Проф. Аргирова: Ваксини за COVID, сложени преди повече от 6 месеца са ефективни на 40-50%

17 юли 2022 20:42, Нели Христова
70
Проф. Аргирова: Ваксини за COVID, сложени  преди повече от 6 месеца са ефективни на 40-50%
Снимка: БГНЕС

Мотивите на здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за смяната на директорите на столични лечебни заведения са неубедителни. Това заяви пред bTV съветникът на премиера в оставка по здравните въпрос проф. Радка Аргирова.

Според нея здравният министър може и да има съображения, но причините за рокадите, които са били представени на обществеността, са недостатъчни.

"Вероятно има документи, познавам проф. Сербезова, тя не работи без документи, без юристи, без одит, но това, което беше представено пред обществеността, не беше убедително", отбеляза проф. Аргирова.

Пред новия здравен министър първата задача е да се следи ходът на пандемията. Второто - извън болничната помощ - първичната здравна помощ не е на добро ниво, самата болнична помощ също и то по отношение на общинските и малките болници, каза Аргирова.

Застъпват се новата и старата вълна на вариантите на COVID-19, заяви проф. Аргирова. Сега се надига новият вариант и е до голяма степен това е заради почивките.  Логиката на развитие на вируса е, че той ще мутира в посока да може по-лесно да се закрепва за клетките, по-лесно да ни заразява. Друго той не може да направи, повечето хора са преболедували или ваксинирани. Новият вариант по-заразен но по-малко патогенен.

Във фазата, в която сме, единственото изискване е носене на маски при посещение в здравни заведения и социални домове. Не изключвам малко по-тежки да станат мерките, но при промяна, следим броя на интензивните легла, следим сериозно и неинтензивните легла, заяви тя.

Към днешна дата заетостта на интензивните легла е под 3% и  под 5 на сто е на неинтензивните. Здравната система не е в застрашено състояние, смята експертът.

Ваксини, сложени  преди повече от 6 месеца са ефективни на 40-50% са ефективни, препоръчвам трета ваксина. При четвъртата да са минали четири месеца от поставяне на третата, тя е за хора над 60 г. По-добри са новите ваксина, приспособени към последните варианти и субварианти, ефективността не 40-50 на сто, а над 80%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
22
 
! Отговори
Киро Х преди 1 година
Затова на изборите - всички да гласуват за Копейкин! Да, компрометиран е, но той е единствения, който се противопостави на химико-биологичния геноцид, парадиращ за Ковид Ваксинация! По мое скромно мнение, Възраждане имат шанса да вземат до 20% от всички гласове на следващите избори, като голям процент от тези хора ще глвсуват за Копейкин само заради политиката му относно Отровната Игла!
40
7
 
14
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Тя, самата тази бабичка грозна, прилича на Ковид ваксина!
39
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кого ли да вярвам? На специалистите като проф. Аргирова или на страхуващите се да се ваксинират обикновено с основно образование?
38
2
 
23
 
! Отговори
Джамбазки преди 1 година
А хора, завършили медицина преди 60 години са само с 40 процента от акъла ли...
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дамо така радке пирадке абой им ваксините на тази папплач това заслужава като му е толкова акъла скънете си кинтите с кунчо и най шиле и хич да не ви е на радката
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре,че са ефективни 40-50%,че ако бяха на 100% не ми се мисли за някой страни и народи.
35
2
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Наближава есен терора започва ако не сме на избори знаете кои искат да ни ваксинират на сила - бацко , кирчо , ристо бойкоев и карайдь разбира се щях да го пропусна
34
1
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Еви се ве
33
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дърт орънгел пак се появи
32
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виж сега како радке, ще ти го обясня като на гериатрик. Такъв вирус няма. Има един фалшив тест. Има и грип и други респираторни вируси. Фаливият тест дава положителен резултат на какво ли не, зависи как се прави. Има и едни фалшиви ваксини, които няма как да имат връзка с нещо дето не съществува, слагат ги на един безмозъчни същества, наречени зомбита.
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колорадски бръмбар e oпасен неприятел - враг 1 на картофите у нас, май и на гората. Не ви ли прилича на него. :)
30
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещу Омикрон ВА.5 и ВА.2.75 ефективността на ваксините е 0% (нула)
29
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е права: Ваксини, сложени преди повече от 6 месеца са ефективни на 40-50% са ефективни, препоръчвам трета ваксина. При четвъртата да са минали четири месеца от поставяне на третата, тя е за хора над 60 г. По-добри са новите ваксина, приспособени към последните варианти и суб-варианти, ефективността не 40-50 на сто, а над 80%.Оказаха се доста здрави организми, но на 4-тата вече би трябвало да подейства, особенно на над 60 годишните.
28
3
 
18
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Ако пропадането сьстави кабинет как ще ви набодьт и затворят усещате ли, вече се подготвят
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговора не до номер 23
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24: чакай научни изследвания. Събрали се научни специалисти, взели едно насекомо, казали му върви, то си върви, откъснали два крака, казали върви, то пак върви, откъснали още два крака, пак му казали и то пак върви, откъснали още два крака и пак върви, като откъснали 8 крака, казали му върви - не върви. Писали научно заключение: Като откъснеш 8 крака оглушава. Чакайте научно заключения на хора на заплата, къде ги и инересува в края на месеца да си получат парите.
25
1
 
21
 
! Отговори
Az преди 1 година
Защо просто не махнете опция за коментари, след като ги триете? А нещото от снимката, дано не се е размножило....
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За рекламно лице на covid - ваксините проф.Аргирова не става!
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз така и не разбрах - има ли научни изследвания, доказващи ефективността на ваксините?
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде всички вакснати пак на опашките за пета и шеста доза.