Проф. Витанов прогнозира: Пандемията си отива, поне за лятото

Само чрез имунизацията ще може да се избегне претоварване на системата
29 мар 2022 13:00, Анисия Иванова
45

Броени дни преди да се сложи край на извънредната епидемична обстановка в страната - летище София предприе разхлабване на мерките за влизане в сградата на аеропорта.

"Чудесен напредък след тоя локдаун, който имахме. Ще продължава обаче спазване на дистанция и маски, дори сме привърженици на това маските да останат, защото предпазват добре", сподели Мариана.

"За мен ще бъде по-лесно при всички положения, но трябва да се мисли и за сигурността за всички, които пътуват. Маските остават, трябва да пазим хората", каза Севдалина.

Кевин и Мариана летят за Лондон. Казват, че вече във Великобритания няма ограничения, но ваксинираните там са много повече от тези у нас.

Летище София избърза с отпадането на ограниченията, още преди да отпадне официално извънредната епидемична обстановка в страната от 1 април. Идеята обаче е и след това маски да се носят в затворени пространства и градския транспорт. А мерки да се предприемат на местно ниво.

"Отговорността ще стане регионална. Тези мерки засягат и икономиката, а в момент, в който имаме две външни кризи, трябва да направим максимума, така че да съхраним и населението, и икономиката", категоричен бе зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Александър Симидчиев.

"Маските са безопасни и не вредят на икономиката. Те могат да останат, докато видим какво се случва – те трябва да са препоръчителни или задължителни в райони, където има висока чистота на заразените", смята д-р Симидчиев.

Експертите обаче предупреждават – пандемията затихва, но все още не е отминала.

"Когато цялата страна отиде на 140 на 100 хил., в момента е някъде около 300, това се очаква да стане някъде април месец. Вече може да кажем, че пандемията си отива, поне за това лято", прогнозира математикът към БАН проф. Николай Витанов.

"В момента, в който видим, че голяма част от населението е преболедувало, когато имаме малко по-високо ваксинационно покритие и когато рисковете не са големи - при такава обстановка маските стават ненужни", изтъкна д-р Симидчиев.

Според експертите именно чрез имунизацията ще може да се избегне претоварване на здравната система, дори и да се стигне до покачване на заразените с Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
"Оракулът "с научната титла професор Витанов ,като си "отиде" пандемията ,не зная ,какво ще прави.Може би ,затова прогнозира ,че ще си "отиде поне за лятото",защото тогава ще ползва отпуска си и ще си "почива"!
34
1
 
3
 
! Отговори
B Lincoln преди 2 години
Тоя го бяхме по забравили, ама пак пръкна от някъде. Никоя от прогнозите му не се сбъдна, но още има нахалството да се произнася!
33
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо неваксинираните *** хипохондрици все коментират под нови и за Ковид-19? Нали не вярват, че има вирус и вярват, че всичко е измама. Защо тогава се скъсват да коментират неща, в които не вярват?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25 За теб мога да кажа само едно ти си абсолютен ФАНАТИК дано не си мюсюлманин екстремист а само медицински хипохондрик и паранойк.Да си жив и здрав още сто хиляди години че има още много ваксина специялно за теб от сърце.
31
3
 
9
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
Не се коси Витанов , други грипове ще дойдат и те ще си отидат , и на Ковида му писна и на нас . Мисли за пиене и ядене
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България са едни от най-добрите фризьори. Не ви ли се къса сърцето като го гледате. Очевидно пести от фризьор и вода. Направете едно благотворително подстригване на професора. Да не се излагаме поне пред чужденците в бг
29
3
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Тия ако си мислят,че ще нося маска цял живот?! Много грешат.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25: Някой да те е спрял да се боцкаш. И преносно и буквално. Стани киборг и ще ти мине страха от всякакви вируси. Но ще почнеш да се плашиш от дъжд. И няма алкохол и кола тогава
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
25 Вируса, уж изчезва. Де да можеше да изчезнат и зомбираните хипохондрици, като теб 25.
26
4
 
6
 
! Отговори
Док преди 2 години
До анонимен 25 - Ти си гледай своята адженда и не се чуди как българите(явно ти не си или не искаш да бъдеш) са оцелели през всички етапи на еволюцията, има много добра причина. По-скоро обърни глава на юг и си отговори на елементарния въпрос - защо в Гърция със своето турбо-бустерирано население, въпреки смс-ите за излизане, затворения бизнес и сертификатите за навсякъде, случаите продължават да се увеличават и нещо повече - смело ни настигат с жертвите - до вчера бяха малко над 28хиляди
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да са мааш с таз пандемия...чи кат земя една сопа
24
3
 
11
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Някой да ги е спрял да носят? Аман от луди лелки и хипохондрици. За тях е важно да не затвори баничарницата,а фитнесите са опасни места според мутафа,че много въздух се издишвал при трениране. Братия козел да си гледа числата да не го удари някое по тиквата!
23
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямате ли нещо по-значимо от нещастните си животи, та се занимавате с Витанов. Няма да ви стане по-леко. Не се ваксинирайте, правете каквото искате, "секи сам си преценя", просто изчезнете и се приберете в жалкото си съществуване. През всичките 6-8 хиляди на активно равитие на човешката цивилизация, незнайно как се стигна до недоразумения като вас. Но не сме в средновековито за да налагате ретроградната си адженда. Просто изчезнете, направете си самостоятелни селища и няма да сеете смърт.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прогнозирам линч съвсем скоро.
21
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Тоя да земе първо да си изчисти *** фисури от сурата и после да плямпа за вируси !
20
3
 
16
 
! Отговори
БАН преди 2 години
Професор у нас в 90% не е титла. По-скоро е диагноза. Витанов е в тези 90%! Като свършат ковида и войната сам ще си скубе брадата!
19
2
 
4
 
! Отговори
Неанонимен преди 2 години
До Анонимен - Чудесно, само дето някои нямаха този късмет.
18
1
 
4
 
! Отговори
чао преди 2 години
До СбогомСбогом.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоз няма ли някой най-накрая да му подари едни нормални дрехи и да го изкъпе...Професор уж, по Тв-то го дават, той много зле сирума...
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен е по-важно Витанов да изчезне. Ковидът го и карах два пъти, все на крака, въпреки 60-те ми лета!