Нови ковид мерки в София от 4 август, връщат маските на закрито

Новите мерки са със заповед на Столичната РЗИ
472
Нови ковид мерки в София от 4 август, връщат маските на закрито
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръст на болните от коронавирус в София. Заради това Столичната РЗИ издаде заповед, с която връща маските на закрито от 4 август.

Още по темата

Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т.ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Три области са в Етап 2

Според картата за епидемичната обстановка областите София-град, Силистра и Варна са в Етап 2.

Според Националния оперативен план за справяне с пандемията, приет от Министерския съвет на 14 юли 2022 г., за областите, попадащи в етап две, се предвиждат освен въведените в етап едно мерки - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност, така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Други задължителни мерки за областите, попадащи в Етап две, са въвеждане на изискване за недопускане на не повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебни заведения и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни - по преценка на лекуващия лекар и според здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19; ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Етап две предвижда и други задължителни мерки, отнасящи се за училищата.

Остава в сила и провеждането на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

На двуседмична база най-висока заболеваемост се отчита в областите София-град – 468 на сто хиляди души население, Варна – 437 на сто хиляди, Силистра – 429 на сто хиляди, Бургас – 394 на сто хиляди, Стара Загора – 386 на сто хиляди.


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
3
 
11
 
! Отговори
Умнокрасив преди 1 година
Тази простотия ми е достатъчен аргумент да гласувам за Възраждане, осъзнавайки отлично, че са про-руска партия, ама какво от това, дали ще е про-руска или про-американска пак ще сме последната дупка на кавала! :)
364
1
 
7
 
! Отговори
мед сестра преди 1 година
Докъде стигна операцията на Русия в украйна ,та да се спрете с простотиите си и да измъчвате хората??
363
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАНЪЧНИ, Здравни инспектори и МИтничари КРАДАТ ЕВТИНИЯ ток, и затова ТОКА ПОСКЪПВА....Трябва да МАХНАТ всички КЛИМАТИЦИ в Данъчното, Здравната Инспекция и Митницата... Да им ЗАБРАНЯТ да ползват Климатик.. И сега, през месец август, да ги накарат да ходят НАВСЯКЪДЕ с ВЪЛНЕН кожух, ШАПКА и ШАЛ на врата....Да видим дали оня - Кунчев, Здравния министър и Директорите на РЗИ, ще искат да носят и МАСКА ???
362
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да МАХНАТ Здравния Министър, оня Данъчен( Здраве) Инспектор- Кунчев и Директора на РЗИ в Сфия....А после да им ЗАБРАНЯТ да се занимават със Здравеопазване в продължение на 5 години... и да им РАЗРЕШАТ само да ПРОДАВАТ чорапи като оня "" Митко с чорапите "" от Пловдив ( Митко , а НЕ Митьо).. ..И СЛЕД 6 месеца да ги попитат- ""ИСКАТ ли да носят МАСКИ , докато работят, продават чорапи"" ??
361
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига сте мрънкали, слагайте си маските, има си правила, като не ви харесва отивайте в джунглата. Всичките сами си "преценят" дали да си хвърлят фаса през прозореца, *** през балкона, дали да чакат на светофара, дали да си сложат ***, дали да се изкъпят. Никога няма да станете нормални хора, винаги ще сте си ***. В нормалните държави спазват правила и гражданското обществото следи за реда и хората имат и ред и високи заплати, а тука ще сте си същите ***, дето сами си "преценят"
360
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подобно задължение може да се пробута само при ОБЯВЕНА извънредна ситуация. Таква не е обявена. Тоест - заповедта е НЕЗАКОННА. Да ви напишат акт за неспазване на НЕЗАКОННА заповед е също нарушение, вече лично от страна на написалия акта (не МВР, а конкретния полицай), който е ДЛЪЖЕН да НЕ ИЗПЪЛНЯВА НЕЗАКОННИ ЗАПОВЕДИ. (Както и всички ние, между другото)
359
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луда работа
358
0
 
33
 
! Отговори
Пълен смях ..! преди 1 година
Днес в рейса тооочно 5 човека бяха с маска , всички възрастни , което е разбираемо ! Та какви мерки искате , посред лято ??? Всички я изкарахме настинката, а останалите се набодаха с "Цяра" :))) така че , всичко е тип топ!
357
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То тия дни и маймунска шарка ще плъзне сред софиискитеСороскиГендари и ще прочисти София отбоклука
356
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова ще гласувам за Възраждане!! Не искам цял живот да ходя с маска!!
355
5
 
36
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Пак ли нечий бизнес с маски ще се поддържа?
354
7
 
20
 
! Отговори
Раглан преди 1 година
До АнонименАз затова нито веднъж, откато маските бяха въведени на 25.07., не съм слагал. Няма и да сложа занапред.
353
10
 
54
 
! Отговори
Tака ли смръд...вци преди 1 година
Бях изненадан, когато се качих и да видя толкова млади хора с маски в рейса. Ако можеха и ушите щяха да си скрият. Как са им промили мозъците, че са добри и съвестни граждани ли? Че са бити кучета и ги е страх от тоягата ли? Или вярват на доказани лъжци и си мислят, че се предпазват? Не е за вярване, какви овце!!! И какво ще започнете от а-б кактп преди две години ли? Никакво развитие? Може би си заслужават невежестветотор
352
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е Витанов ?
351
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само и-ди-о-ти може да слагат маски вече. Това се изтърка, но РЗИ България обича да е бай Ганьовщините. Дайте им власт и им гледайте сеира на тези тъ-п-а-н-ари
350
2
 
18
 
! Отговори
Да мре Кунчев 3 преди 1 година
И когато ПРИСТИГНЕ на летище- София някоя ДЯВОЛИЦА- ***.й.муна като Наоми Кембъл, нашите граничари, директно да и бият шута към АФРИКА... Да НЕ ни ЗАРАЗЯВА с ВИРУСИ...Всички чужденци да се ГЪРЧАТ с торба на главата с Сертификати и маски..ВАЖНОТО е ние, българите да НЕ носим маски и да НЕ харчим пари за парцали( маски) ...Като ЗАПАЛЯТ китайски Ресторант или Китайски магазин, ИЗЧЕЗВАТ всякакви ВИРУСИ...
349
4
 
46
 
! Отговори
Handel преди 1 година
*** гнycна бяла мафия. Как не се появи един управник да намали пътеката за ковида от 1200 лв на 120 лв и да видиш как изведнъж ни ковид ще има ни дявол.
348
2
 
41
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
От ковид ограниченията, печели бялата мафия, а от разпространението на наркотици и полиция, и дилъри, и политици даже. Така, че скоро няма да решение на тези проблеми. Единствено супер строги наказания за дрогираните и протести от наша страна срещу мерките. Само с писане тук няма да се получи!
347
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеално,тъкмо Възраждане ще има още повече гласоподаватели.ЕвроГейците газ пикаят.Ама от скъпия 😄
346
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кога с тези глупости ще ни мъчат. Колега ваксиниран с всичките дози, спазват всички изисквания, каквото и да пипне се пръска със спирт се разболя два пъти до сега от ковид, явно нищо не помага.