владей и на който му е празен джоба, зле живей, Сега во време когато градиме с Инжекции Бъднините. Когато по Урните плъзнаха К"рвите, К"рви ка Мъжки и Женски ментета. К"рви в Мъжки и Женски панталони, К"рви в Червени, Сини и Жълти бикини, К"урви с модни рекламни имена. К"урви на избрани ХОРица сс знаменца. К"рви по зборища, там дето ПАРАТА прави софрата, Там дето Х"йове спаднали нивга не вдигнати си поставили за задача да Управляват сега, >>>>>
28
3
 
13
 
! Отговори
без име преди 2 години
тези псевдоучени са на хранилка при бигфарма, спре ли този цирк ковид отиват да ровят по кофите затова толкова са настървени алчни червеи
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де прът или въже и за вас долни продажници. В нормалните страни свършиха извънредните мврки преди година.
26
0
 
8
 
! Отговори
Защо преди 2 години
фондация Астра Форум е лейбълосана като научна?
25
0
 
13
 
! Отговори
След вече 2 години преди 2 години
като Мерките Ви Помагат - защо Резултати - няма! аз не за 2 години, а за 2 седмици като не генерирам резултати и ме уволняват...
24
0
 
14
 
! Отговори
Щерьо преди 2 години
Защото ще ви спрат бонусите ли?
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пушенето крие рискове, пиенето крие рискове, работата крие рискове. Но не са забранени.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия "учени" дето нямат имена на хранилка при ГЕРБ ли са или на хранилка при Кирчо и Кокорчо.
21
1
 
18
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Много учени, много нещо. И политиците учени се правят, а всичко е за пари. Доцент Демби Гломб, какво ще смуче сега?
20
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рисково е разбира се спирането на извънредната обстановка в момента, да не кажа че е и доста глупаво.
19
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли конкретните имена на тези "учени". Защо се крият зад някакви никому непознати фондации и организации. Нека застанат с името, авторитета и живота си зад думите си. Както направи Люк Монтание.
18
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учени: Спирането на извънредната обстановка крие рискове. Най големите рискове са че изчадията на ада ще останат с по малко кървави народни пари. Бъдете проклети кръвопийци ненаситни!
17
3
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
През 1933 г. Чужда армия мина и въведе *** ред. Настъпи социално уравнение, нещо като безмозъчно управления. Управление от артистисти тъй наречени докторски комунисти. Те избори правеха и в 100% на народа български гащите в болниците сваляха. Юнаците бяха навсякъде горди, с чела вдигнати нагоре лъвски. с гърди мъжки, космати, с гърди мъжки космати, с нозе тресящи земята със сила дето тресеше скалата....(СЛЕДВА)
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно, че с спирането на извънредната обстановка крие рискове - пред огромен риск е изправена ковид-ордата от учЕни, математици и професори, които 3 години яко захлебваха. Ще им секне рязко хранилката. Мъкаа
15
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ние от две години живеем в извънредна обстановка. Колко пък да е извънредна вече. Хайде спрете се,извънредници. Хареса ви да тормозите хората и да се правите на велики от екраните. Знам, че медийното внимание ще ви липсва, но това е защото сте комплексирани, идете на психоаналитик.
14
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,че Путин промени ковид обстановката!