Предпазните щитове не защитават от заразяване

Те са популярни, защото не пречат на дишането
1 авг 2022 21:45, Петя Славова
53
Предпазните щитове не защитават от заразяване
Снимка: БГНЕС

Прозрачните предпазни щитове, покриващи предната част на лицето, са популярни от началото на пандемията от COVID-19, но те не осигуряват достатъчна защита на потребителите си, установи британско проучване, цитирано от електронното издание Хелтдей нюз.

Експерти от университета на Източна Англия са направили проверка на 13 предпазни средства от този вид, като резултатите показват, че нито един от тях не осигурява високо ниво на сигурност срещу потенциално опасните капчици и пръски, съдържащи вирусни частици. Все пак прозрачните щитове предлагат известна защита.

Още по темата

"Популярни са, защото не пречат на дишането, позволяват по-естествено общуване от маските за лице и осигуряват защита от пръски", казва Пол Хънтър, експерт по COVID-19 и професор в Медицинското училище към намиращия се в Норич университет, цитиран от БТА.

Според него досега не е имало много данни за това каква степен на защита дават реално прозрачните щитове, въпреки че хората ги използват, особено в по-бедните райони на света.

За целите на проучването изследователите тестват предпазните средства в контролирани лабораторни условия в сътрудничество с британския регулатор за здраве и безопасност на работното място. Учените използват "машина за кашлица", която разпръсква флуоресцентни капки към манекени. След това класифицират щитовете за лице на базата на това как са били замърсени от пръските.

"Лабораторните тестове показаха, че всички щитове за лице осигуряват известна защита, но нито един не дава високи нива на сигурност срещу замърсяване с външни капчици. Предоставеното ниво на сигурност зависи от конструктивните характеристики, както и от посоката, в която манекенът е обърнал главата си, когато се "кашля", обяснява д-р Джули Брейнард, която е част от изследователския екип.

Големите пролуки около страните на предпазния щит, а понякога отдолу или отгоре, позволяват на пръските от други хора да стигнат до лицето, показват резултатите. "Това означава излагане на възможни вируси", каза Брейнард.

Щитовете, които дават най-добра защита, са затворени през челото и покриват голяма част от страните на лицето и под брадичката, отбеляза тя.

Брейнард отбелязва, че лабораторните експерименти са направени при сценарий, в който активно се кашля към носещия щит от непосредствена близост. "Възможността капчици да преминат около щита върху лицето само при говорене са много по-малки", отбелязва тя.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието "Американ джърнъл ъв инфекшън контрол".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диванните експерти се обадиха в коментарите. Маската намалява скоростта и дистанцията на издигани въздух. Статистически това намалява шанса да вдишаш облака вируси, издигани от болен. Ако всички ги носеха, тея статистически проценти защита се събират. Ама вие по статистика сте късни по 100 пъти и ви личи
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всякакви идиотии възникнаха покрай т.нар. ковид 19.
40
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазвт колкото маските.
39
2
 
33
 
! Отговори
Хммм преди 1 година
Скоро и за маските ще си признаете!
38
34
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Всеки с малко мозък в кратуната знае,че тези щитове предоставят нулева защита.Носете маски.
37
2
 
22
 
! Отговори
Вируслав преди 1 година
Маските също хич не предпазват от ковид а само частично спират дроплетите, но поне със предпазните щитове може да се диша нормално. Което е голям плюс за имунната система. Иначе нито едно от двете няма да си сложа. Освен ако знам че съм заразен с респираторен вирус . Освен това съм от късметлиите които не се ваксаха, и не си съсипаха имунната система. Не че гриповете не са опасни и трябва да се пазим.
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"установи британско проучване,"_______Британските учени пак откриха топлата вода и колелото. Въздухът си минава свободно между лицето и "щита".
35
1
 
31
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 1 година
"Предпазните щитове не защитават от заразяване"- Маските също!
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам хората прогледнаха, но питам се както всички са готови на неподчинение и неспазване на мерки, какво ли ще стане, ако пcиxoпaтитe пуснат истински боен вирус ?
33
0
 
19
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
Май ще им трябва повече време да разберат, че нито ще се маскираме масово нито ще се бодем.. Че ако ще и Сталинистки методи да прилагат.. най много да го отнесат.. само трябва една искра и ковиидот за здравен да го отнесе за всички през последните 30 години.
32
0
 
21
 
! Отговори
Дииийп Фееейк преди 1 година
За протокола - сложих си 3 дози Шмайзер, щото исках все пак да пътувам някъде. Т.е. не съм чак толкова върл антиваксър. Но... Писна ми на Дедовuя от непрестанното натякване за предпазните средства. Маски, респиратори, щитове, дезинфекция, дистанция... Силно се надявам да доживея най-щастливия денн когато буковите глави на всевъзможните експерти най-накрая уврат и стигнат до прозрението, че от гореспоменатите щуротии няма абсолютно никакъв смисъл!!!!!!! Апропо, от ваксините - също!
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Несериозна статия. Толкова думи, толкова обяснения и най-важното липсва: Как се представят маските, които ни карат да носим. Извинявайте, ама не мисля, че парцалът ще се представи по-добре от плексигласа!
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заразяване с фалшивия вирус ли? Не се излагайте те бе!
29
0
 
18
 
! Отговори
Стига бе! преди 1 година
Искали да дишат те! За какви се мислят! Като казваме, че няма да дишат, значи няма да дишат! ..... кога ли някой ще хвърли "запалена клечка" в тлеещото недоволство. И тогава ще стане една. Засега съда удържа нещата като отменя ммалоумните актове. Ама докога ли?
28
24
 
3
 
! Отговори
Алоу 31,32,33 преди 1 година
Едни и същи ги пишеш. Искам да те видя с дихателната система, с разкривена физиономия да се бориш за глътка дишане. Тогава ще ревеш за глупостите, които написа, агнешка майчице!
27
1
 
22
 
! Отговори
хахахахха преди 1 година
Т.е маските пречат на дишането и товае допълнителна екстра да ни вземете и последното- въздуха плюс превръщането на индивиди в безлики,безволеви,оскотели роби.Добре де,оня ден някаква австрийска ковидваксърска лекарка се била самоубила,щото не издържила на безверието в новата секта.Що не вземат всички главни жреци да и последват примера групово и зрелищно.В основата на кладата,естетически ще подредим ковидистериците,доброволно носещи намордника и вярващи сляпо на телевизора,трета поредна год.
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли защо вакситата излъчват някакъв странен мак адрес и по големите летища хващат неваксаните демек тия сгалшив сертификат атой е дефакто истински просто джуса е у мийката
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна сметка излезна, че нищо не пази, с ваксина или без, с маска или без все тая. Те сега бурки ли искат да сложат на всички, да се завием от глава до пети. Прекаляват. Да сме пазели здравната система, ама нали тя трябва да ни пази, всичко е тотално сбъркано.
24
22
 
2
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Голям кеф като чуя , че някой сритал камбаната от Ковид. 99% все неваксинирани. Глупостта се плаща със смърт. Сори,Майкъл.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако могат да сложат на всички маски значи сме безправо на дума, който разбрал, разбрал.