Страхът е най-преобладаващата емоция по време на COVID-19

Това показва ново проучване сред три различни групи от обществото
31 мар 2022 19:20, Йоана Цонева
86
Страхът е най-преобладаващата емоция по време на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Най-често срещаното чувство сред хората, преживели COVID-19, e страхът. Това информират от ИИНЧ-БАН в заключение от разказите за лични преживявания през различните етапи на кризата.

Анализ на текстове от 45 ретроспективни календарни интервюта с представители на три различни групи от българското общество показва, че страхът е емоцията, която се среща най-често в разказите на хората за пандемията. Обработеният текстов материал обхваща повече от 220 хиляди думи и включва истории на работещи родители с малки деца, лица с хронични заболявания и хора, изгубили работа по време на кризата, породена от COVID-19, пише БТА.

Участниците в изследването са поканени да споделят лични преживявания, свързани с различни аспекти на своето ежедневие и промените, свързани с противоепидемичните мерки. Събраните данни включват разкази за отражението на пандемията върху професионалния и семейния живот, социалната дейност, здравословното състояние и навици, времето за хоби, спорт, образование, квалификация и др. Всички календарни интервюта са фокусирани върху отделните етапи на кризата през периода от началото на 2020 г. до края на 2021 г. Проведен е тематичен контент анализ, а с помощта на специализиран софтуер е проследено наличието на емоции в речта. За целта екипът на изследването създава специализиран речник, основан на класификацията на емоциите на психолога Карол Изард. Учените формират групи от семантично свързани понятия с помощта на синонимни речници и речници на сродните думи в българския език.

Още по темата
Резултатите показват, че страхът се откроява ясно като доминираща емоция в разказите за пандемията, следван от емоциите интерес, тъга и радост. Любопитни са различията, които се очертават между представителите на трите групи, включени в изследването. При работещите родители, в текстовете по-често присъстват думи, които свидетелстват за радост и интерес. В речта на лица с хронични заболявания се появяват нюанси на гнева, които допълват преобладаващите страх и тъга. В групата на лицата, изгубили работата си, се появяват отвращение и изненада, които изцяло отсъстват или са много слабо представени в другите две групи.

Проектът “Социалнопсихологични ефекти на кризата, породена от COVID-19: възприет стрес и динамика на преживяванията” е реализиран от ИИНЧ-БАН, като средствата за него са по програма “Финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 г.” на Фонд “Научни изследвания” на Министерството на образованието и науката.

Предстои резултатите от проведените анализи да бъдат представени на международни форуми и да бъдат публикувани в специализирани научни издания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: емоциястрахCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страшно си е да гледаш как те лъжат с години. Честит празник на всички медии по света! Само днес можете да лъжете че се шегувате. Използвайте девя пълноценно.
64
0
 
2
 
! Отговори
sa преди 2 години
проклети да сте, загубих си работата и семейството
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво има да му се плаши човек от една настинка?
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако питате някой ***, сигурно ще е това, което сте писали, ако питате средно статистическия българни, ще е яд, не страх, до гуша дойде на всички от вашите лъжи, цензура и липса на каквато и да била обективност, тая пандемия, не беше никва пандемия, а война, война срещу всички хора на тая планета за техните свободи и права, еми не ви се получи, сърбайте си еврофондовете, докато можете, че после няма.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къф Ковид, отиде си
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А стига бе, въпреки , че страха беше насаждан ежедневно то сутрин до вечер, каква изненада. Преститутките са утайката на обществото
59
1
 
1
 
! Отговори
Йух преди 2 години
Без страх не може да се направят необходимите промени, не е толкова сложно да се проумее.
58
2
 
0
 
! Отговори
Кольо фичката преди 2 години
До ване,недеи приятелю да говориш така за хората разбирам,че имаш проблеми всеки има проблеми,не е целивизовано и възпитано помисли преди да кажеш нещо все пак корнелия нинова е жена дама а ти си кавалер джентълмен и мъж с обноски,хората имат семеиство все пак и други хора го четът,това е обществен саит,не е това начина с агресия съвземи се ,на тебе ти трябва една почивка малко,една две седмици и да не влизаш в този саит,до иван ихтиман
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идея нямат колко млади животи разбиха..Самозабравиха се в краденето и лъгането. Наказанието ТРЯБВА да побърза. Няма време.
56
0
 
8
 
! Отговори
Възмездие преди 2 години
До absurdТака е много хора умряха от притеснение,колко деца осакатихте психически и колко семейства разбихте,в болниците които познат влезе жив не излезе затова и родителите си ги лекувах в къщи,за абсурдните мерки тип кучетата в парка ама децата не може и пускането на всички китайци за китайската новата година в цял свят дето като турците по байряма си ходят от цял свят и пускането им обратно въпреки,че вече знаеха за вируса "антиваксърите" са виновни!*** тролска дето използваш нещастието
55
1
 
7
 
! Отговори
absurd преди 2 години
По-скоро ще дойде нов обществен строй,по-справедлив и по-нормален
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога повече няма да се повтори тоя цирк. Хората се осъзнаха. Циркаджиите в затвора! Отпуснаха ли пътеки за лечение на постковид симптоми? Щото и това искаха фашистите.
53
1
 
5
 
! Отговори
Няма СПАСЕНИЕ преди 2 години
Временно затишие и ПАК се ПОЧВА с БОЛЕСТИ, мерки, ваксини, шокови цени и много смърт.
52
3
 
3
 
! Отговори
absurd преди 2 години
До 57,Ако все пак е някакво утешение за те и другите като теб,аз и такива като мен ще търсим възмездие за тези които вече не са между нас и тези които тепърва ще пътувате впоследствие
51
2
 
2
 
! Отговори
На есен с НОВ преди 2 години
Нов щам и нови мутации ще ударят хората пак след като се налудуват на летният сезон. След това болести, безпаричие и смърт.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей пак почнаха, нямам страх и не ми пука, живея и това е. Арйй с здраве.
49
0
 
4
 
! Отговори
Есента Инфлацията преди 2 години
Ще видим нови вълни на смъртта от безпаричие и жестока инфлация и зима. Смърт от глад и без пари това се очертава.
48
1
 
3
 
! Отговори
Какъв СТРАХ бре? преди 2 години
Ами СПИН / ХИВ хората продължават да си правят секс. Дори по време на Ковид хората не спряха секса и НИКОЙ не призова от здравните служби да се спазва дистанция както и да не се прави секс по време на епидемия и че секса и забременяването по време на епидемия си е престъпление.
47
0
 
11
 
! Отговори
absurd преди 2 години
А за тези които в бъдеще ще си заминат от ваксината какво ще кажеш
46
1
 
6
 
! Отговори
absurd преди 2 години
До57 А за няколко стотин хиляди измряли от ваксините какво ще кажеш