Защо някои хора изобщо не се разболяват от COVID-19?

Известни са основните начини рискът от заразяване да се сведе до минимум
31 юли 2022 07:38, Елка Василева
174
Защо някои хора изобщо не се разболяват от COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Всички сме чували за медицински служители, които са работели в COVID отделения, но така и не са се заразявали. Или домакинства, в които всички се разболяват... освен един. Изглежда, че някои хора просто не могат да се разболеят - "суперсила", за която все още знаем твърде малко.

Още по темата
Вирусологът Волфганг Прайзер, който е един от хората, открили варианта Омикрон, коментира феномена пред Дойче веле така: "Мисля, че първият фактор за това е случайността. Така че може да имате късмет, а може и да нямате. Смятам, че това не бива да бъде подценявано". Според него този феномен е многопластов. "Разбира се, въпросът е: има ли някаква закономерност?"

Имунитет, придобит от други коронавирусни инфекции?

Известни са основните начини рискът от заразяване с COVID-19 да бъде сведен до минимум. Един от тях е носенето на маски на обществени места. Както и ваксините, които имат силен защитен ефект, тъй като стимулират производството на антитела.

Въпросът е дали други инфекции, особено с различни коронавируси, също ни осигуряват някакъв имунитет? Някои изследвания сочат, че излагането на един или повече от четирите сродни коронавируса, които причиняват единствено симптоми, подобни на настинката, биха могли да осигуряват известна защита.

Заразяването с тези по-скоро безвредни вируси кара организма да произвежда по-дълготорайните имунни клетки, наречени Т-клетки. Те могат да разпознават вирусите и да се борят с тях. Поне при някои хора Т-клетките могат да разпознават и близки вируси като SARS-CoV-2. Това явление е познато като "кръстосана реактивност".

Кръстосаната реактивност е свързана със сходството между различни патогени, обяснява вирусологът Волфганг Прайзер. "Естествено е да се очаква, че коронавирусите имат сходни структури под формата на биопротеини, предизвикващи имунен отговор. Ако тези структури са подобни при различните вируси, това може да доведе до кръстосан имунитет", уточнява експертът.

Генетичната резистентност към COVID-19

Това би могло да обясни защо някои хора са защитени срещу COVID-19 поне за известно време. Освен това учени смятат, че малка част от населението вероятно е напълно имунизирано срещу инфекция с SARS-CoV-2 заради определени генетични фактори в тяхното ДНК. Подобна резистентност е била наблюдавана и в миналото при други инфекциозни заболявания.

 "Известен пример за това е сърповидно-клетъчната анемия, която осигурява резистентност към тежка малария, но на висока цена. Сърповидно-клетъчната анемия може да бъде опасна за живота и трябва да се лекува", казва Волфганг Прайзер. "Друга генетична вариация, открита преди около 25 години, предпазва от ХИВ или поне от развиване на СПИН. Така че ние знаем за подобни примери, но те са много трудни за разгадаване."

Вроденият имунитет към SARS-CoV-2 би могъл да се прояви при хора, при които рецепторният протеин ACE2 е различен. Вирусът използва протеина, за да проникне в човешкия организъм.

Учени все още изследват темата. "Основната цел на изследванията е да се изяснят механизмите и да се разработи стратегия, като например лекарство или нещо подобно, която да използва тези механизми за профилактика или терапия", обяснява Прайзер.

Истински пълен генетичен имунитет към COVID-19, ако изобщо има такъв, вероятно е рядко срещан. Експертите все пак не изключват такъв да съществува.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Пълен смях ..! преди 1 година
Ковид е просто настинка, а някои хора си имат имунна система, така че как да разберат дали са настинали или просто си кихат :)))
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости!
111
0
 
4
 
! Отговори
eха! преди 1 година
До До 96 страхът пазел? айде бе! не бил паника? айде бе! Пазят предпазливостта и личната хигиена. хОди цял ден с маска, и в тоалетната, пипай де що свариш и покрай което минеш, не се пери и не се къпи по 1 седмица, и сядай на масата да ядеш, с мръсните ръце и дрехи, да видим ША ли да те опази маската! познавам толкова много такива нечистоплътни хора, за жалост- и мъже и жени! Ама иначе с маски, щот ги пазели! Смяях!
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои не се разболяха само единствено и защото просто не отидоха на доктор.Просто не се вързаха на измамата.Имаше грипна вълна,мина и отмина.Това е.както в предните птичи и свински вълни,които взеха във пъти повече жертви.Само където тогава нямаше масова и задължителна ваксинация.
109
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov douser преди 1 година
Warnings about terror with vaccines !!!Автоматизирани системи следят ваксинирани с точност до 3 микрометра в сърцата!!!ИМА предупреждения внимание Ваксинираните да не се разболяват ЗАСЕГА от мед мафията и чрез нейните оръжия!!!! данните са от периода след 1 Юли 2022.. Преди не сме установявали подобни индикации..
108
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 1 година
Заразата RED KILLERS даде данни при полеви тестове за наличие на МУТАГЕНИЗИРАЩИ ПРОДУКТИ..Иследвани COVID сиво черни мутанти във въздуха на поликлиника Белене на границата на хлор токсичне облак дадоха данни за МУТАФИЦИРАЩИ УВреждания..Експерти да прегледат автомобили в магазин за коли в CAnterbbury KENT UK в продаваните автомобили има вградени обмно мутафициращи оръжия.. Уврежданията са видими като черникава мъгла вкупето..
107
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 1 година
През октомври 2018 от Sitingbourne KENT UK обявих карантина RED KILLER SYNDROM.Ставапе въпрос за исключително опасна зараза на кръвта . От 2020 може да я видите рекламирана с цел ваксиниране.Вижте червени мутанти в кръвоносната система.Видях много преболедували развили силен имунитет..Много голям брой от преболедувалите бяха поляци.. в Англия..В Болниците и поликлиниките нямаше пациенти,..НЕ е имало и висока смъртност.
106
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооо, усещам, че за СЗО е много важно да разбере кое прави хората резистентни към вирусите им, за да открият как да премахнат защитата им и да разболеят и тях. За това е цялата гюрултия. Щото трябва някой да продължи да им купува пoсpаните тестове, препарати, спрейове и т.н.
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се разболяват тия които не са си набили "елексира на живота" и не са хипохондрици стоящи нон стоп по болниците и лекарските кабинети треперещи от страх и и самовнушения. Психиката е голямо нещо да знаете. Толкова е просто.
104
1
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Какво става с Байдън още ли не е хвърлил топа?Той с колко дози е?
103
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксърите се издънихте. Хващаме ви и пращаме по затворите.
102
1
 
5
 
! Отговори
До Лекар преди 1 година
На лекари никой вече не вярва. Издънихте се. Възраждане вземат властта и ви пращаме в затвора. Септември!
101
1
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Генетични фактори определят дали ще се разболееш от ковид и дали ще го караш тежко. Не зависи от дали си бил спортен, млад и здрав преди това. Количеството на АСЕ 2 рецепторите е важно. И някои генетични фактори на макрофагите, които са първата бариера на имунитета.
100
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас в болниците заразиха много ъзрастни хора и ги умориха. Те отиваха за другите си болежки на прегледи, изследвания и после ковид 19. Няма здравеопазване в Бг. Един колега с коовид, избяга от болницата и така оцеля. Разказа как никой не те поглежда и минават на тагадък за визитация и на никой не му пука дали си изпил лекарствата си. Санитарките се въртят ако могат да изклинчат някой лев и пак да не гледат пациента, сестрите също, но всички ревяха за 1000 лв. Пълна трагедия сме, всичко е леж
99
3
 
21
 
! Отговори
Handel преди 1 година
ЗАглавието на статията е "Защо някои хора изобщо не се разболяват от COVID-19?". А от самата статия разбрахме че: 1. не се знае 2.ако се знае не се знае дали това което се знае е вярно 3. освен това въобще нищо не е ясно 4. трябва да се направят изследвания 5. на автора му трябват пари и не става за нищо друго освен с псевдонаучен вид да дрънка безсмислици
98
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 година
Защото не искаме да се разболяваме затова!И не слушаме внушения за вирус всеки ден, дори и да си здрав като си самовнушиш от тая пропаганда ще се разболееш.
97
11
 
10
 
! Отговори
11 преди 1 година
Ами пушачите не се разболяват от вируза. Някой да знае пушач да го е карал тежко? За това никой не обелва и дума.
96
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно нещо - маймунската шарка започнаха да я рекламират , а ковида не искат. Модата на ковида мина май. Сега на мода са маймунските номера. Всичките ми познати си накупиха много фъстъци и най вече шам-фъстък за уискито. Докато гледаме шоуто на маймунарниците.
95
9
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Щото не ядат прилепи като невидели...
94
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проверете си здравните досиета да видите колко пъти сте карали ковид без да знаете. Хахаааа. Мой роднина почина на 81 години от инсулт, влезе в статистката като починал от ковид. За една нощ хвана ковида и Умре.