Ставаме все по-подготвени да се срещнем с коронавируса

Проф. Александрова: "Модерна" ще е "хитът на есента"
4 юли 2022 18:15, Петя Славова
27
Ставаме все по-подготвени да се срещнем с коронавируса
Снимка: БГНЕС

Няма категорична информация за тежестта на новия вариант на коронавируса. Ваксинираните има вероятност да го изкарат по-леко, обясни вирусологът проф. Радостина Александрова пред Нова тв.

Още по темата

По думите й, може да очакваме вариантите на Омикрон БА.4 и БА.5 да изместят доминиращия Б2. "Вирусът продължава да се размножава и да бяга от имунния отговор. Те ще продължат да поддържат високо ниво на инфектираните. Няма данни, че тази вълна ще бъде по-тежка в сравнение с предишната", допълни тя.

Според нея преболедуването или ваксинацията носят имунитет и срещу тези подварианти. "Уязвимите групи трябва да внимават - възрастните и хората със съпътстващи заболявания. При тях имунният отговор не е сработил достатъчно добре. Със сигурност има скрита заболеваемост. Интересът към ваксинацията ще се засили през есента", смята тя.

Ставаме все по-подготвени да се срещнем с вируса, обясни Александрова.

Според нея новата ваксина на "Модерна" ще бъде "хитът на есента". Относно маймунската шарка тя уточни, че се разпространява при много близък контакт и няма причина да се притесняваме, че ще достигне силата на ковид. Вирусологът призова "граничавайте случайните си сексуални контакти".

Тя варва, че интересът към ваксините ще се засили през есента и че в момента маските не са много приложими заради топлото време.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Касапите, ако те интубират почти сигурно ще те уморят.
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм си подготве, изкарал съм го безсимптомно, а който иска и спроивогаз да ходи на 40 градуса.
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пак Болниците са замърсени единствено с поквара. Смърди на корупция, гузна съвест и много грехове.
3
4
 
23
 
! Отговори
лекар = айдук преди 1 година
Истината е, че допреш ли до бърза помош, значи ще го караш тежко за 10 дни, а после ще си приберат докторчетата пътеката за Ковид, първа линия и за уморен. През тези 10 дни ще изпишат и всевъзможни манипулации, че са правени на болния, скенери, ренгени, ултразвуци. Така един съкрарен пенсионер излиза на данъкоплатеца по около 20хил лв.
2
4
 
24
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Трябва да има само определени болници където да приемат ковид болни а другите болници да са чисти.Но заради парите за медиците замърсиха всички болници и много болни от друго хора умряха.
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като не ни пука