Откриха лекарство, което спира размножаването на COVID-19

Новият лек е разработка на учени от Русия и Казахстан
15 авг 2022 22:15, Анисия Иванова
34
Откриха лекарство, което спира размножаването на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Лекарство, което може да спре размножаването на вируса, причиняващ COVID-19, е получено от руски учени от ТюмГу, съвместно с колеги от Казахстан. Резултатите са публикувани в списание Molecules.

Пандемията от коронавирус все още не е приключила, а клинично одобрените лекарства срещу SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, все още са малко, твърдят експерти. Както обясняват учените, преките антивирусни лекарства трябва да могат да разпознават вирусните протеини, да се свързват с тях и да потискат функцията на вирусните ензими.

Според изследователите, в момента в Русия няма такива одобрени лекарства, докато в САЩ например само едно съединение е получило пълно одобрение. Друго съединение, частично одобрено в САЩ, се оказа неефективно срещу най-разпространения сега щам Омикрон. Според учените друго съединение, одобрено в някои страни, не е доказало ефективността си в изпитванията и е токсично дори в терапевтични дози.

За да намерят нови лекарства срещу SARS-CoV-2, учените от Тюменския държавен университет изследват съединения от класа на епоксибензооксинопиридините. След като синтезирал и анализирал няколко съединения от този клас, екипът идентифицирал водещо лекарство с голям потенциал за борба с вируса.

"Едно от седемте съединения, които получихме, показа антивирусна активност. То е токсично за вирусните клетки и е способно да инхибира размножаването на SARS-CoV-2 в концентрации в рамките на фармакологично безопасния диапазон. Изследваният от нас клас вещества е структурен аналог на природни съединения, които потискат растежа на вируса HIV-1", казва Алена Сталинская, лабораторен изследовател от Института по екологична и селскостопанска биология (X-BIO) на Тюменския държавен университет.

Новото съединение е епоксибензооксоцинопиридин с прикрепена дихидрохиноксалин-2-онна група, казват изследователите. Според тях полумаксималната му ефективна концентрация е 2,23 µg/μl, което позволява използването му в лекарства.

Изследването е извършено съвместно със специалисти от Казахския национален център по биотехнологии. В бъдеще научният екип възнамерява да продължи изследването на новото лекарство и да го подготви за тестване върху живи организми. /БГНЕС


 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Ивермектин преди 1 месец
Вижте има американски протокол за това в интернет как се лекува
26
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснак измислил лекарство. Това е просто невъзможно. Руснак, може да измисли оръжие за масово унищожаване и тероризъм.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 1942г. немците забраняват със закон употребата на билки и природни методи за лечение във Франция.Всеки бикар или холистик се обявява за шарлатан и нарушител на закона.Същото наблюдаваме и сега с пандемията със забраната на хинин и пелин в ЕС.
24
1
 
16
 
! Отговори
еее айде сИга преди 1 месец
Лекарство ли?!Ами ваксинките?
23
4
 
17
 
! Отговори
MIKE преди 1 месец
Лекарства срещу Ковид има от повече от 2год.( или комбинация от лекарства ).Проблемът не е в липсата им, проблемът е в промитите мозъци.
22
3
 
7
 
! Отговори
Ник преди 1 месец
Урсулата не е предвидила внос на лекарства от вражеска страна. Само 2 милиарда дози в-АКИТАсини са поръчали и предплатили за 445 милиона европейци от бебета до старци. по 4+пъти на рамо, доброзорно и докато жив европеец не остане.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи ли това, че къртенето на пейки се отменя?
20
4
 
21
 
! Отговори
Ивермектин! преди 1 месец
Че то лекарство и протокол има много отдавна. Проблемът е, че лекарството струва стотинки и е прекалено евтино за да го вкарат по болниците.. просто ще им развали цялата кромид далавера.
19
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мой колега си сложи две ваксини и два пъти се разболя като зарази всичките си близки. Имайте вяра на ваксините.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Михаил Докато тези вещества минат всички стандартни процедури за създаване на ваксини.
17
21
 
9
 
! Отговори
Михаил преди 1 месец
Не знам докога ще продължава недоверието към ваксините и лекарствата срещу ковид-19 в България? Колко още хора трябва да се заразят, да влязат в болници, интензивни отделения и да починат, за да се повярва?
16
5
 
17
 
! Отговори
Ненормален преди 1 месец
Той и Жириновский се инжектира няколко пъту със съветски "Спутник" и стана "спутник" во веки.
15
0
 
3
 
! Отговори
анонимен до 8 Фармац преди 1 месец
Ако наистина сте фармацевт , би трябвало да вземете отношение по публикацията на вашия колега Шейн Елисън за лекарствата.
14
3
 
6
 
! Отговори
Витамин С преди 1 месец
по 300мг през 4 часа 4 пъти на ден
13
9
 
12
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Истина е, че Русия има най-големите специалисти по отровите, за справяне с политическите противници, но специалистите и по лекарствата ги няма никакви...
12
7
 
11
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Лекарството е белина бай Дончо я откри :)))
11
1
 
20
 
! Отговори
Фин преди 1 месец
Главният изпълнителен директор на "Пфайзер е с ковид
10
4
 
14
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Пийтесиго вие
9
5
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
Хаха, тpoле тези "научни статии" ги пишат в централата на глобалистите и ги разпространяват по сателитките им като тази "медия" днес.бг, за да могат yтpeпляци като теб да пишат "коментари" за по 20 ст.
8
2
 
11
 
! Отговори
Фармацевт преди 1 месец
Преписват от разни места, най-вероятно научни публикации, неща, строго прософесионални, за които обикновеният читател хабер си няма! Нищо не става ясно! Но важното е да се пише нещо! Бих попитала авторката какво е разбрала на първо четене. Качеството на журналистиката сериозно куца! Куцо и сакато пише статии... Безобразно ниско ниво!