С ваксините срещу ковид избегнати 20 млн. смъртни случая 2021 г.

Проучването се основава на данни от 185 държави и територии
24 юни 2022 08:33, Елка Василева
80
С ваксините срещу ковид избегнати 20 млн. смъртни случая 2021 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Около 20 милиона живота по света са били спасени благодарение на ваксините срещу ковид през първата година на имунизационната програма. Това показва ново проучване, публикувано в изданието "Лансет", предаде ДПА.

Още по темата
"Ваксинацията срещу КОВИД-19 значително промени курса на пандемията, спасявайки десетки милиони животи по света", пишат авторите на проучването, ръководено от екип от Импириъл колидж в Лондон. "Недостатъчният достъп до ваксини в страните с ниски доходи обаче ограничи въздействието в тези условия, което засилва необходимостта от глобално ваксинационно равенство и покритие."

Учените смятат, че още 600 000 смъртни случая е можело да бъдат предотвратени, ако е била постигната целта на СЗО да се ваксинират 40 процента от населението във всяка страна до края на 2021 г.

Проучването се основава на данни от 185 държави и територии за периода от 8 декември 2020 г. до 8 декември 2021 година, предаде Франс прес.

Това е първият опит за оценка на пряко и косвено предотвратените смъртни случаи в резултат на ваксинацията. За тази цел са използвани официални данни за смъртните случаи от ковид, но също така и за общия брой случаи на свръхсмъртност за всяка страна (или оценки, когато е нямало официални данни).
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
10
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
фалшива новина
14
1
 
20
 
! Отговори
LBN преди 1 година
Със съпругата ми през януари сложихме бустери, ей така в името на науката. През април ни хвана цялото семейство - децата като грип, мен само с хрема 2 седмици, но жена ми беше с пневмония, мина, но като отиде на лекар й казаха, че ще я пишат неваксинирана, защото нямало как да е с бустер и да направи пневмония. Та толкоз за тези ваксини от първа ръка. А и тестовете бяха отрицателни :)
13
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 2-та най умна нация в света разбра, че ваксините не работят, а короната никак не е опасен вирус. Затова стана 2-ра по брой смъртни случаи на глава от населението в света след Перу.
12
2
 
11
 
! Отговори
Ха-Ха преди 1 година
Това е за рубриката "черен хумор" или пък за "Виц на деня".
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я вместо да говорите врели некипели да ни обясните как СЗО предлага да се обяви световна епидемия от маймунска шарка? За два изтращеняка у нас, например, да затворят целия бизнес, децата да ги заключат по домовете, да ни наредят на опашки да ни бодат като шимпанзетата! Защо? Заради 2ма европейци, които имат право да танцуват под дъгата. Въх. Какви права, каква защита, какви евро ценности. И после се чудите защо Макрон загуби изборите! Още да се чудите.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казвате колко са избегнатите, но не и колко са издадените смъртни присъди.
9
2
 
13
 
! Отговори
до ЛЪЖЛИВИТЕ МИСИРКИ преди 1 година
Г-жо Василева това без линка с pdf е долнопробна лъжа. Всяко проучване се публикува и има автори дата и рецензии, когато не е препринт за да е публучно достъпно. В днес.bg направо ги измисляте и ДОЛНО ЛЪЖЕТЕ.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксърите вярват и без гръмките ви заглавия!
7
2
 
27
 
! Отговори
МСА преди 1 година
Кой финансира проучването ??
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блажени са вярващите и тяхно е царството небесно. Ние, като невярващи в светиковид, фармапророците и новите религиозни обреди на боцкане през 3 месеца за доказване на религиозната принъдлежност чрез жертване на личното здраве в името на общественото, ще продължим по живо по здраво да страдаме дадения ни живот и без свети боц.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това даже не и гротеска, не знам какво е.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги пишем на сметката на Monkeypox
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха, що за цинизъм. Отровиха 1-2 милиарда души със сатанинските си отвари, за да ми кажат, че евентуално са предпазили 20 милиона.
2
1
 
18
 
! Отговори
Кольо Мольо преди 1 година
ама като гледам май неграмотността не е избегната /визирам заглавието/
1
5
 
42
 
! Отговори
Оцелял преди 1 година
А без ваксините се спасиха още толкоз