Ковид имунитета при децата по-добър от този на възрастните

Малките по-рядко имали тежки симптоми
5 авг 2022 14:48, Петя Славова
13
Ковид имунитета при децата по-добър от този на възрастните
Снимка: БГНЕС

Австралийски и европейски биолози са установили, че имунитетът в носоглътката на децата значително по-добре се е справял с новия коронавирус в сравнение с имунната система на възрастните, съобщи ТАСС, като цитира прессъобщение на университета на Куинсланд, Австралия.

Още по темата

При появата на щама Омикрон ситуацията се е променила, открили още учените, предава БТА.

"В миналото децата по-рядко се заразяваха с новия коронавирус и по-лесно прекарваха инфекцията в сравнение с възрастните, като причината за това бе загадка. Показахме, че имунните клетки в лигавицата на носа при децата реагират значително по-активно на основния вирус SARS-CoV-2 в сравнение с носовете на възрастните. Установихме обаче, че нещата се променят при варианта Омикрон", каза д-р Кърсти Шорт от факултета по химия и молекулярни бионауки на университета на Куинсланд.

Първите наблюдения след разразяването на пандемията от новия коронавирус показаха, че децата значително по-рядко се заразяват с вируса SARS-CoV-2 и рядко изпитват тежки симптоми на инфекцията COVID-19, както е при възрастните. Вариантът "Омикрон" обаче поразява еднакво активно и деца, и възрастни.

Шорт и колегите й откриват причините за това в изследването, което проучва разликите в реакциите на имунната система на носоглътката при деца и при възрастни към различните разновидности на SARS-CoV-2. По време на експериментите било установено, че вроденият имунитет на децата реагира значително по-остро на появата на частици от SARS-CoV-2. Оказало се, че новият коронавирус се репликира значително по-слабо в носовете на децата. Това било особено силно изразено при варианта "Делта". Тенденцията обаче била доста по-слаба при "Омикрон".


Изследването е осъществено при 23 деца и 15 възрастни. Авторите му посочват, че са нужни последващи проучвания за потвърждаване на резултатите, публикувани в "ПЛОС байолъджи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво научно откртие!!! Също така науката установи, че децата са по-млади от възрастните! гениално!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не думай! Жива да не бях! Нали вече разредихте отровата та да може да я инжектирате на новородени? Да не секнете притока на долари към файзер, ей! Те децата не се заразяват от ковид така или иначе, ама тихо да не разбере някой родител, че току виж отказал елексира на живота за децата си.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с ваксините против ковид ефективността при деца е 98%. А при старите само около 50%.
8
0
 
3
 
! Отговори
ДЕКАМЕРОН преди 1 година
на Джовани Бокачо: Умните бягат от столицата в усамотено имение и живеят там години, докато 60% от жителите умират от епидемията !
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тоя ковид бе.Вирус от който направиха милиарди.Оставете ни на мира,бе
6
2
 
6
 
! Отговори
Боц-мания преди 1 година
Още в началото на боц-манията беше ясно - дъртите каквито искате експериментални суспензии си вкарвайте доброволно ама децата не закачайте... а то беше зор - и децата боцнете и децата.... Да с изпитани ваксини известни и проверени през дълги години тестове - да, но нещо направено набързо без ясни ефекти във времето .... твърдо не ...
5
3
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Стига ва, верно ли?!
4
3
 
10
 
! Отговори
Victimized преди 1 година
Аве това нещо беше ясно няколко месеца от началото на пандемията, вие не сте журналисти, вие сте средство за разпространение на глобалистична пропаганда.
3
2
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Истината е, че който е дошъл тук с цел да се информира, а не да се забавлява е обречен на насилствено предизвикана шизофрения или когнитивен дисонанс. Вече години е така! Резултатите се виждат по улиците! Само ТВ е по-зле от статиите тук!
2
2
 
6
 
! Отговори
Sasho преди 1 година
Бягай от ша ви дам един хубав кровид
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо карантинирате детски градини? Коя е истината?