Проф. Аргирова: Ваксини за COVID, сложени преди повече от 6 месеца са ефективни на 40-50%

17 юли 2022 20:42, Нели Христова
70
Проф. Аргирова: Ваксини за COVID, сложени  преди повече от 6 месеца са ефективни на 40-50%
Снимка: БГНЕС

Мотивите на здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за смяната на директорите на столични лечебни заведения са неубедителни. Това заяви пред bTV съветникът на премиера в оставка по здравните въпрос проф. Радка Аргирова.

Според нея здравният министър може и да има съображения, но причините за рокадите, които са били представени на обществеността, са недостатъчни.

"Вероятно има документи, познавам проф. Сербезова, тя не работи без документи, без юристи, без одит, но това, което беше представено пред обществеността, не беше убедително", отбеляза проф. Аргирова.

Пред новия здравен министър първата задача е да се следи ходът на пандемията. Второто - извън болничната помощ - първичната здравна помощ не е на добро ниво, самата болнична помощ също и то по отношение на общинските и малките болници, каза Аргирова.

Застъпват се новата и старата вълна на вариантите на COVID-19, заяви проф. Аргирова. Сега се надига новият вариант и е до голяма степен това е заради почивките.  Логиката на развитие на вируса е, че той ще мутира в посока да може по-лесно да се закрепва за клетките, по-лесно да ни заразява. Друго той не може да направи, повечето хора са преболедували или ваксинирани. Новият вариант по-заразен но по-малко патогенен.

Във фазата, в която сме, единственото изискване е носене на маски при посещение в здравни заведения и социални домове. Не изключвам малко по-тежки да станат мерките, но при промяна, следим броя на интензивните легла, следим сериозно и неинтензивните легла, заяви тя.

Към днешна дата заетостта на интензивните легла е под 3% и  под 5 на сто е на неинтензивните. Здравната система не е в застрашено състояние, смята експертът.

Ваксини, сложени  преди повече от 6 месеца са ефективни на 40-50% са ефективни, препоръчвам трета ваксина. При четвъртата да са минали четири месеца от поставяне на третата, тя е за хора над 60 г. По-добри са новите ваксина, приспособени към последните варианти и субварианти, ефективността не 40-50 на сто, а над 80%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
2
 
! Отговори
турлак преди 1 година
Оно глейте съга яла те баш на 6 -тио месец жената се разболе,а я остана здрав!Е,те затва пак щъ са ваксинирам!Жената леже 10 дена,а я готвих,като за световно.Спасението е само мръвки яко у манджата да има и топла баница! Ранъта прай борбъта и ваксините помагат!Оно антителата са вид белтъци-от мръвките организмо ги прай.От тревуляка-нече!Тие где трвуляк еду немат и 1 антитело и са све болни.
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само Възраждане ще те оправи бабо Радке
59
3
 
7
 
! Отговори
Бъстин Джийбър преди 1 година
Кунчо Бустера е споделил на баба Радка Спина за това как след третия шприц два месеца се е лутал между небето и земята, как през това време му се явили Радосвет Радев, Георги Коритаров и други знайни и незнайни герои, паднали в борбата за поголовно дупчене с генни модификатори, заради което в крайна сметка той решил да остане още малко с живите ненабодени.
58
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народен съд и въже!
57
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съд и доживотен за това дърто мекотело!
56
3
 
28
 
! Отговори
УчудЕна преди 1 година
Опааа, баба Радка Костенурката много се активира напоследък!
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е за пари бе не го ли разбрахте?Ваксинираните се заразяват,значи това не е ваксина,а процентите са условни.Не се знае на всеки как действат,има хора болни и дори да се ваксинират пак умират.Всичко е до организъм.Това,че на повечето действа ваксината,не означава всички.То не е и ваксина това,ама карай.
54
3
 
5
 
! Отговори
болест луда крава преди 1 година
COVID-19, SARS and BatsCoronaviruses Genomes Peculiar Homologous RNA Sequences" от Jean Claude Perez, Luc MontagnierБолестта на Кройцфелд-Якоб, енцефалопатия, причинена от приони, се характеризира с тежко неврологично унищожение, което има изключително висока смъртност.Заболяването се развива с тревожнo безпрецедентна скорост. Толкова много, че екипът от френски изследователи подчерта опасенията си от експерименталните ваксини иРНК...
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо професорката забравя да спомене, че адаптираните за Омикрон ваксини ще се появят най-рано септември и то за първите щамове само. А за сега актуалните BA.5 и BA.2.25 ваксини ще има най-рано другата година.
52
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** пак изпълзяват , затова - само Възраждане е против тази пландемия
51
2
 
25
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Не и ли виждате лицето? Слепи ли сте? Няма грозни добри хора. Добрите хора винаги изглеждат приятно.
50
2
 
17
 
! Отговори
Радка - Патка преди 1 година
Ваксинирайте се бе! Не ми се ходи сама в земята!
49
2
 
17
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 1 година
Къде са били сложени преди 6 месеца тез ваксини - на дървета папая или на танзанийски кози и колко процента са ефективни вече ?! Щото и папаята и козите са имали положителни тестове за Ковид ...
48
2
 
28
 
! Отговори
Да се маха тая преди 1 година
За посмешище стана тази ненаситната ! Колко е лесно да яхнеш хремата, синузита, бронхита и да ги наричаш СМЪРТОНОСНИ.
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако й го набия в грозната човка на 50% на тая, дали ще може да цялата доза?????
46
3
 
23
 
! Отговори
Това е пълна лъжа преди 1 година
Преди няколко дни излезе проучване от Катар, което ясно показва, че имунитетът след две дози субстанция пфайзер или субстанция модерна е само 40,8 %, след три месеца той спада на около 10 %, а след 6 месеца тези хора вече илат около 2 % по-висок риск от заразяване с ковид в сравнение с общата популация. В същото време, имунитетът след преболедуване е поне 84 % и е траен. Статията не е трудно да се намери по ключови думи. Толкова за така наречената професорка.
45
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една мумия ви зарибява за бубустер на бустера. Голям цирк.... За наша сметка
44
22
 
13
 
! Отговори
Смайващи читатели преди 1 година
Боже, като четa как тука обиждат госпожата от снимката, как гаменски се подиграват, разбирам че съм попаднала във форум на приказно красиви герои, кокони с тънка талия и виолетов поглед и момци- джентълмени, високи и магнетични! Освен това са образовани, чак прозорчето на гугъл знаят, изумително е как жонглират със справки и данни. Мозъци- бръснач, подклас личинкови...
43
8
 
20
 
! Отговори
Керанка преди 1 година
До Киро Х Подкрепям на 100 процента! и аз и мъжа ми ще гласуваме за Възраждане точно за това!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви нови ваксини?