Мерките в София: Кой с маска, кой без - "всеки сам си преценя"

За и против ковид ограниченията
244
Мерките в София: Кой с маска, кой без - "всеки сам си преценя"
Снимка: БГНЕС

Носенето на предпазни маски освен в градския транспорт, от днес става задължително и за закритите обществени пространства в столицата. Някои от жителите на София носят маски, други – не, а мненията на хората относно заповедта са различни и показват разделението в обществото по темата.

БГНЕС представя анкета, направена с граждани в центъра на столицата, която не претендира за представителност. Припомняме, че връщането на предпазна маска за лице влиза в сила от днес и ще остане задължителна за закрити обществени пространства, градски транспорт, болници, аптеки и поликлиники до 19 август, включително.

Според Деси предвид факта, че броят на заразените с коронавирус се увеличава, носенето на маска е добро решение. Тя носи маска, защото по думите ѝ „трябва да се пазим“. На въпроса какво мисли за хората, които не спазват правилата и не носят предпазни маски, Деси сподели: „Аз никого не мога да задължа. Аз нося и семейството ми носи – оттам нататък, всеки сам си решава”.

Според г-н Божидаров решението за носене на предпазни маски е добро. Той е категоричен, че онези, които не носят, трябва да бъдат глобявани.

Катерина сподели, че слага маска, „само когато е крайно необходимо и наистина има много хора в някое превозно средство“.

„Аз слагам маска по моя преценка. Вече прекарах коронавирус и мисля, че се заразих от автобус, където имаше кашлящи хора без маски, така че – да, в автобус, препълнен, бих сложила. Току-що слязох от трамвай, където нямах сложена маска. На два метра около мен нямаше хора и не мисля, че е необходимо в тази жега да си причинявам това“, заяви тя.

Има и по-крайни мнения. Вася смята, че заповедта на СРЗИ е „поредната глупост”. „Както казват, носим маски, само за да избегнем глобите. Това е вече някакъв пълен абсурд с тези маски, при условие, че има хора, които са ваксинирани, които подкрепят ваксините, при условие, че има хора, преболедували, отново да ни затварят и да ни връщат пак в мрачното средновековие, е вече нонсенс“, заяви тя. Тя настоя тези, които искат да носят маски да не влизат в пререкания с останалите, които не искат.

Румен Дранков мисли, че носенето на маска на закрити обществени пространства и в градския транспорт е излишно, но след като това е задължително, той носи такава, защото има глоби. За хората, които въпреки заповедта, не спазват правилата, той заяви, че всеки решава за себе си.

„Аз мисля, че е правилно да се носят маски, защото не се знае кой е заразен, кой – не е“, каза Христина. Според нея обаче трябва да се работи също така и в посока за по-голям процент ваксинирани хора.

Аз имам две ваксини, но ми обещаха за октомври месец да се събере група, и ще ми поставят трета ваксина, сподели тя.

По думите на жената хората, които не носят маски и не спазват противоепидемичните мерки, са много. „Те са много и не смятам, че може да се справи държавата с тях“, заяви Христина. Жената изрази мнение, че всичко е и до съзнание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте сега, вие нищо не разбирате. Само официално мотивът за маските е, че трябва да се пазим от Ковид. реално маските са заради това, че горим *** на Европа и въздухът ни е мръсен. Това е което не искат да си признаят, защото мафията печели много пари от това.
204
0
 
13
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
не "преценя", а ПРЕЦЕНЯВА ! ! ! Научете българският език !
203
5
 
2
 
! Отговори
ДЕКАМЕРОН преди 1 година
на Джовани Бокачо: Умните бягат от столицата в усамотено имение и живеят там години, докато 60% от жителите умират от епидемията !
202
0
 
3
 
! Отговори
Hchcucucuf преди 1 година
Деси да се вземе с Божидаров!
201
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане
200
1
 
32
 
! Отговори
azz преди 1 година
Който иска да си носи и гащите на главата,НО да не задължават всички да го правят.Видя се в световен мащаб,че с маски или не всеки ще го преболедува и толкова....Стига сме пълнили джобовете на корпорации,търгаши и измислени прУфесори....
199
1
 
21
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
До"Колкото гащите спират пръднята, толкова и маските ковида. Спрете този цирк!" Много точно и ясно казано. Не разбрахте ли, че НА НИКОГО НЕ МУ ПУКА ЗА ВАС И ВАШЕТО ЗДРАВЕ. ВСИЧКО СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ ЗА ПАРИ.Да се произвеждат ваксини и да се купуват маски и някоя друга глоба. кунчо,бай шиле и ония другите да не мислите, че им дреме за вас, те са книжни плъхове и такива ще си останат на държавна хранилка. Карах го този "страшен" вирус и даже и аз се бях вързал да нося маска и пак го хванах,но вече НЕ.
198
1
 
17
 
! Отговори
Ей истериците преди 1 година
Шепата истерици няма да умрете от ковид,не защото парцала ви пази-не не ви,хиляди доктори ви го казаха,вкл.ковидари-шефа на Пирогов.НО със сигурност ще умрете от рак,инфаркт,инсулт и няма да ви лекуват,същите тези дето се били "загрижили"да не кихнете от новия суперлек вариант.Сами си копаете гроба не вдянахте,ли че на никой не му пука за мизерния ви "животец",а поддържат огъня и симулират дейност да си приберат евромилиардите,отпуснати за Плана за възстановяване.И ще умрете като кучета,сами сте
197
0
 
11
 
! Отговори
До 205 и 206 преди 1 година
Против си друг път,нас.ало си се от страх понеже казаха,че някой кихнал.Всичките ковиджреци-пияндурници и тлъстите ковиджрици колко пъти трябва да ви казват,че се кара изключително леко и почти никой няма в интензивните отделения освен някой и друг човечец с тежки заболявания-ДА,колкото и да ви е странно и да не са го казали по телевизията има далеч по-страшни заболявания,ковиистерико,от които със сигурност ще умреш и няма да те лекуват за да им стоят празни леглата,а специалистите да бездейства
196
1
 
18
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Слагайте противогази некадърници,при 40 градуса външна температура.
195
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ква ви стаа ве хора - една маска не мойте да носите кво остава работа да вършите - егати посеркофците и плашльоците, хайде бегай мама да се хванеш за полата ми -ХАХ
194
3
 
7
 
! Отговори
Анти-ковид преди 1 година
Против съм абсурдните мерки, но нямам излишни 300 лева за глоба, така че всеки сам си решава. Има и такива, на които тези суми са им джобните, щом в другия джоб имат телефон за 2000 лева, то в единия със сигурност има 300 под ръка. Живеем в България, разликите между бедни, богати и такива в сивия сектор са огромни!
193
2
 
5
 
! Отговори
До 202 преди 1 година
Български обаче се пише с малка буква, учителко...
192
2
 
18
 
! Отговори
КОВИД ПРЪДНЯ преди 1 година
АБЕ КВИ МАСКИ КВИ 5 ЛВ. И ОТ КОГО ЩЕ НИ ПАЗЯТ ОТ 3Д АНИМАЦИЯТА ДЕТО ПОСТОЯННО НИ Я НАВИРАТ В НОВИНИТЕ КАТО ГОВОРЯТ ЗА ХОБИД 19.ВСЕ ПО ТРУДНО ЩЕ СТАВА ЗА СВ. ЕЛИТ ДА ПОДДЪРЖА ТАЯ ИЗМАМА НА ГНИЛИ ГРЕДИ, ЩОТО С ВРЕМЕТО ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ПРОГЛЕЖДАТ И ВИЖДАТ ИЗМАМАТА В ПЪЛНИЯ И БЛЯСЪК. ЩОМ КОЛЕЖКАТА ДЕТО СЕ НАБОДЕ МИ КАЗА ЧЕ ТОВА Е ФАРШ.ПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДИТЕ ВАКСИНИТЕ / ЧИПОВЕТЕ/ КВИ ТЕПЪРВА "ИЗНЕНАДКИ" ЩЕ ПРАВЯТ.ТА ВЪЛНИТЕ ВЕЧЕ СА САМО НА НАБОДЕНИТЕ ДР. СА СИ ЖИВИ И ЗДРАВИ И СИ ГЛЕДАТ ЖИВОТЕЦА
191
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма дума "преценя" има преценява. Като отидеш до магазина пазаруваш, а не пазариш! Вземете го научете тоя Български вече!
190
2
 
13
 
! Отговори
до 200 преди 1 година
Е "кво толкова",днес маска,утре вибратор отзад срещу маймунската шарката,чакате го с нетърпение,нали ковидистерико или вече сте си го боднали превантивно като отговорен хипохондрик.Да ни пазите хахахаха
189
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
егати *** и шумкарите - щом една маска не моят да носят -то сигурно и *** не носите
188
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава България има ,но народ няма.Народа е рвзпродаден.Тези ,йоито са срещу маските са продадени на великия владетел Путин.
187
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Бългаеиянима,но народ няма.
186
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снощи, новините на нова, една жена микробиолог много добре се изказа:"Това да се пазиш от вирус с хирургическа маска е пълна глупост..."