Пациенти с коронавирус внезапно губят слуха си

Причината - засягане на слуховия нерв
83
Пациенти с коронавирус внезапно губят слуха си
Снимка: МЗ

„Всеки ден пациенти с доказана или суспектна за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв. COVID-19 практически може да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове.“ Това посочва доц. д-р Тодор Попов, дм, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. Д-р Попов е доцент към катедра по УНГ болести и хирургия на глава и шия на МУ – София и част от екипа на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

Още по темата

По думите му засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаление на слуха, a често пъти и с високочестотен шум. „Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно“, предупреждава доц. Попов.

Той обяснява, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст. Проблемите се наблюдават дори при деца. По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха добавянето на допълнително усложнение, вследствие на коронавирусната инфекция, би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва още специалистът.

Ваксините срещу COVID-19 категорично са достижение на човешката цивилизация, подчертава доц. Попов. „Има два варианта – да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните“, посочва той.

„За съжаление, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, а причината е страх. Не бива да ни е страх. Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание“, категоричен е доц. Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: слухкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
Аз пък викам, че губят разсъдъка си. Ми лекувайте се, психиатри има достатъчно!
36
4
 
7
 
! Отговори
Запек Запеканов преди 1 година
Аз пък си загубих поривите за голяма нужда. Трябва да ида на лекар, да нямам тромб отзад! Запечен не се живее!
35
4
 
15
 
! Отговори
Оставете преди 1 година
ме да съм си *** и да не се ваксинирам! Мое право си е! Седя си унас и си работя! Моля да не ме занимавате с умните си ваксини, чудо на човешкия възход! Ние простите не сме мейнстрийм, но четем и знаем някои неща, които вие умните може би не знаете или не сте чели, заради умното си его. Само допускам... Извинете ме, че имам работа!...
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз изгубих ума и дума от такива безумни писания всеки ден.
33
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те повечето хора си загубиха ума от лъжите и глупостите на Ковид пропагандата. Слухът може и да се завърне, но от загубата на ума щетите са непоправими
32
7
 
6
 
! Отговори
До Пян_Гъ преди 1 година
Не са атеисти бе, сатанисти са. До мозъка на костите, щото те друг мозък нямат. От всеки грип може да си загубиш слуха, не е задължително да е завинаги. Ама за каквото дават пари, туй хвалим. Споко, кармата действа и докторите си плащат за действията. Някой даже вече лично им обясняват на небето, къде са сбъркали.
31
6
 
13
 
! Отговори
Слушка Глушкова преди 1 година
Баби, откак почна ковида и оглушах! Спрях да чувам глупостите по радиото и телевизията!
30
6
 
8
 
! Отговори
Глухчо преди 1 година
А някои доктори и без ковида не успяхя да си върнат поне зя момент акъла.
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже са голями разбирачи и безнаказано убиха толкова много хора с този ковид. Защо няма статистика за отделните болници, колко пацианти са приели и колко от тях са починали. Всякакви други глупости се пишат, но не и това, така най-явно ще се види къде са некадърни.
28
6
 
8
 
! Отговори
Прецакан преди 1 година
Мен също ме удари в ушите. Добре, че навреме си обърнах внимание, иначе досега да съм оглушал. Така че, пичовете по-долу да не се правят на интересни. Не ви казвам да се ваксиниране. Просто не подценявайте заболяването.
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, като ги питаш "Ти нали се ваксинира, как така си болен сега?" и те ти викат "Кво, кво?" и се правят, че не чуват.
26
6
 
18
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
100%ФЕЙК
25
4
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
А стига бе. Верно ли. Хахахахахахахахаха
24
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън дрън. Търсят си пари за клинични пътеки.
23
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това може да се случи при абсолютно всяка настинка. Може да те удари в сърцето, белите дробове, слуховия нерв, лицевия нерв и къде ли не. Но слава Богу, не е правило. Усложнения има при всяко заболяване. Вие тоя коронавирус го изкарахте чудо невидено досега.
22
6
 
11
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
ти сигурен ли си че нети бучи главата от нещо друго? забравил си хаповете преди лягане например?
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болнично лечение с вливания .... Спешно ....
20
2
 
15
 
! Отговори
ко речи? преди 1 година
ко???
19
4
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Даже ваксините усилват постковид и Лонг ковид. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1844677/v1 - SARS-CoV-2 S1 Protein Persistence in SARS-CoV-2Negative Post-Vaccination Individuals with Long COVID/ PASC-Like Symptoms spike протеина от ваксинацията изглежда е "основен фактор" за симптоми, подобни на тези на Long Covid след ваксинация, и освен това, spike протеинът "сам по себе си, доставен чрез ваксинация, може да предизвика подобни патологични характеристики", и без, и със ковид инфекция.
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-често се наблюдава загуба на слуха след като си си чистил ушите с пирон