Петков за COVID ситуацията: Българите ги очаква едно спокойно лято

Няма да има затваряне на бизнеси и изискване на COVID сертификат
Обновена: 14 юли 2022 11:01 | 14 юли 2022 10:35, Нели Христова
128
Петков за COVID ситуацията: Българите ги очаква едно спокойно лято

Тази сутрин извиках на среща здравните експерти. Решихме, че тази седмица ще актуализираме плана за справяне с пандемията на база изменението на закона за здравето. Изисках да има ясна предвидимост за всички и на базата на актуализирания план имаме 6 етапа, базирани отново заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков на извънреден брифинг след дискусията със здравните представители.

"По-голямата част от България се намира в етап 0, с няколко области в етап 1. Ясно искам да заявя на всички български граждани - няма и не се предвижда да има ограничения съвързани със затваряне на бизнеси, няма изискване на COVID сертификати в страната и няма предвиждане за ограничения в движението", категоричен бе Петков.

"Искам да успокоя абсолютно всички, че следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято", допълни премиерът в оставка.

"Няма никаква революционна промяна в плана. Причината да се наложи МС да приеме нов план е ангажимента по променения закон за здравето", каза доц. Ангел Кунчев.

"Потвърждавам думите на премиера, че продължава ръста на заболяването, но той е много далеч от тези пикови стойности, които имахме преди няколко месеца. Днес случаите са със 118 по-малко, отколкото имахме вчера. Има минимално намаление и на броя на хората, приети в интензивни легла. Естествено, както и в другите страни в Европа, и у нас ще продължи увеличаването на броя на случаите. Но ако това не води до по-тежко протичане, натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, разбира се, ще се справим с тази ситуация", допълни още здравният експерт.

Той каза, че е рисково да се правят прогнози до какви нива ще стигне разпространението на пандемията.

"Вероятно през август ще стигнем пикови стойности и след това ще започне нормализиране. А дали ще има нова вълна, с какъв вариант, с какъв щам на есен, никой в света не може да предвиди", обясни още доц. Кунчев.

Според него ситиуацията, която имаме сега, е много по-различна от тази, която имахме преди две години, поради две причини - характеристиките на варианта на COVID, който се разпространява по-бързо, но протича по-леко, а готовността на здравната система е по-добра.

"Не очаквам драматични обрати в събития", категоричен бе доц. Кунчев.

Маските пък ще бъдат задължителни само в болници и социални заведения, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберастките тролчета и днес са в ударна надправара да надминат самите себе си по безмозъчни излияния и взаимно изключващи се понятия ! Няма угодия ! Герберасти , сър ...
102
1
 
0
 
! Отговори
Градски селянин преди 1 година
Само преди 7 месеца тоя разправяше как щял да ни ваксинира ударно, според директивите на господарите му. Сега нова сюжетна линия, нови вълни, нови бустери. Байгън, отивам след минути да се ваксам, че аман от психарията им.
101
1
 
3
 
! Отговори
Ние преди 1 година
А къде е Нинова да каже колко сме добре и защо не го разбираме. Били сме увеличили с 20 % икономическия ръст. Абсолютна лъжа. При повече от 20% инфлация и увеличение на цената на тока за износ с 500%, се се увеличили приходите, но това не е никакъв икономически ръст.
100
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
Тоя пак се е надрусал и света му изглежда розов.
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селандур и американска podloga, изнасяй се по-бързо от сградата на минсъвета и повече да не стъпва там миризливият ти крак. Ако неговата партия и коалиция спечелят ще се получи трагедия -- ще започнат да източват България за доставки на помощи от всякакъв вид за украйна, по заповед на сащ. Ние ще плащаме сметката на войната на сащ в украйна, заедно с другите европейски страни, управлявани от американски марионетки.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селандур и американска ***, изнасяй се по-бързо от сградата на минсъвета и повече да не стъпва там миризливият ти крак. Ако неговата партия и коалиция спечелят ще се получи трагедия -- ще започнат да източват България за доставки на помощи от всякакъв вид за украйна, по заповед на сащ. Ние ще плащаме сметката на войната на сащ в украйна, заедно с другите европейски страни, управлявани от американски марионетки.
97
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вълната е сега и става ксто цунами е подле фокторите ще са виновни а тоя говори някъде от небесата
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете ли мерките преди изборите, Възраждане ще управляват. Върнете ли мерките след изборите, ще ходим пак на избори и Възраждане ще управляват. Който иска Възраждане да не управлява трябва да е против мерките. Който иска Възраждане да управляват, да гласува за тях... :)
95
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че вие бизнесите не ги затваряте ,ами направо ги фалирахте за година и половина на власт.
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя приказваше преди,че единствения начин да се премахне сертификата е да има 80 % ваксинирани,а то какво стана.Сега рече че нямало да се изисква сертификат,но хората от Брюксел като кажат въвеждайте го и ще го изискват отново особено за пътувания извън БГ.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПК още ли се изживява, като нещо...като нищо! И докога това сайтече ще се върти като ветропоказател? Задната им част ще е все отзад - да им вкарат малко .... знаете какво!
92
2
 
2
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Отговарям на 83. Да, като бръкна под полата, започвам да се втвърдявам. Щpъквa ми и направо ще ми се скъсат копчетата на панталона. В такива моменти нищо друго не ме интересува.
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-бързо се изнасяй от кабинета, не ти е там мястото.
90
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде ще се маха бе, съд за национално предателство и публичен линч. след него останалите *** от прехода. връщаме си нефтохим, завода в пирдоп, руснаците пускат евтина газ срещу бази в тила на глистите от нато и започваме на чисто.
89
5
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
колкото по бързо се марне Киро и сие ,толкова по спокойто ще е лятото. Поне няма да тръпна каква поразия ще извърши премиера ни.
88
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ввно говори от друго измерение или се е допитвал само до Сербезова не и до лекарите на първа линия защото Ковид ситуацияъа е във възход в момента а няма никакви мерки
87
5
 
16
 
! Отговори
Спокойно лято преди 1 година
Кирчо и Кокорчо си заминават, така че не само спокойно лято, ами и спокойна есен, зима и спокойна пролет ни чака. Зимата всеки ден ще се сещаме за теб, ама дори да ни е студено, ще ни е по-спокойно, че не можеш още повече да нвредиш.
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само едно ли, небългарино?
85
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя говори, като че ли трябва да сме му благодарни за "спокойното лято". Ние сме свободни хора, ментак! Само опитайте да ни ограничите отново.
84
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маска не слагам, ментак! Внимавай много в картинката!