Преболедувалите Омикрон са защитени от новите варианти?

Подобна защита нямат хората с имунитет срещу уханския или с Делта варианта
15 юли 2022 22:37, Йоана Цонева
42
Преболедувалите Омикрон са защитени от новите варианти?
Снимка: БГНЕС

Хората в активна възраст, които вече са се заразявали с по-ранни версии на варианта Омикрон, вероятно имат силна защита срещу доминиращите в момента подварианти BA.4 и BA.5, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на изследване, проведено в Катар.

Авторите уточняват, че подобна защита нямат хората с имунитет срещу уханския или с Делта варианта на вируса.

По ранните версии на коронавируса създават само 15,1% защита от повторно заразяване с BA.4/BA.5 и 28,3% от боледуване. Прекарана инфекция с предишен вариант Омикрон обаче е ефективна 76,1% срещу заразяване и 79,7% от повторно боледуване при "среща" с BA.4/BA.5.

Още по темата
Защитата при преболедуване от варианти преди Омикрон е по-слаба срещу BA.4/BA.5, отколкото срещу BA.1/BA.2. Това "показва, че тези два нови варианта имат по-голям капацитет да убягват на реакцията на имунната система", изтъква ръководителят на изследването Лаит Джамал Абу Радад от медицинския колеж "Вейл-Корнел" в Катар.

Резултатите от изследването са публикувани в електронната библиотека medRxiv, преди да бъдат рецензирани от специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преболедувалите омикрон ще преболедуват и останалите варианти още по-бързо и още по-безвредно
38
0
 
2
 
! Отговори
ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР преди 1 година
ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЛЕКАРИТЕ НЕ ПОЛАГАТ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА ! ПРАВЕТЕ СИ ДОБРЕ СМЕТКИТЕ !
37
1
 
5
 
! Отговори
Тъй, тъй. преди 1 година
Всички варианти изкарах - 5 на брой. И съм жива и здрава, въпреки че съм на 66 и с астма . И на лекар не отидох. Ако това което говореха, беше истина, досега нямаше да съм сред живите.
36
0
 
2
 
! Отговори
отговор на No.7 преди 1 година
Ти трябва да си луд ако очакваш да публикуват такива данни. Това е секретна информация. Която все пак някога ще излезе наяве.
35
0
 
4
 
! Отговори
Личен опит преди 1 година
Ковид се лекува с аспирин, парацетамол и чай от джинджифил и минава за 4-5 дни. Всичко друго е измама и само влошава нещата.
34
0
 
3
 
! Отговори
@ Барон Мюнхсузен преди 1 година
Защото вирус няма - как да изолират несъществуващ обект?! Има отрови които ръсят и по дихателен път тровят организма ни, предизвиквайки симптоми подобни на УЖ вирусна инфекция. Ваксините може и да са пакетирана чешмяна вода - причиняват повече вреда, а полза никаква! Всичко е ИЗМАМА ЗА ПАРИ!
33
0
 
0
 
! Отговори
до Гочо преди 1 година
Напротив! Знаем че НЕ Е вярна!
32
0
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Ами пийте си аспирин и всичко е наред. Не ви трябват ни ваксини , ни мерки. Аз изкарах ковид 4 пъти. Въпреки ваксината, която си поставих след 1-вия път. Доказано ваксините НЕ ДЕЙСТВАТ. Мерките пък - хептен.
31
0
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 1 година
Като е тъй защо ни мъчат с ваксини и мерки - доказано неефективни ! Който оцелей - оцелява. Другите няма как да бъдат спасени ако ще да си имплантираме перманентни маски на зурлите! Платено им е да ни лъжат . Сигурно и ти си един от тях!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
29 е и? Всеки вирус може да бъде победен. Вече става ясно че има хора, които дори не могат да го хванат. Както и такива, които го хващат и след 24 часа вече са здрави. Доказано е. Смело мога да кажа, че съм от вторите. А не съм нищо особено. Не спортувам, ям си всичко, даже си имам и килца отгоре. Не обичам алкохола и цигарите, но в компания си пийвам чашка, а понякога и палаля цигара. Та щом аз имам такъв здрав имунитет към ковид, значи други имат още по-здрав.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тогава защо да носим маски бре? Та ние масово го изкарахме. Само 1/3 от преболедувалите са се обявява ли, заради това да не си останат в къщи и да си имат проблеми на работа. Да не сте ни пипнали ей, че тоя път усмирителни ризи ще ви навлечем и железни маски на лицата ви ще нахлузим. Писна ни.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Барон МюнхаузенПрав си така е но този е взет от природата и тунингован в лаборатория и вече нищо природно няма в него. Направен е да заразява и убива с цел да се намали населението.Създателите му могат да го спрат но не го правят.Има си такива начини които ние не ги знаем. Живеем в такова време в което всичко е възможно.
27
1
 
0
 
! Отговори
17 преди 1 година
До АсанНе се и съмнявам. Вас ви лови само маймунската шарка.
26
0
 
6
 
! Отговори
Уау преди 1 година
До кога с този Ковид психо тормоз бре? А спрете се поне в събота и неделя!
25
1
 
11
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Аз пък съм преболедувал всичките под и над варианти на Омикрон, Богитрон и Мегатрон! Минал съм и тия дето още на са се появили и даже нямат и имена.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде ходете да се освежите с малко студена вода и спрете да психирвате хипохондриците. Не разбрахте ли че на почти никой вече не му пука вашите страховити истории
23
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфаркт от ваксина няма. Затова пък инфарктите са задължителна част от клиничната картина при боледуване и до 6 месеца след това. Затова се дават антикоагуланти. Не спасяват 100% , но все пак предпазват.
22
1
 
13
 
! Отговори
Док преди 1 година
Ноември 2020 изкарах оригиналния вариант. Това беше преди да излязат каквито и да е било васкини. Беше тежко. Тази година март минах съвсем леко през Омикрона, без температура, само със запушен нос. А аз ваксината преди бих размислил, но сега съм категоричен, че не искам. Още повече след като разбрах за една моя позната, която е починала миналия месец от инфаркт на 38 години. Последните години живееше в Лондон и беше бустерирана.
21
1
 
21
 
! Отговори
Гочо преди 1 година
Как го измислихте това посред лято???? Откъде да знаем, че тази ваша стъкмистика е вярна????
20
2
 
15
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
До АнонименСтрашно тъпо парче си ,нов бил ....коронавирусите съществуват от хилядолетия ,вашата пропаганда изтъня и вече невежите не вярват !!!