Маймунската шарка не е като COVID, няма нужда от масова ваксинация

СЗО очаква броя на заразените да продължи да нараства
27 май 2022 21:00, Анисия Иванова
73
Маймунската шарка не е като COVID, няма нужда от масова ваксинация
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се вземат различни мерки срещу маймунската шарка, но не смята, че има повод за безпокойство, предаде ДПА.

"Това не е заболяване, от което обществеността трябва да се страхува. Не е като ковид", каза на брифинг в Женева за страните членки на организацията Силви Бриан, експерт от СЗО.

По думите й не е необходимо да се правят масови ваксинации срещу маймунската шарка, който в момента засяга някои части на света.

Въпреки това държавите трябва своевременно да регистрират заразените и да изолират контактите. СЗО предполага, че повечето случаи на маймунска шарка ще бъдат леки. При бременните жени, децата и хората със слаба имунна система обаче има по-голям риск от тежко протичане на болестта.

"Разполагаме с добър времеви прозорец да спрем разпространението на заболяването още сега", каза Бриан. Тя добави, че въпреки това не е ясно какви са запасите на отделните страни от ваксини срещу едра шарка.

Все още няма специално разработена ваксина срещу маймунска шарка, но според СЗО съществуващите ваксини срещу едра шарка са на около 85 процента ефективни и срещу това заболяване.

Организацията очаква броят на случаите на заразени с маймунска шарка да продължи да нараства. Засега инфекции са установени в над 20 страни, уточни СЗО. Става дума за общо около 200 случая на заразяване, отбелязва Асошиейтед прес.

"Не знаем дали това, което наблюдаваме сега, е само върхът на айсберга или има и още много неустановени случаи", призна Бриан. Тя добави, че причините за сегашното развитие на ситуацията с разпространението на болестта все още не са изяснени категорично.

В Аржентина междувременно бе регистриран първият потвърден случай на маймунска шарка в Латинска Америка, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представител на властите.

Става въпрос за мъж, пътувал до Испания.добави служителят на СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
3
 
! Отговори
Не ходете в Перник преди 1 година
България е Терористична Държава, за справка :МВР Перник и РУ Бобов дол, "работят" в симбиоза с Пернишки терористи и роми срещу обикновени Българи!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ако си истински загрижен ще праснеш 2-3 бустера!
17
5
 
18
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Путин да "изпусне" бе да иска някоя ракетка на границата с Финландия и всякакви либерастки мечти за нова Пландемия ще изчезнат. Най-*** е, че брюкселските зелки са на някви тежи халюцегени и наркотици (като зеленски) и пак нЕма да вденат. Ще си чакат депешата от Бай Дън и другите кравари.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снощи си има разпилях пакета с фъстъци. Гадните американци го направили да се къса вертикално, а не хоризонтално. Хем ми взеха пари за цял пакет, хем изядох 100 грама по-малко. При СССР и бай Тошо не беше така бе! Народе??!
15
0
 
30
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ЛЪЖАТ!!!!...Просто ни ПОДГРЯВАТ !..След няколко месеца ще запищят че се е появил "МУТИРАЛ ЩАМ" на въпросната шарка и Урсулката ще натрупа още милионитоя път от новата задължителна ваксина..Бъдете сигурни !
14
13
 
5
 
! Отговори
Русофили преди 1 година
Пак ли САЩ са виновни? Ееех, ако не бяха тия американци, още щеше да си имаме динозаври...
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маймунската шарка се предава само по полов път, между мъже.. вие си правете изводите кой се заразява.
12
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Казах Ви, от Американските биолаборатории в Африка, Не пишете колко народ заразиха с различни болести и как после цели села изпепиляваха след поредните проби. Ако беше само връзка човек-маймyна, то одавна щеше да има пандемия
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам след маймунската шарка ще дойде слонско разстройство,а след две години щъркелови пъпчици. Еми така е, разни болести......
10
2
 
25
 
! Отговори
Ехааа преди 1 година
Руското МО обяви че разпространението на маймунка шарка се свързва с биолаборатория на Сащ в Нигерия...
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама рязбира се че не е. Ковида беше от прилепи, а това е от маймуни.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, няма да е масова ваксинацията. Този път ще ни инжектират на малки групи. Като ти кажат "ама ти си бил контактен, а маймунската шарка има до 20 дни инкубационен период и после може да продължи 3 седмици, значи ще трябва месец и половина да си в карантина, освен ако не се боцнеш" и познайте повечето хора дали няма да клекнат, защото за толкова време не могат да стоят без работа... Казвам ви само да си знаете какво да очаквате.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли поне пейките да иэкъртим, циркаджии?
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче да не е като ХИВ, защото вие от СЗО освен за пари не мислите за световното здраве.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има нужда от ваксинация точно до момента в който ще се "окаже" че "има нужда".
4
3
 
23
 
! Отговори
веселяк преди 1 година
Абе пичоуе, куо стана с лудата крава бе, шо така я позабравихте?!
3
0
 
5
 
! Отговори
о нее преди 1 година
аааааа да не съм чул всички ай тита доброволно ще се наредят на опашка за да са повече от другите дето са простосмъртни
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквам СЗО да бъде съден от световния трибунал. К-19 истерията която направи СЗО и уби милиони ще трябва да отговаря!!!!!
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От СЗО видоизменят малко вирусите в лаборатории и ги пускат със самолети на различни места по света с идеята да създадат пландемии. Ако решат от СЗО могат да създадат вирус които да утрепе 90 процента от света.