Проф. Найденски: Опасно е, когато COVID-19 ни атакува заедно със сезонния грип

Няма да се стигне до пълен локдаун, убеден е микробиологът
64

В разгара на лятото, от четвъртък маските на закрито в София отново стават задължителни. Причината е повишаването на случаите на Ковид-19 у нас.

"Не трябва да забравяме, че ние сме в условия на пандемия и въпреки че вирусът дава индикации за едно по-широко разпространение, но по-слаба инфекциозност, ние трябва да взимаме мерки срещу разпространението. Винаги има чувствителни хора, които биха могли да се заразят и да боледуват тежко или фатално. Аз не очаквам, че ще стигнем до локдаун, но наша е отговорността да спазваме всички мерки" каза проф. Христо Найденски от Института по микробилогия към БАН в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той отбеяза, че се търпят огромни икономически загуби от периода на карантина. Според него пандемията няма да отмине изведнъж, тя постепенно ще утихва, но ще напомня за себе си. Гостът смята, че една седмица е достатъчна за карантина и за ограничаване достъпа на хората до обществени места.

"Мерките трябва да бъдат в отделните огнища на инфекцията, защото това е бъдещето и естественият ход на развитие на инфекцията. Тя ще се ограничава и ще заема отделни територии от страната. Там ще трябва да се взимат адекватни мерки, защото няма смисъл цялата страна да се слага под карантина", обясни проф. Найденски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му появяването на вирус, който да бъде по-слабо вирулентен, но по-инфекциозен, е добър сигнал, тъй като той ще се разпространява по-широко, но ще протича по-леко и няма да дава натиск върху здравната система. Той добави, че вирусът върви към ендемичен характер, а СЗО вероятно в края на годината ще отмени пандемията. Гостът поясни, че вирусът циркулира целогодишно, проблемът е, когато той навлезе в обществото с комбинация с грипа.

"С настъпване на зимата и евентуална грипна вълна, тогава може да има натоварване на болниците. Винаги е полезно поставянето на една бустерна доза, защото тя реактивира имунната система и създава нови антитела. Моето мнение е, че когато има предстоящ зимен сезон и възможност за коинфекция, тогава организмът трябва да бъде подготвен и имунизиран срещу Ковид-19 и грип. Ваксините трябва да се адаптират към новите варианти и да се променят схемите на ваксиниране. Адаптираните ваксини ще бъдат по-ефективни през предстоящия зимен сезон, когато организмът е много по-предразположен към инфекция", посъветва гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
15
 
! Отговори
:( преди 1 година
Това означава ли, че пак ще изкарвате оня с брадавиците да ни гнуси, когато обядваме и вечеряме? Пожалете ни бе хора! Умолявам ви!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скачай след Нанси!
21
1
 
8
 
! Отговори
БУКВАЛНО В МОМЕНТА! преди 1 година
Буквално в този момент, Нанси Пелоси се качва на самолета си и напуска Тайван. Гледам го НА ЖИВО. Има пряко предаване.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така погледнато, не е ли по-добре да го оставят да си премине свободно през лятото и хората да натрупат имунитет? Много по-зле, ако сега се пазим мега много и в резултат после ще се засекат 2 грипа.
19
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фенът на копейкин да млъкне вече! Плащат ли ти или си просто глупав?
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов участник в пиеската "Лъжливото овчарче" , останалите вече не хващат вяра и се оплитат в думите си.
17
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина е добре да бъдат причаквани вечер по входовете. И после да свършат като оная лекарка от Австрия.
15
3
 
28
 
! Отговори
Име преди 1 година
Явно това е поредното плашило.
14
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде го намериха тоя Найденски пък сега? Кво стана с добрите стари плaшила Витанов, Христова, Аргирова и оня там от Берн, дето все му забравям името?
13
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
АМА ТО ОЩЕ ИМА ЛИ ГРИП? НИЕ СИ МИСЛИМ, ЧЕ ВЕЧЕ ТАКЪВ ВИРУС НЯМА КАКТО И ДРУГИ ОСВЕН КОВИД. ТИ ДА ВИДИШ ИМАЛО И ГРИП. ТОВА Е ЛЕТЕН ВИРУС КОЙТО ГОДИНИ НАЗАД АКО СЕ ВЪРНЕМ ГО ИМА ВСЯКО ЛЯТО. ИЛИ ВСИЧКО ПОД ЗНАМЕНАТЕЛ КОВИД И ДЪРПАНЕ НА ПАРИЧКИ ОТ НЗОК КАКТО И ПЪЛНЕНЕ НА БОЛНИЦИТЕ С ХВАНАЛИ ЛЕТЕН ГРИП АМА ГО ПИШАТ КОВИД. БЕЗСРАМНИЦИ.
12
2
 
29
 
! Отговори
Victimized преди 1 година
Опасно е когато "специалисти" в конфликт на интереси ни заливат със заплахи всеки ден вече над две години. Опасно е също, че гореспоменатите не са познали нищо, винаги догонваха статистиките със стъкмистики и лъжи, от маските в началото, до чувалите по детските площадки, до ваксините дето спират разпространението и вируса и така нататък.Когато някой "специалист" е толкова често в грешка, не е ли време да се запитаме дали е редно да вярваме сляпо в съветите им.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скочубрите от женския форум и тях ги няма в списъка.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е в списъка. Новобранец.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз вярвам само на Витанов пърхута и Радка спина ! тез анонимници не ми ги пробутвайте
8
2
 
31
 
! Отговори
Персефона преди 1 година
Поредният дъртак изплувал от нищото,
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още по-опасно - да ти натякват, че сезонните заболявания са ковид.
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лошо е когато хванеш грип някой те трови с биологично оръжие да ...
5
2
 
32
 
! Отговори
проф.Майденски преди 1 година
Опаааа........още един "професор" изплува от дълбокото!
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Ада ще стане малко пренаселено!