Локдаунът разкри сложните начини, по които реагираме на самотата

Проучване подчертава необходимост от разглеждане на проблема
10 юли 2022 15:45, Петя Славова
21
Локдаунът разкри сложните начини, по които реагираме на самотата
Снимка: БГНЕС


В резултат на пандемията COVID-19 в много страни беше обявен локдаун, тъй като правителствата се опитваха да ограничат предаването на инфекцията. Ново проучване използва тези заключвания, за да разгледа начина, по който преживяваме изолацията и чувството за самота.

Ясно е, че всеки от нас преживява по различен начин самотата. За някои хора това може да бъде вредно за психическото и физическото им здраве, а за други - възможност да разполагат със собствено пространство и лично време.

Проучването обхваща 70 участници на възраст между 17 и 73 години и подчертава необходимостта от разглеждане на самотата сред поколенията. С други думи, не само възрастните хора са застрашени от вредата, която може да причини самотата.

"Локдаунът беше изключително събитие и предостави очарователна възможност да се проучи как хората от всички възрасти преживяват самотата", казва психологът Роуена Лиъри от университета в Йорк, Великобритания, цитиран от БГНЕС.

Доброволците, участвали в изследването, отговарят на серия от отворени въпроси за блокирането и реакциите им към него и използването на социалните медии. Въпреки че не са били помолени да пишат конкретно за това, че са сами, темата често се появявала.

Освен това участниците бяха помолени да посочат колко често са се чувствали самотни по време на блокирането: никога, рядко, понякога (най-често срещаният отговор) или често. След това изследователите анализирали и кодирали различните отговори, като идентифицирали три основни вида самота.

Те са социална самота (липса на контакт с приятели и семейство), емоционална самота (липса на близки връзки, като например романтични партньорства) и екзистенциална самота (чувство за пълна отделеност от другите хора).

В разказите се споменавала липсата на физически контакт, например прегръдки, и необходимостта да се отменят социални събития. В разделите за "най-важните моменти" обаче се споменават и ползите от самотата, включително доближаването до природата и липсата на необходимост да се угажда на други хора.

Екзистенциалната самота често е предизвикана от размисъл за смъртта, което вероятно обяснява защо много хора са я изпитали по време на пандемията, казва Лиъри.

"Това е интересен вид самота, защото няма очевиден начин - като например предоставяне на възможности за общуване - да се помогне на хората, които я изпитват."

Някои данни сочат, че самотата засяга благосъстоянието на 3 от 10 души, а в Обединеното кралство дори има министър на самотата, който се занимава с проблема. Освен че вреди на психичното здраве, самотата се свързва и с по-лошо сърдечносъдово здраве и влошен имунитет.

За да се помогне на хората, които изпитват проблеми, свързани със самотата, учените трябва да я разберат по-добре. Самотата е сложна емоция и хората трудно могат да си я признаят.

Изследователите предполагат, че по-нататъшни проучвания на хора, които се наслаждават на самотата, биха могли да дадат насоки за това как другите биха могли да бъдат защитени от негативното въздействие на самотата - може би чрез сравнително прости и ясни стратегии за справяне.

"COVID ни показа в голям мащаб, че не винаги е възможно хората да бъдат с други хора", казва психологът Катрин Асбъри от Университета в Йорк.

"Изглежда важно да определим стратегиите за справяне със самотата - може би дори понякога да се възползваме от нея - и да помислим как можем да помогнем на различните хора да научат и използват такива стратегии."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Без локдауна щяхме да имаме много проблеми с вируса. Той, обаче, нямаше истински ефект.
16
4
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз не се чувствам самотен. Мен ме направи по-съпричастен и по-зрял, отколкото бях.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Локдаунът няма нищо общо с ограничаване на разпространението на измисления вирус, а цели дигитализиране на стадото, фалиране на малкия и средния бизнес в полза на амазон и сие мултинационални компании и подкарване на стадото към вакситаназиционните центрове за инжекрирано участие в колелото на "късмета", в което "късметчетата" са предопредвлени от производителите. На някои им се падна "гризни дървото", на други автоимунна реакция, инсулт и т.н. чакаме да видим изтеглилите "късмета" стерилизация
14
2
 
8
 
! Отговори
Tihomir преди 1 година
Ама много сте нетърпеливи бееееее, чакайте поне до август, да отидат хората на море, да се върнат и тогаз да ги шашнем. Леееко подранихте сякаш.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано имат двойник за двойника, че като захапят тръбата и не пускат
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта беше населението да психяса. Докато вървеше безсмисления локдаун телевизиите нон стоп излъчваха кадри на чували с "трупове", хладилни камиони, фучащи линейки, болници в колапс....Всичко това нескопосано режисирано, но ефектно. Мнозина се вързаха наистина.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Локдаунът е сецена от общия театър, декор един вид, за придаване на по- голяма достоверност на ковидлъжата.
10
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 - евалата! И аз бях така - 18 години партита, наркотици и то все щото си мислех, че да си сам е болестно състояние. Сега, обаче свикнах с любимия си човек - мене си, заключих си апартамента в Софето и се върнах на селото на дядо ми. Най-свежото нещо на света. Не съм излизал от двора вече 15 дни, дистанционна работа и природа. Супер яко е, колегите ми са ми приятелския кръг на другите не им вдигам телефона освен ако не сляза до София да изпраскам някоя приятелка или да разпуша с някой авер.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито на всички открили себе си по време на локдауна и излезли от комфортната си зона. Аз лично се превърнах в любимия си аутист!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то ние нормалните по време на локдауна си обикаляхме сред природата и си правихме барбекюта.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимения под мен Ако си жена си вземи куче, ако пък ли мъж, сложи xhamster за начална страница на браузъра.
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работата от вкъщи и липсата на контакт с балканопитеци ми се отразява положително на здравето. Самотата сред други хора, в сбъркана и токсична социална среда, ме смачкваше години наред.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самотата е да живееш сам вкъщи като краварския филм едно време,имаш ли семейство няма как да те изолират от тях!!
4
4
 
14
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Локдауните бяха едно сериозно престъпление срещу човечеството ,заради една престъпна шайка -Шваб ,Гейтс и Лайен !!!Трибуналът в Хага трябва да се сезира и да осъди тези престъпници ,заради нанесените вреди на човечеството ...грубо нарушаване на човешките права,незаконните затваряния ,престъпния зелен сертификат и насилствено налагане на ваксинация ,която очевидно не ефективна !!!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво разкри няма. Ефектите от социална изолация са известни буквално от почти един век, в.ж. напр. реакцията на екипите на изследователските станции в Антарктика. Въпросът е, ще поемат ли "експертите", "журналистите" и всичките им тръбители отговорността за безумните поражения от локдауна?
2
3
 
5
 
! Отговори
Deepfake Кунчо преди 1 година
До Анонимен Дори не е и двойник. По БТВ в на оня соросоидния ром предаването го нагласиха Кунчо с Deepfake.
1
3
 
4
 
! Отговори
Фаучи гномът преди 1 година
До Анонимен Новият Кунчо ако го питат нещо по медицина ще разберете, че 2 месеца са го дирили из пловдивските села, да замести оригинала отпътувал за вечните ловно полета на Файзера. Затова и новият Кунчо не го канят никъде по ТВ студиата, че ще лъсне холивуд драмата с неукия Кунчо.