Доц. Кунчев: Разпространението на COVID-19 се следи внимателно

Засега положението не е опасно, коментира той
4 юли 2022 18:00, Петя Славова
56
Доц. Кунчев: Разпространението на COVID-19 се следи внимателно
Снимка: БГНЕС

"Разпространението на COVID-19 се следи внимателно, а засега положението не е опасно". Това коментира доц.д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор.

Министерството на здравеопазването има готовност да реагира, има и необходимите количества различни ваксини. Това каза доц. Кунчев днес в Габрово, където в една от градските здравни бази има професионален семинар на тема "Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите".

По отношение на мерките при разпространяване на ковид-инфекцията доц. Кунчев посочи, че в големите областни болници и в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната има разкрити кабинети, които работят безотказно и имат всички видове ваксини, с които може да се задоволи търсенето. По думите му тези кабинети работят и сега и дори да не е много високо търсенето, дори само няколко души да искат да се ваксинират, има възможност всеки да го направи.

COVID-зоните са били закрити, защото беше отменена извънредната ситуация, а при това положение здравната каса няма възможност да заплаща. Според доц. Кунчев повишение на инфекцията през последите 2-3 седмици има, но натиск върху болниците все още няма. Характеристиките на вируса, направени досега, се потвърждават, обясни той. По-лесно е заразяването, но вирусът е по-малко опасен. Системата ще реагира на базата на новата обстановка - ако започнат да се запълват отделенията и има натиск върху болниците, ще преминем към системата на допълнителни специализирани ковид-отделения, посочи главният здравен инспектор.

Още по темата

По думите му прогнозата на всички е била, че ще имаме спокойно лято и едва към октомври случаите могат да се увеличат, но вирусът за пореден път ни е опровергал. "Макар че, ако нещата вървят по този начин, това не е фатално. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крака или с лека температура за няколко дни, няма нищо фатално. С други думи, ако ковид вирусът продължава да се превръща в респираторен - като грипния и като много други, това е добре дошло. Дали ще е така обаче никой не може да каже, защото и промените в него продължават", каза още доц. Кунчев. Той посочи, че засега в София, Варна, Бургас заболеваемостта се увеличава и има ръст, въпросът е докъде ще се стигне ръстът.

Днес в заседателната зала на ДКЦ 1, база 2 в Габрово се състоя професионален семинар с дискусия за специалисти в доболничната помощ, служители на РЗИ-Габрово, студенти и преподаватели от медицинските университети. Семинарът беше открит от д-р Момчил Баев, председател на фондация "Астра Форум", която организира събитието .
Водещите специалисти, които разговаряха с лекарите, бяха доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор и клиничният психолог д-р Кирил Бозгунов.

Доц. Кунчев е представил проблемите на имунизационния календар на България в контекста на пандемията от COVID-19 и бежанската вълна от Украйна към България, както и имунизационния обхват на украинците, които търсят убежище у нас.  Д-р Бозгунов е представил сравнително новия за България метод на мотивационно интервюиране, който лекарите да използват в общуването си с пациенти за имунизации. Семинарът беше закрит за журналисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кончо налапа мущука лани и сега е много ербап че вече не мое да го пипне ковит-а. *** с тапанарете!
17
1
 
14
 
! Отговори
лапай мущука преди 1 година
Все още не ми побира акъла как е възможно да няма хора в затвора за насаждане на масова истерия и психоза. А сметам че има закон против това.
16
1
 
9
 
! Отговори
Кунчо на системи преди 1 година
Нема се плашиш Куне, това е обикновен грип.
15
1
 
11
 
! Отговори
а сега де преди 1 година
Защо така, нали който е бустериран, ваксиниран или каквото там ирАн, не требе да се плаши?!
14
1
 
10
 
! Отговори
Препоръчам преди 1 година
Кунчо, горещо препоръчвам да се слага памперс, когато се надуват спукани балони, че стават бели от безполезно напъване.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледай сега, кунчо, имам един въпрос без отговор. Лани ме дупчиха три пъти и казаха, че съм напълно ваксинирана и сертифицирана ***. Сега броя ли се все още за напълно ваксинирана и сертифицирана или съм просто ***?
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От есента пак ще локдаунстват, но ви го казах отдавна, пандемията и кризата ше си идат като излезнете да гласувате със сопите, до тогава ше ви морят
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре точка по тая тема и да почва акция по масово освидетелстване на началства и управленци чрез неутрални освидетелстващи.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковидът не се натиска на болниците, но болниците му се натискат с всич ка вип сила.
9
0
 
10
 
! Отговори
? За ИЗРАЕЛ преди 1 година
Що така във Файзервил 310 тежки случая, а при нас ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-МАЛКО? Защо в Израел 19 са загинали вчера? И почти 7000 новозаразени? Ваксините от какво пазят и са ефективни и безопасни, но ефективни срещу овсете и безопасни срещу вирусите? Защо унищожават илунитета на хората?
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковидът не се натиска на болниците, но болниците му се натискат с всич ка вип сила.
7
0
 
14
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Пропагандата е жестока,една настинка я изкараха по-страшна от чумата!Тези трябва да бъдат съдени,за насаждане на страх и паника и вкарани в пандиза...тази Пландемия се услади много за тези ***!!
6
0
 
11
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Следете си го, байте му, само не ни ангажирайте със заниманията си, че идат избори. Да не питате после откъде ви е дошло..
5
0
 
17
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Мисля, че обмислят варианта да ни решат проблема с инфлацията с един нов локдаун...
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я Кунчо да му сложат диагноза хипохондрик и да се прикючва
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз си сложих 2 и бустер..смачка ме като валяк 5 дни,температура37.5,отпадналост,гадене,главоболие,увеличени лимфни възли,сякаш по 1 моливче носех под мишниците,болеше и щипеше,чак днеска се оправих.
2
4
 
11
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Дано този път не заразът всички болници а да има само няколко за ковид а другите да са чисти.Много народ си отиде защото не можеха да лекуват болестите си заради ковида.
1
1
 
28
 
! Отговори
11 преди 1 година
Е кат не е опасен, кво ни го навирате всеки ден по няколко пъти?