Страхът е най-преобладаващата емоция по време на COVID-19

Това показва ново проучване сред три различни групи от обществото
31 мар 2022 19:20, Йоана Цонева
86
Страхът е най-преобладаващата емоция по време на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Най-често срещаното чувство сред хората, преживели COVID-19, e страхът. Това информират от ИИНЧ-БАН в заключение от разказите за лични преживявания през различните етапи на кризата.

Анализ на текстове от 45 ретроспективни календарни интервюта с представители на три различни групи от българското общество показва, че страхът е емоцията, която се среща най-често в разказите на хората за пандемията. Обработеният текстов материал обхваща повече от 220 хиляди думи и включва истории на работещи родители с малки деца, лица с хронични заболявания и хора, изгубили работа по време на кризата, породена от COVID-19, пише БТА.

Участниците в изследването са поканени да споделят лични преживявания, свързани с различни аспекти на своето ежедневие и промените, свързани с противоепидемичните мерки. Събраните данни включват разкази за отражението на пандемията върху професионалния и семейния живот, социалната дейност, здравословното състояние и навици, времето за хоби, спорт, образование, квалификация и др. Всички календарни интервюта са фокусирани върху отделните етапи на кризата през периода от началото на 2020 г. до края на 2021 г. Проведен е тематичен контент анализ, а с помощта на специализиран софтуер е проследено наличието на емоции в речта. За целта екипът на изследването създава специализиран речник, основан на класификацията на емоциите на психолога Карол Изард. Учените формират групи от семантично свързани понятия с помощта на синонимни речници и речници на сродните думи в българския език.

Още по темата
Резултатите показват, че страхът се откроява ясно като доминираща емоция в разказите за пандемията, следван от емоциите интерес, тъга и радост. Любопитни са различията, които се очертават между представителите на трите групи, включени в изследването. При работещите родители, в текстовете по-често присъстват думи, които свидетелстват за радост и интерес. В речта на лица с хронични заболявания се появяват нюанси на гнева, които допълват преобладаващите страх и тъга. В групата на лицата, изгубили работата си, се появяват отвращение и изненада, които изцяло отсъстват или са много слабо представени в другите две групи.

Проектът “Социалнопсихологични ефекти на кризата, породена от COVID-19: възприет стрес и динамика на преживяванията” е реализиран от ИИНЧ-БАН, като средствата за него са по програма “Финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 г.” на Фонд “Научни изследвания” на Министерството на образованието и науката.

Предстои резултатите от проведените анализи да бъдат представени на международни форуми и да бъдат публикувани в специализирани научни издания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: емоциястрахCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Това НИЩО НЕ Е преди 2 години
Евро-либераст европейците бълха ги ухапало има много по-страшни болести от Ковид от ранга на Еболата и Чумата и други още по-свирепи болести.
44
0
 
2
 
! Отговори
absurd преди 2 години
До 57 А къде измряха,а?Измряха в болниците,който влезе вътре,трудно излиза
43
1
 
1
 
! Отговори
absurd преди 2 години
До 46 Явно и ти си пътник,ама още не го знаеш
42
1
 
5
 
! Отговори
absurd преди 2 години
До 46,Заради мен и такива като мен,никой не е умрял,просто ги умориха в болниците и по-полека с епитетиге
41
1
 
1
 
! Отговори
До 51;52;53;54 преди 2 години
Наслаждавам се на агонията ти. Това е само началото.
40
1
 
1
 
! Отговори
До АСАН преди 2 години
Тоя постер там ме нерви. Ръцете си ги мия по 20 пъти на ден! Аз произвеждам и работя с ръцете си, не бачкам онлайн. Те ше ми казват как да мия!!..
39
0
 
9
 
! Отговори
До absurd преди 2 години
Не си само ти. Около мен всички се усетиха още преди две години, от тогава пишем тук. И сме много! Ще си получат заслуженото, ще видиш!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко пари наляха за реклама на ковидя, някой знае ли? На кауфланда още седят огромните постери как да си мием ръцете!
37
2
 
4
 
! Отговори
Възмездие преди 2 години
Страхът които платени *** и щабове всяваха като през всеки терор!Един ден някой умен човек ще поведе стадото към възмездие като едновременно с това се изкачи в политическата стълбица и господарите ви ще ви пуснат изкупителни агнета!Мен това ме устройва да бе..,ся, б,,.,ия и оса.,.,катявам такива "хора"като вас дори ще го правя без заплащане за разлика от вас!
36
0
 
7
 
! Отговори
Доброто Старо Време преди 2 години
когато хората не се гледаха на кръв по улиците отдавна отмина и замина. Днес е джунгла, зверилник...
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз се спуквам от смях и през пандемията за малко да умра от смях защото това е най-голямата измама в историята на човечеството.Не съм ваксиниран и съм в прекрасно здраве и никога няма да си бия тези отрови.
34
1
 
10
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Смърт за ковид-престъпниците,час по-скоро
33
0
 
13
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Ще търся възмездие по всякакъв начин,ако трябва ще изцапам ръцете си с кръв ,но няма забравя,нито да простя
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страх ме беше само котката да не ми излоча ракията,други страхове немам..
31
0
 
17
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Когато тиквата затвори градовете с КПП-та,когато демонтираха пейките в парковете и забраниха разходките там,когато забраниха игрите на площадки и игрища взимах две торби лидълски ,пълних ги с вестници или хавлии и излизах да се поразходим с малкия ,уж че се връщаме от пазарлък, а той си караше тротинетката от едната спирка до другата и обратно за да изразходи енергия,а вечер по тъмно отивахме в едно училище да поритаме и се оглеждахме за полицаи като престъпници,това няма да простя
30
0
 
17
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 2 години
Нее, ДОСАДА беше най-честото чувство. Когато отдавна знаеш че те лъжат и манипулират, но не спират и не спират.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е в учебниците по история да се запишат след годините жертвите от ковид ваксините.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема, е че с този ковид всичко спуснато отгоре се приема за чиста монета от властите и малко хора го поставят под съмнение, докато бъде доказано със сигурност.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не страхът, а гневът, че ни правят на майммуняци и доббитъци по-долу от кучета с намордник.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнтиваксърЯвно се опитват да съживят страха ама тя истината излезе на яве и вече мнозинството от хората знае че е било лъгано.