Сийка Кацарова: България не инвестира в превенцията на хората

Според нея държавата не използва ресурсите, които страната ни има
18 апр 2022 17:22, Петя Славова
10
Сийка Кацарова: България не инвестира в превенцията на хората
Снимка: БГНЕС

От години темата за балнеологията у нас се подценява. Такова мнение изрази пред БНР Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

"Балнеологията е включена в Плана само като име, но реално средства за рехабилитация на инфраструктурата – знаете, на много места минералната вода изтича в канала, общините нямат средства, трябва да се санират изворите, чешмите – средства за това към момента не виждаме.", обясни тя.

По думите й, в България не се инвестира в превенцията на хората, а имено балнеодестинациите са ключови за превенцията. У нас по време на  COVID-19  тя свършва с ваксините и вероятно прегледите. "Не се ползва ресурсът, който България има.", допълни още Кацарова.

Министерството на здравеопазването е длъжник на българите, средствата за профилактика са много малко, обобщава специалистът.

Поводът за коментара е, че в Хисаря ще бъде обсъдено от представители на държавните институции, кметовете на СПА дестинаци и инвеститори мястото на балнеологията в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Кръглата маса е на тема: "Национален план за възстановяване и устойчивост и мястото на балнеологията. Възможности и заплахи".

Бюджетът е 343 милиона за периода 2022-2026 година, но само за проучвания, свързани с геотермалната вода като средство за отопление, подчертава Кацарова.

Водещите национални курорти трябва да могат да се възползват от финансиране за рехабилитация на съществуващата инфраструктура за използване на водите, твърди Сийка Кацарова, като се позовава на примера на Унгария.

"Не смятам, че Исландия е нашият пример, а Унгария. Нашите води са с температура подобна на унгарските. В Унгария са заложили 230 милиона евро в програма, свързана с енергийна модернизация на техните общини с национално и местно значение, вече имат и обявени търгове, за да кандидатстват по тези програми."

Важно е в Националния план за възстановяване и устойчивост да се включат политики, свързани с развитието на балнеодестинациите в България, изтъква Сийка Кацарова.

Балнеодестинациите са много търсени във времената на COVID, затова трябва да се търси "вратичка" в Плана за възстановяване да се инвестира не само в нови проучвания", поиска Кацарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи "превенция на хора"? Сигурно са искали да кажат "превенция на здравето на хората", но спестили думата! Неграмотници!
7
0
 
2
 
! Отговори
сийке преди 2 години
гледай си ,,ала бала лечението,,-не се прави на умна
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГО ЛЪЖЕШ ТИ БЕ ЖЕНО, ИНВЕСТИРАХТЕ ЦЯЛАТА ЗДРАВНА КАСА ЗА МИЛИОНИ ЗА ВАКСИНИ ПРЕВАНТИВНО! ВСИЧКИ КОВИД ФАШИСТИ И СЪУЧАСТНИЦИТЕ ИМ СТЕ КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИ И ЩЕ БЪДЕТЕ СЪДЕНИ!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо превенция като олигопола на аптекарите и частните болници с фондовете, много повече печели от умрели, настанени в болница по спешност или минаване на всички клинични пътеки докато се изчерпат пътеките без диагноза???
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните хрантутници, които искат субсдидии.
3
0
 
6
 
! Отговори
Зачий преди 2 години
Какво е превенцията, нищо не разбирам. Ползвайте презерватив. За да се предотврати трагедията се ползват предпазни средства, а не след това да се чудим как да го предпазим. Никой не предпазвате от нищо. Дядо ми ходи на бани и после почина, прекрасна превенция. Като пушите по 10 кутии на ден и после решихте че банята ще ви прави безсмъртни. Но нали трябва уж планетата да е населена с хора, и за какво, на Марс и Венера не им трябват хора, един ден и земята ще бъде необитаема, и остава въпросът.
2
0
 
6
 
! Отговори
тошо преди 2 години
Водещите национални курорти я финансират , за да обикаля света и прокламира бизнесплана им !
1
0
 
16
 
! Отговори
Социаглиcт преди 2 години
България инвестира в някои конкретни хора.... предимно в червен оттенък!