Проф. Кунчев: 3 пъти по-голяма смъртност от COVID-19 у нас в сравнение с ЕС

Десетина починали на ден за България е много, каза той
2 май 2022 11:15, Петя Славова
96

242 са новите регистрирани случаи на коронавируса в страната. Наблюдава се траен спад на новозаразените. Все пак процентът на смъртните случаи остава сравнително висок. Математикът от БАН проф. Огнян Минчев показа графика в студиото на "България сутрин", според която случаите на заразени намаляват от февруари насам.

"Преболедуваха хората и имаме имунитет поне за 3-4 месеца. Има хора, които повториха и потретиха Омикрон, последствията са минимални. Десетина починали на ден за България е много. По броя на починалите съдим за това колко души се заболяват дневно. При нас смъртността е около 0,2% - 3 пъти по-голяма от това в ЕС. От това следва, че броят на заразените дневно е 5 хиляди - десетина пъти повече от официално обявяваните", обясни той.

Още по темата

В момента падаме под свръхсмъртността за предишни години, сочи друга графика на математика от БАН.

"Хората, които са можели да починат, са починали преди това", отбеляза проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR. По думите му Омикрон продължава да доминира у нас.

"Това, което беше в края на януари - бяха спрени училищата и детските градини, това е повече от 50% от локдаун. Това са места, където основно се разпространява коронавирусът. Това ни спести 70 хиляди случая на ден. Разбира се, пострада пак образованието. До края на септември е много трудно да има нова вълна", подчерта математикът от БАН.

Проф. Кунчев прогнозира силно затихване на пандемията този месец. Според него правилната стратегия е да се борим с коронавируса на локално ниво.

Междувременно се провеждат изследвания на БАН за защита на населението и критичната инфраструктура у нас; съхраняване и развитие на националната идентичност; развитие на образованието, възпитанието и науката в духа на националните и общоевропейски ценности. 16 института на БАН са част от Националната научна програма "Сигурност и отбрана".

"Знаем кои са пробойните, въпросът е да има стратегия да се реагира веднага. Целта е да има готови сценарии за реакции", изтъкна математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
17
 
! Отговори
AAA преди 1 година
0,2% - 3 пъти по-голяма от това в ЕС. Значи заради 0.06% смъртност затвориха цяла Европа за година и половина? Какви паля. чвци. В какъв цирк живеем не е истина а?
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Официално вирусът не е изолиран. Извод: внушаване на невярна информация в главите на хората. Всяване на страх и ужас. Няма нито едно доказателство, че са умрели от неизолирания вирус. Умират от лекарска некомпетентностни АЛЧНОСТ!
55
0
 
16
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Браво другарю Професор, справили сме се значи блестящо, Новото Нормално иска бройки, а вие дадохте 3 пъти повече от исканото, показахме на цяла Европа, че и ние можем да сме водещи в нещо стига да се вземем в ръце и да има желание, ПОЗДРАВЛЕНИЯ Професоре!!!
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Официално няма починили от ковид понеже не са направени аутопсии.
53
0
 
10
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
От три години ни пожелаваш да свършим. Не става. Тюх.
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дубрутру, Коньо! От 30 години сме с в пъти по-висока смъртност от средния европеец. Ти сега ли се събуди или сега си получи поредната дажба комисионка да приписваш некадърността на държавното управление и престъпните му прояви на разни вируси? А дано ти се наложи на дърти години да се "лекуваш" в болница от вида на тези, в които от години морят българина в мизерия и с липса на адекватно лечение и елементарно човешко отношение. На теб и на всичките платени пандемици, като теб - дано се наложи!
51
17
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 1 година
Естествен подбор за антиваксите и да се приключва. Аман от селяци и панелкаджии..
50
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто сравнете протоколите за лечение и условията, при които или по-точно - на които бяха осъждани болните у нас да живеят в "лечебните" ни заведения - затваряни, без грижа, с поставен кислород до изгаряне на дробовете, с амнайсет антибиотика - безполезни, но, за сметка на това пък крайно вредни, липса на персонал и дори на хора, които да дадат храна и вода на болни, които не можеха да се обслужват. Това варварство уби хората у нас. Не ковидът или нещо друго.
49
1
 
11
 
! Отговори
Im-дртiйУайТБ0Й! преди 1 година
Не съм много сигурен, че прекалено и най-вече необичайно ВИСОКАТА смъртност на хората у нас се дължала само и единствено на вируса и последиците от него; щото по последните данни на стат. и специалистите показателят е над 20 ПРОМИЛА на 1000 души. Тази цифра, сравнена с нормалните нива в 3ападните развити държави е направо ШОКираща и около 2,5 - 3 пъти по-висока от там, което налага съответните размисли и мерки и целенасочени мероприятия...
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По тая логика като отивам за хляб до магазина и го купувам от ... ЗОМБИТА! Тия да бяха се гътнали поне сто пъти до сега. Ама си работят хората. От глад ли да измират? Нямаме икономика, нямаме производство никакво. Бетонираха мутроморието и прилича на жк. Люлин 55. На дъното сме по абсолютно всички класации като стандарт на живот, заплати и какво ли не. 2 години децата не ходят на училище - една чудесна работна ръка, която не може и да си напише името. Не народ, а мършша - Славейков го е писал.
47
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчев, питал ли си съдебни лекари и патоанатоми защо е такава смъртността? До кога ще прикривате лекарска немарливост и безхаберност, довела до толкова смърт? Има достатъчно видеа, не ти ли е неудобно от хората, които се опитваш да излъжеш??? НАГЪЛ ТИП, НЕ СЕ ЛИ НАЯДЕ БЕ!..
46
1
 
11
 
! Отговори
Един преди 1 година
Каскетя и Чашко Рашков да спрат да се плюят един други и да почнат да разследват и да вкарват в затвора тез дето покрай ковидистерията ограбиха здравните ни осигуровки и танаха милионери!
45
3
 
0
 
! Отговори
България е в ЕС преди 1 година
Ами не! България също е ЕС, а напоследък и ЕС е България.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки народ си заслужава съдбата!
43
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя т.панар пропагандира за пари. Някой вярва ли му? Лъгаха ни 3 години и продължават. Нагли медицински фашисти, ще висите по диреците! И оная трролница от сайта и тя ше го отнесе!
42
0
 
14
 
! Отговори
Ядосан преди 1 година
Тез нахалните милионери-буклоци не се ли усещат че на фона на войната,инфлацията и всеобщата беднотия и мизерия са абсолютно нелепи и абсурдни в картинката?Бахтий платените троловe!Изчезнете ве,ей!
41
0
 
17
 
! Отговори
Док преди 1 година
Професора отново пропуска най-важните елементи в уравнението - най-застарявящата и болна нация в Европа, най-лошото здравеопазване, най-много инфаркти и инсулти, най-лошата храна и оооо, уникалния протокол за лечение на Ковид - на запад 7% от болните се лекуват с антибиотик, у нас 70%. То при тия обстоятелства даже малко умрели имаме.
40
0
 
22
 
! Отговори
Кунчо Мунчев преди 1 година
И този е професор, колкото аз съм космонаФт...............!
39
3
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
До Hado 36 ...kolega,ne si mnogo na iasno s materiala....cheti poveche i si traikai poveche...
38
0
 
24
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Пълен ку-ку! Какво стана с 70к болни на ден, бе мале-мале. Не се спряхте гадове такива! Оставете хората на мира. Пука му вече на народа за ваще измислици.